SG.hu

Az akkumulátorok újrahasznosítását nagyban gátolja, hogy még nincs mit újrahasznosítani

Az autógyártók az elektromos járművek akkumulátorainak újrafelhasználását tervezik, de a cégek között nagy a verseny az akkumulátorcsomagokért és a cellák anyagaiért, ráadásul a használt, ezért megfizethető autók iránti vágy miatt sem működik az elképzelt körforgásos gazdaság.

Startupok sora kínál olyan un. második életciklusú energiatárolási szolgálatást, melyhez használt akkumulátorokat használnak fel. Az olyan autógyártók, mint a Nissan által elképzelt iparág létrehozásához meg kell küzdeni az újrahasznosítók, a felújítók és a megélhetési válság által szorongatott kispénzű vásárlók igényeivel. "Hamis az a feltételezés, hogy az elektromos autók akkumulátorai csak nyolc-tíz évig bírják, és utána a tulajdonosok kicserélik őket" - mondta Hans Eric Melin, a Circular Energy Storage (CES) tanácsadó vállalat alapítója, amely cég az akkumulátorok mennyiségét és árait követi nyomon. "Trükkös lesz, hogy a második életet is működőképessé tegyük."

A második életciklusú energiatárolás ötlete elméletileg egyszerű. Mivel az elektromos járművek akkumulátorainak kapacitása nyolc-tíz év használat után 80%-85% alá csökken, az elmélet szerint ezek újrahasznosíthatók épületek energiaellátására vagy akár az energiahálózatok terhelésének kiegyensúlyozására.


Hans Eric Melin

A körforgásos gazdaságban - azaz a termékek javításában és újrafelhasználhatóságában - hívő befektetők világszerte közel 50 startup vállalkozásnak 1 milliárd dollárnyi támogatást nyújtottak. Az autógyártók a Mercedestől a Nissanig saját újrafeldolgozó üzemeket hoztak létre. Azonban nincs a piacon elég használt akkumulátor, és a helyzet nem is látszik javulni. A forgalomban lévő fosszilis üzemanyaggal működő autók átlagéletkorának emelkedése - az S&P Global Mobility adatai szerint az Egyesült Államokban már rekordot jelentő 12,5 év - azt sugallja, hogy sok elektromos jármű még akkor is az utakon marad, ha az akkumulátoraik maximális kapacitása nagyon lecsökken. "A 80%-os küszöb egy önkényes szám, amely nem tükrözi az elektromos járművek valós használatának mértékét" - mondta Melin, a CES vezetője.

Míg a buszok, teherautók és más haszongépjárművek esetében lehetséges ilyen megoldás, a személyautókból származó akkumulátorok újrafelhasználása nagyobb léptékben csak sok év múlva opció. Mivel az egy évtizeddel ezelőtt gyártott elektromos járművek továbbra is használatban vannak. Elmar Zimmerling, a Fenecon német startup cég autóipari üzletfejlesztési vezetője szerint jelenleg "szinte nincs piaca a használt akkumulátoroknak", de a következő öt évben már az akkumulátorok "cunamijára" számít.

A használt akkumulátorokat az autóktól a hajókig mindenféle dolog energiaellátására használó cégek versenye 2022 végére 235 dollárra emelte az árakat kilowattóránként. Ez körülbelül kétszerese annak az árnak, amelyet a nagy autógyártók fizetnek az új akkumulátorokért. A nagy hatótávolságú Tesla Model 3 75 kWh-s akkumulátorcsomaggal rendelkezik. Ezzel az árfolyammal 17 625 dollárba kerülne a használt piacon. Az autógyártók és az akkumulátorgyártók is egyre gyakrabban kínálnak új akkumulátorokat használó energiatároló rendszereket - a Teslától kezdve a brit AMTE Power-en át a horvát Rimac elektromos sportautó-gyártóig.


