SG.hu

Okos autókulcs - már kisautóknak is

Autóvásárlók, figyelem: ma már nemcsak a luxusjárművekhez, hanem a kisebb kategóriájúakhoz (pl. Renault Clio) is kapható "okos autókulcs".

A Siemens VDO - a cég autóelektronikai ágazata - által kifejlesztett megoldás gondoskodik arról, hogy a kocsi a kulcs birtokosát rádiótechnikai úton felismeri, és csak neki nyitja ki az ajtót. A vezetőnek nem is kell kézbe vennie a kulcsot ahhoz, hogy beszállhasson és indíthasson.

A kulcs ennél is többet tud. Tárolhatók benne egy bizonyos vezető igényei szerinti egyéni paraméterek, pl. a tükrök és az ülés beállítása. Míg az ajtó nyílik, ezek is visszaállnak a beprogramozott pozícióba. Így nem kell bosszankodnia a vezetőnek amiatt, hogy a családtagok, vagy akinek a járművet kölcsönadta, elállították azokat.

Hasonlóan kényelmes a motor indítása is. Elegendő, hogy a hagyományos gyújtáskulcsot felváltó okos kulcs a fedélzeten van. Az indítás ekkor egy indítógomb megnyomásával vagy kapcsoló elfordításával történik, egyidejűleg a kormányzár és az indításgátló feloldanak. Az okos kulcsot nem lehet a kocsiba vagy csomagtartóba bezárni: a zárás csak akkor lehetséges, ha az már a kocsin kívül van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zseblovag #4
    De gondolom arra is gondoltak a tervezők, hogy balesetet szenvedsz és eszméletlenül nem tudod belülröl kinyitni az ajtót....ugye erre találták ki a hidraulikus vágó-feszítőt, mi papi?
  • fapapi #3
    Tudod vannak olyan autók is,(pl. az én 5 éves Megane-om, vagy a haverom 4 éves Bmw M3-sa)amelyek indulás után automatikusan lezárják az ajtókat.Így erdőszélen vagy piros lámpánál nem tépik fel az ajtót.Ha leállítod a motort akkor is addig így marad amíg te nem nyitod belülről.Ennyi.Gondolom erre is gondoltak az okos tervezők.
  • HJPOWER #2
    Tételezzük fel, hogy megállsz, mert fáradt vagy, és mondjuk egy nagy dög erdő szélére sodort utad és éppen nincs kedved medvékkel, meg tolvajokkal lespanolni, milyen jó is az, hogy nem zárhatod magadra az ajtókat, hogy pihenj egy kicsit, csak úgy, ha kidobod a kulcsot az ablakon. Tényleg de jó!!
  • Penge4 #1
    Ha Siemens, akkor minden lehetséges. Még az is, hogy magától elindul.