SG.hu

Ha fizetünk, jobban gyorsul a Mercedes elektromos járműve

Havi 90 dollár, és máris letöltődik egy szoftverfrissítés, ami nincs befolyással a hatótávra, annál inkább a pénztárcára.

A Mercedes-Benz lehetővé teszi egyes elektromos járművei számára, hogy egy fizetős, over-the-air szoftverfrissítéssel növeljék a gyorsulást. A Mercedes-Benz EQE 350 4MATIC vagy EQS 450 4MATIC (Sedan vagy SUV modellek) tulajdonosi fizethetnek azért, hogy járműveik teljesítménye akár 80 lóerővel megnövekedjen, ami azt jelenti, hogy a 0-ról 100 kilométer/órára gyorsulás ideje a jármű típusától függően 0,8 és 1,0 másodperccel csökken.


Amint a fenti táblázat mutatja, az Egyesült Államokban az EQE 350 esetében a jobb gyorsulás feloldásának ára 60 dollár havonta, 600 dollár évente, vagy 1950 dollár a jármű egész élettartamára szóló frissítésért. Az EQS 450 esetében az ár magasabb, és 90 dollárba kerül havonta, 900 dollárba évente, vagy 2950 dollárba a jármű egész életére szóló frissítésért. Bizonyára sokan idegenkednek majd a gondolattól, hogy fizetni kell egy szoftverfrissítésért, hogy gyorsabb legyen az elektromos járművük, de néhányan biztos nem fogják figyelmen kívül hagyni. Meglepő módon a Mercedes-Benz úgy érte el ezt az úgynevezett "igény szerinti gyorsulásnövelő frissítést", hogy az nem befolyásolta negatívan az egyes járművek hatótávolságát.

A teljesítmény-kioldó szoftverfrissítéseket a Mercedes Me online áruházon keresztül lehet megvásárolni. Azért csak az Egyesült Államokban kínálják, mert más országokban a törvények tiltják a jármű hajtásláncának módosítását a vásárlás után. Persze az ehhez hasonló előfizetéses frissítésekkel a belépő- vagy középkategóriás modellek tulajdonosai soha nem fogják megközelíteni a drágább felső kategóriás modellek teljesítményszintjét, tehát egy 516 lóerős Mercedes EQS 580 tulajdonosának nem kell aggódnia, hogy a szomszéd EQS 450-ese esetleg gyorsabban megy. Az autógyártótól előfizetéses alapon már elérhető funkciók közé tartozik a navigáció, a távindítás, a lopás- és kárbejelentés, valamint egy lebutított "inasmodell", amely átmenetileg csökkenti a csúcsteljesítményt. Ezeket a funkciókat egy különálló, egységes csomag tartalmazza, amely éves vagy havi alapon vásárolható meg.

Nem ez az első eset, hogy a járműgyártók azzal az ötlettel játszanak, hogy az új funkciókat felszabadító szoftver-udatért pénzt kérjenek. A Tesla további vezetéstámogató funkciókat és még nagyobb hatótávolságot is kínált szoftveres letöltéseken keresztül. Tavaly a BMW tesztelte, hogy bizonyos járműfunkciókat havi fizetőfal mögé zár. Ezek közé tartozott a fűthető ülések és kormánykerék, a mesterséges zajgenerálás és a BMW Driving Assistance Plus szoftveréhez való hozzáférés. Számos autógyártó sokat remél az ilyen előfizetési funkciókból származó állandó bevételektől. A General Motors vezérigazgatója, Mary Barra reményei szerint a GM 2030-ra akár évi 20-25 milliárd dollárt is beszedhet az előfizetésekből. A Stellantis szintén azt mondta, hogy több milliárd dollárt tervez előfizetésekből generálni. A Mercedes vezetői a múltban azt mondták, hogy a német luxusautógyártó évente több mint 1 milliárd dollár bevételre számít a szoftver-előfizetésekből.

