Berta Sándor

Németor­szág­ban bevált a parkolási díj mobilos fizetése

A nyilvános parkolóhelyeken fizetendő parkolási díjat egyre gyakrabban a mobil készülékük segítségével egyenlítik ki a német autósok. A helyi sofőrök havonta több mint ötvenezerszer élnek ezzel a lehetőséggel.

Németországban az úgynevezett mobil parkolás, vagyis a parkolási díj mobil készülékekről való kiegyenlítése jelenleg tíz városban, többek között Berlinben, Duisburgban, Hannoverben, Paderbornban, Saarbrückenben, Wiesbadenben és Flensburgban lehetséges. Ezenkívül további városok tervezik a szolgáltatás bevezetését. "Minden résztvevőnek előnyös ez a megoldás. Az autósoknak nem kell aprópénzt keresniük a pénztárcájukban vagy pénzt felváltaniuk és pontosan betarthatják a parkolásra kijelölt idejüket. A városok pedig így korszerű szolgáltatást nyújthatnak a helyi lakosok és a turisták vagy az átutazók számára" - érvelt a rendszer mellett Jörg Menno Harms, a BITKOM német szakmai szervezet alelnöke.

Az autósoknak először be kell jelentkezniük a parkolási rendszer honlapján, meg kell adniuk a mobiltelefonszámukat, a bankszámlaszámukat és az azonosítójukat. Ezután ha parkolni akarnak, csak felhívnak egy különleges telefonszámot, a rendszer automatikusan felismeri a hívó telefonszámát, feljegyzi az egyéb adatokat (autó típusa, parkolási idő kezdete stb.). A parkolási folyamat végén, miután az illető visszatért a kocsijához, elég csak újra felhívnia a telefonszámot, ezzel megszakítania a parkolási időt. A parkolási díjat a cégek percre pontosan rögzített parkolási időtartam szerint havonta egyszer levonják a megadott folyószámláról.

A megoldás előnye továbbá az is, hogy a rendőrök bármikor megvizsgálhatják, hogy egy adott parkoló autó tulajdonosa pontosan fizeti-e a díjakat vagy esetleg tartozása van. Németországban a mobil parkolási díjfizetés aránya még csak 5 százalék, a skandináv országokban viszont már a 20 százalékot is eléri. A német közlekedési minisztérium most azon dolgozik, hogy a hagyományos parkolási díjfizetési megoldásokkal azonos szintűre emelje a mobil parkolás megítélését és társadalmi elfogadottságát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aaaaa #3
    Az egész parkolási rendszer az állampolgárok egyértelmű és öncélú kirablása, egyedül a parkolási cégeknek nevezett "bandák" járnak jól vele. Nem járnak jól sem az önkormányzatok , sem az autósok. Ha lassan "zóna" lesz az egész világ, semmivel nem lesz attól több hely, ha a szerencsétlen autós egy, nem a lakóhelyéhez tartozó zónában áll meg. Aki meg elhiszi hogy mindez értünk autósokért történik, meg hogy több szabad hely legyen, az bedől a hazugságoknak, és egyszerűen nem tud értelmesen gondolkodni...
    Senkiházi csöves alkoholista parkolóőrök 5 évvel ezelőtt kirótt (lehet, hogy egyáltalán nem is jogos) birságaikért képesek lihegni, közben azt hazudják minden pert megnyernek, ne is reklamáljon senki... (még jó, hogy ebben a "jogukban" mostantól korlátozzák őket.)
    Hasonló ingyenélő piócák , mint a jogvédők...
    És Németországban nem csinálnak parkolási zónát a lakótelep parkolójából, vagy alig lakott külvárosi részekből is, mint pl. nálunk...
  • AgentKis #2
    Kíváncsi vagyok, hogy egy német átlagfizetésért Berlinben hány órát/napot/hetet lehet parkolni és ez hogyan aránylik a magyar átlagfizetéssel Budapesten történő parkolás ugyanilyen jellegű adataihoz. Mondjuk a 3. legdrágább parkolási zónában, de akár zónánként is.

    Lehet, hogy nálunk is "szívesebben" fizetnének parkolási díjat, ha tudnák, hogy az egész cécó nem csak a díjat beszedő cég fenntartására és vezetőinek feneketlen zsebébe kerül, hanem esetleg területfejlesztésre is jut belőle.

    Mondjuk én szerencsére Baján lakom, itt kb. 2-3 évig volt parkolási díj szedés, de olyan veszteséges volt, hogy megszüntették :-).
  • atila85 #1
    Nem azért vagy ezért, de a déli szomszédoknál lásd Szerbia már
    régen ezt a fajta parkolási módszert használják és hol van
    Szerbia a Németországhoz vagy Sakndináviához képest !