MTI

Neten is vásárolható sztrádamatrica

Az interneten is vásárolható hétfőtől D1 típusú négy napos sztrádamatrica, amihez mindössze internet hozzáférés és egy világhálós vásárlásra alkalmas bankkártya szükséges - közölte Felsmann Balázs, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) szakállamtitkára sajtótájékoztatón, hétfőn Budapesten.

A szolgáltatás ára 100 forint, és a rendszer automatikusan tárolja a visszaigazoló bizonylatokat, amelyek reklamáció esetén azonnal visszakereshetők. Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. és az Investech Kft. által működtetett ppo.hu internetes kereskedő közös fejlesztésében kialakított szolgáltatás az autopalyamatrica.hu weboldalon érhető el. Az autósnak meg kell adni a gépjármű rendszámát, a matrica típusát és az érvényesség kezdetét, majd az OTP Bankkal közösen üzemeltetett biztonságos fizetési felületen a bankkártyával kifizethető a matrica.

Felsmann Balázs szólt arról, hogy a matrica díjak beszedésének hatékonyságát szolgálja az a 2007 január elsején hatályba lépő törvénymódosítás, ami szerint az ÁAK-nak a matrica nem fizetéséből származó vitás esetek felszólító levelét legkésőbb 60 napos belül ki kell küldenie az ügyfélnek. Másrészt az ezzel kapcsolatos elévülési idő - amit eddig a Polgári Törvénykönyv 5 évben határozott meg - 1 évre rövidül. Az államtitkár elmondta, hogy az e-boltok tavaly 19 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak le, ami az idén várhatóan 30 milliárdra, jövőre 45 milliárdra bővül, míg 2010-re elérheti a 100 milliárd forintot.

Nagy Attila, az ÁAK Zrt. vezérigazgatója elmondta: az idén márciusban beindult mobiltelefonon keresztüli matrica értékesítés az összes D1-es kategóriájú, négy napos matrica eladásának 7 százalékát tette ki, ami havonta mintegy 45 ezer vásárlást jelentett. Utalt arra, hogy az internetes matrica értékesítés 100 forintos díja jövőre mérséklődhet, és várhatóan 2007. január elsejétől a D1-es kategóriában a négynapos mellett már vásárolható lesz heti és havi érvényességű is. A szolgáltató céggel úgy kalkulálnak, hogy 2007-ben a D1-es kategóriájú matricák eladásából az internetes eladások elérhetik a 7-10 százalékot.

Nagy Attila megerősítette, hogy az ÁAK matrica-bevétele az idén a tervezettnek megfelelően eléri a 30 milliárd forintot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Faby #1
    Én csak azt nem értem, ezek az elektronikus vásárlási megoldások (sms és mostmár internet) miért drágábbak és nem olcsóbbak a hagyományos papíralpú matricánál? Nincs matrica előállítás, hisz fizikailag matrica sincs, egy csomó egyébb költség sincs (bolti eladáshoz képest), akkor miért?