A letölthető frissítések és funkciók elérhetősége lehetővé teszi a Mercedes ügyfelei számára, hogy járművüket folyamatosan a változó igényekhez és preferenciákhoz igazítsák - áll a Mercedes közleményében. Semmi akadálya annak, hogy valaki csak kipróbálja egy-két hónapig a plusz 60 lóerőt, hogy lássa, van-e észrevehető különbség. Az autógyártóknak azonban vigyázniuk kell, nehogy elriasszák a vásárlókat azzal, hogy felárat kérnek olyan képességekért, amelyekkel a járművek fizikailag eleve rendelkeztek, mert azt a vásárlók csalásnak tekinthetik. Tehát a "megvettem a járművet, és képes "X"-re, de ahhoz, hogy ezt megvalósíthassam, felárat kell fizetnem érte" variáció nem fog működni a szakértők szerint.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #35
    "OK, akkor nekem is van egy olyan szívem joga hogy csak Budapestnek fizetek 10% adót, nem Magyarországnak 40%-ot. Ez így OK?"
    Hahahahahahhahahahahahahahhahahahahaha!
    Az állam által elköltött kedves kis adóforintjainknak 44%-át még mindig Budapest városára költjük el. Pont. Mennyi is ott a lakosság aránya? 20 százalék? Vagy már annyi sem?
  • defiant9 #34
    "A covid előtti időkkel nincs összefüggésben a logika"
    Ne és min változatott a covid? Szlovákiában máshogy zajlott mint nálunk. Totál idiótaság mamit összehordsz. Mi köze az EUR HUF árfolyamnak ami egy kiemelten fontos inflációs tétel a vírusnak? Az infláció mindenütt megugrott, csak mivel a mi gazdaságunk a legsérülékenyebb az unortodox megoldások miatt ezért leginkább itt.

    élelmiszer-infláció

    "de középszerű "legkisebb rossz" elvén rendszeresen megválasztott kormánnyal vagyunk kénytelenek beérni,"
    Ahogy mondtam az agymosás miatt választják meg. Éllovasból leszakadók lettünk a régióban, már Románia is ellépett melleltünk. Valahogy mindenütt sikerül ezek szerint jobb kormányt találni csak nálunk nem. Ennek az az oka hogy ott inkább demokrácia van, nálunk meg a hatalomhoz minden áron ragaszkodó autokrácia/kleptokrácia.

    "Hát de ember, amikor azt mondom, hogy ott rohad meg az áru a polcokon,"
    Ennek köze sincs a valósághoz. Adaptálódnak és szimplán nem rendelnek többet a kereskedelmi láncok. Te azt hiszed hogy minden héten rendelnek 10 tonna almát és abból 8-at kidobnak, mert egyszer el tudtak adni 10-et. A hosszú távon lekötött mennyiségeket persze kénytelenek kifuttatni. Totál idióta vagy, te tényleg. Ahol megrohad majd az leginkább a termelő lesz ha nem tudja olyan helyekre eladni ahol nem számít luxusnak a zöldség/gyümölcs. A magyar életszínvonal oda jutott mára hogy annak számít.

    "Én azt vezettem le, hogy a kísérlet egy egzakt jelenséget mér, ami közel sem egyenértékű még a becsületesség morális síkon való előfordulásával."
    Ha lopsz akkor átlépsz egy mentális küszöböt tolvaj leszel, ez a morális alap. Ebből kb. az igazolható morálisan hogyha a létfenntartás miatt lopsz (éhezel pl.). Ez az éhenhalási szint azért nagyon nem jellemző az EU-ra, tehát aki lop az azért jobb hogy több jószága legyen, jobban éljen. Természetesen minél többen érik el/közelíti a lopási küszöböt annál kevésbé 'gáz' felvállani, annál jobban le is megy társadalmi szinten, ez trivialtiás.
    Döntsd el! Elfogadod az állításom vagy vitatod? igen/nem (próbálj ne elsunnyogni)
    Mi törént? Dodo55 sunyi módon ismét csak kitért a válasz elől.
    És mivel ezzel sokadszor léptél ki a racionális vita keretiből, így elvesztetted azt. Ezzel zárom is. Túlságosan gerinctelen vagy.
  • Dodo55 #33
    "Igen ez. Ezen állításod szerint a covid előtt és után is +10%-pont volt/lesz a magyar infláció, hiszen mi egy türelmes nép voltunk/vagyunk."
    Teljesen elsiklasz amellett, amit mondani próbálok. A covid előtti időkkel nincs összefüggésben a logika. A covid során lehetett megfigyelni, hogy jó állapotban van épp a magyar nép tűrőképessége. Időrendi sorrendben tehát az erre adott reakció nyilván csak az ezt követő időkben történhetett meg. Az meg, hogy a kereskedelmi szektorban egyes szereplők tisztességtelen eszközöket alkalmaztak a szándékos árfelhajtás érdekében marhára nem csak egy feltételezéseken alapuló vád, hanem egyre szélesebb körben bizonyított tény, ahogyan a hatósági vizsgálatok eredményei sorban ismertté válnak, lásd pl. épp tegnap:
    https://index.hu/gazdasag/2023/05/26/gazdasagi-versenyhivatal-gvh-nyereszkedes-inflacio-nyereszkedes-extraprofit/
    És ehhez kapcsolódóan ez is igen csak érdekes fejlemény épp:
    https://index.hu/gazdasag/2023/05/26/tesco-bombariado-versenyhivatal-gvh/