Bár energia- és ezáltal szén-dioxid-intenzívebb, az újrahasznosítás egy másik versenyfajtát jelent az újrafeldolgozással szemben, mivel a cellák anyagai iránti kereslet gazdaságilag is vonzóvá teszi azt. "Ha egy akkumulátorban elég értékes nyersanyagok vannak, és azt kérdezzük, hogyan hozhatnám ki belőle a legtöbbet, akkor az újrahasznosítás jobb alternatíva" - mondta Thomas Becker, a BMW fenntarthatóságért felelős vezetője, aki a cég lipcsei üzemében egy használt akkumulátorokból álló energiatárolót üzemeltet.

A használt akkumulátorok iránti kereslet valószínűleg ugrásszerűen nő majd, ahogy a szakaszos áramtermelésre képes megújuló energiaforrások egyre nagyobb szerepet kapnak. A párizsi székhelyű Nemzetközi Energiaügynökség becslései szerint 2030-ra a globális akkumulátorkapacitás 680 gigawattórára nőhet a 2021 végi 16 GWh-ról. Csak Nagy-Britannia évente mintegy 1 milliárd fontot fizet a szélerőművek kikapcsolásáért, amikor a hálózatnak nincs szüksége az energiára. Az akkumulátorhiány miatt egyelőre nincs mód a tárolásra, és emellett a szigetországnak gyakran Európából kell áramot vásárolnia, amikor hiány van.

Az amerikai Smartville startup cég a biztosítók által leírt autók akkumulátorainak megvásárlására építi üzleti modelljét. Mivel a biztosítók nem tudják felmérni a balesetezett járművek akkumulátoraiban keletkezett károk mértékét és költségeit, kisebb károknál is inkább leselejtezik az egész autót, gyakran majdnem 100%-os akkumulátor-kapacitással. Antoni Tong vezérigazgató becslése szerint általuk 2026-ig évente több mint 1 GWh megmentett akkumulátor kerül a piacra. De a vállalat nincs egyszerű helyzetben, mert a felújítók és a tengerentúli vevők gyakran túllicitálják őket, ezért megpróbálnak közvetlenül tárgyalni a biztosítókkal. Mint említettük, a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az emberek egyre tovább tartják meg a járműveiket, de az is előfordul, hogy amikor a tulajdonosok megválnak tőlük, sok autó egyszerűen eltűnik a gyártó szeme elől. Az Egyesült Királyságban például ez az arány körülbelül 20%, ezeket gyakran a tengerentúlon adják el.


Az iparági tisztviselők szerint a haszongépjárművek jelentik eddig a legjobb reményt a használt akkumulátorok számára. A londoni székhelyű Zenobe startup olyan busztársaságokkal működik együtt, amelyek elektromos meghajtásúvá alakítják át flottájukat. Ők megvásárolják a buszokat, de a Zenobe fizet és kezeli az akkumulátort, majd elhasználódás után elviszi azt energiatárolásra. A Zenobe 2017 óta mintegy 1,2 milliárd dollárnyi tőkét gyűjtött össze. Az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és Új-Zélandon mintegy 1000 elektromos buszban 435 megawattórányi akkumulátorral rendelkeznek, és ez a szám 2025-re 3000 buszra nő. Steven Meersman alapító igazgató szerint ha egyszer Nagy-Britannia 40 000 autóbusza mind elektromos meghajtású lesz, 16 gigawattóra akkumulátor lesz a fedélzetükön, ami a 2022-es brit csúcsigény körülbelül egyharmada. "Ez egy kerekeken guruló erőmű, amely csak arra vár, hogy beépítésre kerüljön" - mondta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #11
    Miert is nem?

    5 eve azt mondtak, hogy 10 evet nem fognak kibirni. Most kiderult hogy 10 evet siman birnak, igy most 15-ot mondtok. 5 ev mulva, amikor a 15 eves aksik meg siman elgurulnak, majd azt mondjatok hogy 20 ev alatt doglenek meg...
  • Gabbbbbbbbbbbb #10
    Azzal remelem tisztaban vagy, hogy egy 10 toltesi ciklussal rendelkezo es minden tekintetben optimalisan tarolt akku sem fog kibirni 15 evnel sokkal tobbet?
  • kvp #9
    "Szerintetek hogy van ez!??? Hány töltési ciklust is jelent ez???"

