Franczy

2010: 70 processzor egy luxusautóban?

Egy a Telematics Research Group által a napokban nyilvánosságra hozott tanulmányból kiderül, hogy 2010-ben a luxuskategóriába tartozó gépjárművek túlnyomó többségében már legalább 50-70 darab mikroprocesszor fog üzemelni, ami azt eredményezi, hogy egy körülbelül 8-10 év múlva debütáló luxusautó akár tizenötször is nagyobb számítási teljesítménnyel is rendelkezhet majd, mint amekkora teljesítménnyel egy mai átlagos személyi számítógép rendelkezik.

A kutatócsoport szakemberei szerint az évtized végén napvilágot látó luxusautókban található 50-70 darab mikroprocesszor nagy része, mintegy 40-50 darab a gépjárművek integrált szabályozórendszerének részét képezik majd, ezenkívül pedig várhatóan legalább 5-10 mikroprocesszor található majd az olyan információtechnológiai eszközökben, mint amilyenek például az autókba szerelt információs, kommunikációs és szórakoztató elektronikai berendezések. Az előrejelzések szerint ugyancsak mintegy 5-10 processzor kap majd helyet a gépjárművek úgymond intelligens rendszereiben, vagyis azon rendszereiben, melyek az esetlegesen bekövetkező balesetek megelőzésére, illetve a már bekövetkezett balesetek káros hatásainak mérséklésére hivatottak, valamint folyamatosan ellenőrzik a gépjármű szinte minden porcikáját, és hiba esetén azonnal közbeavatkoznak.

"Úgy vélem, hogy a mikroprocesszor-alapú rendszerek az évtized végére teljes mértékben felváltják a jelenleg használatos, különböző elektromos, mechanikus és hidraulikus megoldásokat, vagyis biztosra vehető, hogy az "X-by-wire" rendszerek a luxusautókban tíz éven belül egyeduralkodók lesznek, ezt követően pedig fokozatosan meghódítják majd az alsóbb kategóriákba tartozó autók piacát is. Tény, hogy a gépjárművekben manapság alkalmazott úgymond intelligens rendszerek egyelőre még gyerekcipőben járnak, de úgy gondolom, hogy az előttünk álló 8-10 évben óriási előrelépéseket tesz majd ez ügyben az autóipar" - nyilatkozta Egil Juliussen, a tanulmányt készítő Telematics Research Group egyik vezető technológiai szakértője.

A tanulmányból ezenkívül az is kiderül, hogy a manapság kapható fejlettebb autókban megközelítőleg 15-30 darab mikrokontroller, illetve beágyazott processzor található, a gépjárművekbe szánt chipek piacán pedig az elmúlt évben több mint 14 milliárd dolláros forgalmat bonyolítottak le a piaci szegmensben érdekelt cégek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Turmoil #8
    "nem hinnem hogy epeszu ember mondjuk a befecskendezes vezerleset rabizna. Mondjuk nem is arra talaltak ki."

    Jön még kutyára teherautó. Nemsokára jön a cikk, hogy BiGa olyan fejlsztést csinál, hogy az otthoni PC-dről az Interneten keresztül szabályozhasd a befecskendezést (vagy bárki, aki akarja:)
  • saldi #6
    bocs ebbe mi a hir ? ma mar siman van 60-70 mikrochip egy kozepkategorias autoba is. kulonben meg nem tudom mit izgultok, a microsoft operacios rendszerek max a fedelzeti szamitogepen lesznek, nem hinnem hogy epeszu ember mondjuk a befecskendezes vezerleset rabizna. Mondjuk nem is arra talaltak ki.
  • Laalee #3
    az a lenyeg hogy a feket ne a windows uj biztosnsagi rendszere vezérelje :)

    amugymeg a luxusautokban most is van egy csomo vacak fejtamlaba epitett lcd dvd meg minden...
  • Turmoil #1
    Az orvosok meg majd vizsgálják, hogy mitől döglik a légy... ill. az ember. Ennyi GHz-es sugárzást egyelten élő szervezet sem tűr sokáig. Lassan belefulladunk az elektro-szmogba:(((
    Éljen a lovaskocsi és a bicikli!!!