    "a nagy Fidesz nyalizásod közepette"
    Amikor elmondom nem egyszer, hogy milyen szomorú, hogy az ország nem képes kompetensebb vezetőket találni az ellenzéki szerepre jelentkezők nagy átlagban hajmeresztő színvonala miatt, hanem sok-sok éve egy stabil, de középszerű "legkisebb rossz" elvén rendszeresen megválasztott kormánnyal vagyunk kénytelenek beérni, akkor az neked nyalizás. Egész véletlenül nem szélsőséges neked picikét a gondolkodásod?

    "Szvsz. az infláció végső soron arra vezethető vissza mert a kormányunk nem EU-s kooperációban hisz hanem a harcban és a populizmusban látja az identitását."
    Azzal egyet tudok érteni, hogy ennek is lehet benne szerepe, hiszen fel is vállalják az EU egyes szélsőséges nézeteit képviselő szószólói, hogy többek között mindenféle jogtalan gazdaságpolitikai eszközt is elfogadhatónak tartanak megragadni a demokratikusan megválasztott magyar kormány megdöntése érdekében.

    "Cherry picking. A valóság az hogy a kiskereskedelmi forgalom csökken"
    Hát de ember, amikor azt mondom, hogy ott rohad meg az áru a polcokon, akkor az egész véletlenül nem pont ugyanazt jelenti, hogy a kiskereskedelmi forgalom csökken?

    "Értem hogy ezt szeretnéd, csak a cégek nem így működnek."
    Persze, ez egy jelen valóságtól kissé elrugaszkodott ötletelgető-vitázó gondolatmenet része volt. De azt sose ignoráljuk azért, hogy pozitív visszacsatolással bizony a cégek sem kivételek az alól, hogy a társadalom érdekeit jobban szolgáló magatartásra rá lehessen őket venni.

    "Nem az, mert a mintában látszik hogy skandinávia a top, és végülis te magad is levezetted hogy csóringer magyar(aki korrelál kelet Európával) jobban lophat csak azért mert csóringer"
    Nem. Én azt vezettem le, hogy a kísérlet egy egzakt jelenséget mér, ami közel sem egyenértékű még a becsületesség morális síkon való előfordulásával. Egyébként ha úgy végezték volna, hogy utána mindig odamegy valaki és közli, hogy "nem találtál itt egy pénztárcát?", és az lett volna a kérdés hányan tagadják le azok közül akik előtte már felvették és elrakták, meg hányad adják oda, az már valamennyivel közelebb lehetett volna a kívánt kérdés megválaszolásához. Így viszont ebben a formában mint mondtam, sokkal inkább reprezentálja egy-egy adott nép körében azt, hogy mennyire tartanak a megbélyegzés miatt attól, ha egy talált tárgyat el mernek rakni (mennyire "gáz" felvállalni, hogy nekem az a kis pénz jól jön ha amúgy senki sem keresi), mint sem hogy ténylegesen mennyire becsületesek.

    "Ismét megkérdem: Hazudtál ebben?"
    Igen, elnézést, nem szándékosan, de aztán eszembe jutott, hogy pl. a Forma 1 a köztévén megy és azt sokan nézik, velem is előfordul néha. Ellenben amit a "köznép" körében látok, hogy sokkal inkább rá vannak szívódva, az a "zertéell", szokta is gyakran 1-2 felvilágosult ismerősöm emlegetni amiket azon mondanak, és számukra ez megkérdőjelezhetetlen, hiszen "leírták még a fészbúkon is, olvasni kéne ám neked is többet, ott aztán leírnak mindent".