    Atlag 100 km-es hatotavval ez kb. 600-800 toltesi ciklus. Kb. az amit egy 2-3 eves telefon kapott. Es ez egy kifejezetten gyenge aksival szerelt jarmu eseten nezve, ahol ekkorra mar 60% kozelebe koptak az aksik.

    A lenti kepen levo Teslaknal a voros vonal (az atlag elettartam, 250 ezer km korul) gyakorlatilag a teljes aksi elettartalmuk egyharmada kornyeken van, meg boven a linearis kopasi idoszakban. Olyan 60% kornyeken kezd majd gyorsan leesni a kapacitas, akkor erdemes selejtezni az aksikat. Ha jol szamolom akkor kb. 750 ezer es 1 millio km utan mar biztosan elegtelen lesz az aksijuk meg varosi kozlekedesre is) Ez egy atlagos evi 20 ezer kilometeres uttal szamolva olyan 37 ev. Hamarabb elporladnak a kocsik.

    ps: Lesznek hibas aksis peldanyok (lasd a kepet ahol mar vadonatujan 70% alatt vannak), amik hamarabb halnak meg, de a jarmuvek atlag fele eleg jol fogja birni hosszu tavon is.
  • Nagydög #8
    De cuki vagy! Rakerestel?! A 10 eves Nissan Leafekre?!
    Bizonyara veletlenul valasztottal egy kozismerten kis hatotavolsagu(szornyu degradaciot produkalo) autot mintanak...
    Elado hasznalt Teslak. (legtobbet futottak elol, eltekintve a kiemeltektol persze)
  • NEXUS6 #7
    Azért nem egy rákitszűájönsz a dolog egyik fontos tényezője.
    Most kerestem rá a Nissan Leafre a Hahun. 535 találat.
    Közel 10 éves kocsikban van 60-80 ezer Km!!! :O
    Szerintetek hogy van ez!??? Hány töltési ciklust is jelent ez???
    Csak mihez tartás végett ez Kb 1/3-a benyásnak/dízelnek. Miért? Mert az elmúlt 10 év alatt sem mernek a vellanyverdások messzire menni a kocsival, továbbra is macerás.
    Ennyike. Hát valszeg ez az oka, hogy jó állapotban van az akksi is és nem más!
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2023.06.29. 00:55:43
  • defiant9 #6
  • Macropus Rufus #5
    igazából az aksik öregedése eléggé érdekes görbét mutat. Az első pár évben gyorsan öregszenek aztán lassul az öregedés. Az élettartalmuk vége felé meg eléggé begyorsít az öregedés, és tényleg pikk-pakk halnak meg.
  • Gabbbbbbbbbbbb #4
    "akkor kozel linearis esetben "

    Ezzel nem számolnék. Esetleg 5 évvel még ki lehet tolni limitált kapacitással és utána mehet az újrahasznosítás.
  • zola2000 #3
    Hát ha 80-60%os az akkumulátor, akkor valamivel gyakrabban kell tölteni, belefér a legtöbb embernek.

    Egy elektromos autónak többszáz kilométer a hatótávolsága, aztán a legtöbb ember csak pár tíz kilométert megy vele.
  • kvp #2
    Ha 10 ev utan lesz 80%-os a kapacitas, akkor kozel linearis esetben 20 ev utan meg mindig van 60%, 30 ev utan 40%. Ez statikus grid buffer-nek vagy napelemes tarolonak meg boven eleg, mert egyszeruen tobbet tesznek egymas melle. Arrol nem beszelve, hogy a 80%-os kapacitas sem egyseges kopas, hanem vannak jobb es rosszabb cellak. Ha levalogatjak az aksi csomagot cellankent tesztelve, akkor sokszor a cellak nagyreszet 80% folotti kapacitassal ki lehet nyerni, azaz csak par meghibasodott cella miatt esett le a kapacitas.

    ps: Jay Lenonak van egy most mar tobb mint 100 eves elektromos autoja es amikor megvette, akkor a 4 eredeti aksibol 1 meg jo volt benne. 100 ev utan!