    "Akkor most kell a cégektől nyereségadót szedni vagy nem? Eddig verted a melled hogy nem kell, tök jó hogy nem adóznak, elég az ÁFA. Most meg jössz hogy ezen felül is indokolt egyesektől +adót szedni. Hogy is van ez?"
    Amúgy csak ötletelgetés szintjén, nagy vonalak mentén beszéltem ezekről, bár látom ezt sem tudtad már követni. De akkor megpróbálom mégegyszer, plusz kicsit tovább is vinni újabb ötletekkel. Tehát önmagában a nyereséget nem kéne, akkor a könyveléssel sem lesz ami miatt érdekes trükközni. Viszont az osztalékfelvételt és tőkekivonást igen, így ha az adott nyereséget nem a cég működtetésébe forgatják vissza / tartalékolják, akkor egyből már adózik is. Ugyanúgy lehetne esetleg szigorítani az ÁFA visszaigénylés rendszerén is, alapanyagra, munkaeszközre, termelési beruházásokra, alkalmazotti béren kívüli juttatásokra természetesen lehessen, sőt ugye mostmár halasztást nem tűr a benzin ÁFÁ-jának visszaigényelhetősége sem, viszont pl. a közvetlen termék vagy szolgáltatás értékesítésével össze nem függő marketing / PR tevékenységeket nagyon keményen kéne (pl. szponzorációs kiadások), mert ugye ezek viszont nagyon sok esetben valójában masszív pénzmosásra vannak kitalálva sajnos... De lényegében egyszerű amit mondok: tartalékokat, működő tőkét legyen olcsó és kívánatos felhalmozni, alkalmazottakat lehessen gazdaságosan foglalkoztatni és javadalmazni, viszont a nyereség megcsapolására alkalmas rések legyenek vastagon lefalazva.

    "Hungary 20 634 $"
    Tehát azt állítod, hogy 584 630 Forintos bruttó átlag tanárfizetés (avagy ~ nettó 385 ezer, ráadásul ha jól látom te oktatásban dolgozókat említesz, így ebben az iskolai konyhásnéni fizetésének is súlya van) az alacsony. Értem.

    "Ezen is látszik hogy milyen sunyi gerinctelen vitakultúrád van, ha nem tetszik valami akkor azt ignorálod. Hát ilyen mélymagyarhívőkonezrvatív jellemtelen ember vagy, ezen nyugodtan elgondolkozhatsz."
    [irony]Szerintem még mindig jobb, mint idegrángva személyeskedni és válogatás nélküli rágalmakat szórni a másik nyakába, ha bármi olyat mond, amin nehéz fogást találni[/irony]

    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2023.05.27. 14:25:37
  • defiant9 #32
    "Ha meg az a kérdésed, hogy ezt miért csak Magyarországon játszották el, akkor erre az a válasz, hogy (többek között) nagy valószínűséggel azért, mert látták nemrég milyen végtelen(nek tűnő) türelmünk van, amikor kb. mi voltunk az egyetlen olyan ország európában a Covid lezárások ideje alatt, ahol a lakosság szinte kivétel nélkül végig méltósággal tűrte a helyzetet és nem pedig kiment gyújtogatni az utcákra, mint ahogyan azt a legtöbb más országban tették, amikor épp elszakadt a cérna kicsit."
    Igen ez. Ezen állításod szerint a covid előtt és után is +10%-pont volt/lesz a magyar infláció, hiszen mi egy türelmes nép voltunk/vagyunk..Ez viszont nem felel meg a valóságnak, ez egy újabb ordító érvelési hiba. Úgyhogy még mindig várom magyarázatod, eddig kb itt tartasz a nagy Fidesz nyalizásod közepette:

    Szvsz. az infláció végső soron arra vezethető vissza mert a kormányunk nem EU-s kooperációban hisz hanem a harcban és a populizmusban látja az identitását.

    "És mielőtt megkérded, a forrásom erre az"
    Cherry picking. A valóság az hogy a kiskereskedelmi forgalom csökken, így egyre kisebb a kidobott élelmiszer részaránya is, a szar gazdaságpolitika árát az emberek fizetik meg a pénztárnál, extrém kamatszintekkel és forró pénzek bevonzásával sikerült a Ft árfolyamát stabilizálni, de ennek borzasztó nagy kamatteher az ára, vagyis a jövőt élljük épp fel.
    2023. január–márciusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 9,5%-kal kisebb volt az előző év azonos időszakinál

    "Azt mondtam, hogy ha recesszióban az összehúzóckodás meg a kirúgás HELYETT a tartalékokból raknak vissza a működő tőkébe, akkor azzal áthidalhatók bizonyos mértékig a hullámzások és stabilabb, ellenállóbb gazdasági légkör alakulhat ki."
    Értem hogy ezt szeretnéd, csak a cégek nem így működnek. Tehát én a valóságot mondom te meg a vágyálmaid. A recesszióban a tulajdonos leszarja a dolgozókat, csökken a kereslet, csökkenti a termelést, kirúgja a felesleges embereket, nem fog a korábbi nyereségéből jófejkejdni hogy fizesse a láblóbálókat tovább (legalábbis az a jellemző válasz az (elhúzódó)válságra, mivel mindenki ezt teszi és egy fecske nem csinál nyarat). Ha konjunktúra van akkor felveszi őket és beruház.

    "Hogy eltérő körülmények között élő népek becsületességét egyenpéldákkal összemérni nem ad objektív összehasonlítási alapot"
    Akkor minek kérted a példát? Egyébként igazad van, a csóringer az inkább lesz tolvaj mentalitású, és ebből következik hogy nem adja vissza buxát, ezt írtam is. A lopás egyébként olyan hogyha átlépsz egy kis küszöböt, pl. lopsz a cégtől az visszahat az értékrendre és valahol a lopást mint elvet elfogadhatónak tartod. Ez látszik rajtad is aki elfogadhatónak tartja hogy a németektől lopjuk el a cégek által befizetendő adót.

    "tehát nyilvánvalóan hiteltelen is amit állítasz, ha erre alapozod."
    Nem az, mert a mintában látszik hogy skandinávia a top, és végülis te magad is levezetted hogy csóringer magyar(aki korrelál kelet Európával) jobban lophat csak azért mert csóringer. Akkor most te magad is hiteltelen vagy? Sajnos az nem megy hogy elismered hogy skandináva a top-on van (mert jómódúak), de közben meg cáfolni próbálnád az ezt leíró alapállításom. Döntsd el! Elfogadod az álíltásom vagy vitatod? igen/nem (próbálj ne elsunnyogni)
    Hányszor kell feltennem egy egyértelmű kérdést hogy ne mellébeszélést kapjak válaszul. Ilyenkor amikor a kellemetlen kérdéseket skip-eled akkor te úgy gondolod magadról hogy egy gerinces emberként vitatkozol?

    "Közmédiát mifelénk a környéken kb. soha élő ember nézett"
    Ez egész biztos hazugság. (ha amifelénk mondjuk egy településrész legalább) Akkor hazudsz?
    Ismét megkérdem: Hazudtál ebben?

    Várom hogy felold az önellentmondást ahova jutottál:
    Akkor most kell a cégektől nyereségadót szedni vagy nem? Eddig verted a melled hogy nem kell, tök jó hogy nem adóznak, elég az ÁFA. Most meg jössz hogy ezen felül is indokolt egyesektől +adót szedni. Hogy is van ez?

    "nem azzal akarok vitatkozni, hogy ne lenne kevés a fizetésük, csak esetleg azzal, hogy vajon más magyarországi fizetésekhez képest volna tényleg ennyire kirívióan kevés, vagy esetleg inkább más országok tanárfizetéseihez képest?"
    Nézzük az első felét:
    Az oktatásban dolgozók fizetésének elszakadása az átlagtól. 2009-ben még kb egyez volt. 2021-ben csak a nemzetgazdasági átlag 89 százalékát tette ki. Tehát ezt történt a Fidesz uralom alatt.
    A másik fele az hogy a lista alján vagyunk, pl:
    Hungary 20 634 $
    Poland 32 039 $
    Türkiye 34 255 $
    Austria 57 637 $
    Tehát állításod hogy egyre jobban dübörög a gazdaság, de még mindig nem látom a magyarázatot hogy miért jó az hogy Lölő ellopott milliárdokból dúsgazdag lett, míg a tanárok akik a jövő nemzedékét építenék leszakadtak.
    A lopás kapcsán miért lapítasz folyamatosan? A Lölő (stróman) féle pofátlan közpénz ellopós gazdagodásról nincs véleményed? Úgy gondolod ha a fölbe dugod a fejed akkor ez nem létezik?
    Ezen is látszik hogy milyen sunyi gerinctelen vitakultúrád van, ha nem tetszik valami akkor azt ignorálod. Hát ilyen mélymagyarhívőkonezrvatív jellemtelen ember vagy, ezen nyugodtan elgondolkozhatsz.
  • Dodo55 #31


    "Amikor én az elmúlt évekről beszélek"
    Ezt írtad:
    "de szerencsére az elmúlt hónapokban már elkezdett rájuk rohadni mindenféle élelmiszer "
    Tehát infláció, ott a KSH tény adat."

    És nem esik le, hogy itt két különböző, időben egymást követő dologról írtam? 1. megszalad a háztartások megtakarítása a 2010-es évek végére, 2020-as évek elejére. Ezt többek között a forgalomban lévő készpénzállomány alapján állapítják meg elég cáfolhatatlan módon. 2. a háborús helyzet miatt messziről hihetőnek hangzó, de mint később kiderül felerészt valótlan ürügyekre hivatkozva a kereskedelmi szektor fékeveszett profithajhászásba kezd és az említett megtakarításoknak köszönhetően képes egy pusztító inflációs hullámot fenntartani majd egy évig anélkül, hogy a kereslet jelentősen behuzanna vagy lázadás törne ki. Aztán viszont már elfogynak a megtakarítások (bár aztán épp ma jött ki egy új statisztika, ami szerint a "háztartási vagyon" viszont épp új rekordot döntött, de gondolom ez nominális és nem reálértéken értendő) és ezért az emberek elkezdenek spórolni, a hús meg a tejtermékek meg ott rohadnak rájuk. És mielőtt megkérded, a forrásom erre az, hogy pl. épp a múlt héten vittem oda az egyébként talán még így is legszínvonalasabb hazai (küföldi tulajdonú, de itt működő) üzlethálózatban a vevőszolgálatra több csomag, akkor már 5 napja lejárt (!!!) hosszan eltartható füstölt árut, ami a kezembe akadt a polcon. Vagy mondhatnám azt is, hogy közben heti szinten futok bele abba is, amikor épp lapátolják ki a hűtőkből a már leértékelt és még úgy sem eladott túrókat, tejfölöket, stb...

    Ha meg az a kérdésed, hogy ezt miért csak Magyarországon játszották el, akkor erre az a válasz, hogy (többek között) nagy valószínűséggel azért, mert látták nemrég milyen végtelen(nek tűnő) türelmünk van, amikor kb. mi voltunk az egyetlen olyan ország európában a Covid lezárások ideje alatt, ahol a lakosság szinte kivétel nélkül végig méltósággal tűrte a helyzetet és nem pedig kiment gyújtogatni az utcákra, mint ahogyan azt a legtöbb más országban tették, amikor épp elszakadt a cérna kicsit.

    "Te tényleg ennyire hülye vagy? Ha a cégek összehúzzák magukat(recesszióban mindig ezt teszik) és kirúgnak egy csomó embert akkor mélyül a recesszió, ergo ez inkább egy negatív spirál. Totál fogalmatlan vagy ismét."
    Értelmezd már amit írok! Azt mondtam, hogy ha recesszióban az összehúzóckodás meg a kirúgás HELYETT a tartalékokból raknak vissza a működő tőkébe, akkor azzal áthidalhatók bizonyos mértékig a hullámzások és stabilabb, ellenállóbb gazdasági légkör alakulhat ki.

    "Tehát mi a mondásod a becsületességi reláció kapcsán?"
    Hogy eltérő körülmények között élő népek becsületességét egyenpéldákkal összemérni nem ad objektív összehasonlítási alapot, mert az izlandi emberünk éppenséggel nagyobb eséllyel dúsgazdag, ezért ha talál egy pénztárcát, akkor a lehetséges hátrányos következményeket tekintve sokkal kevésbé éri meg neki megtartani, mint sem egy nagyobb eséllyel anyagi gondokkal küzködő magyarnak, aki mondjuk azért előtte jó alaposan körbenéz lát -e valakit aki elhagyhatta a tárcát, és csak akkor dönt az elrakás mellett, ha nem lát senkit a környezetben aki mondjuk feltűnően keres valamit, vagy pl. tárva-nyitva tátong a táskája, stb... Ettől még a magyarunk lehet amúgy az izlandinál becsületesebb alapvető morális síkon, csak a példa rossz és bevisz a képletbe a morális szempontokon túl számtalan más döntő tényezőt is.

    Amúgy meg hozzáteszem a hivatkozott statisztikádban azóta sem látom Magyarországot feltüntetve, tehát nyilvánvalóan hiteltelen is amit állítasz, ha erre alapozod.

    "A tanárok azért tüntetnek, mert megalázóan kevés a fizetésük"
    Van tanár családtagod / rokonod / közeli barátod, akinek pontosan tisztában vagy a fizetésével, vagy csak azt mondod, amit manapság hangoztatnak? És önmagában nem azzal akarok vitatkozni, hogy ne lenne kevés a fizetésük, csak esetleg azzal, hogy vajon más magyarországi fizetésekhez képest volna tényleg ennyire kirívióan kevés, vagy esetleg inkább más országok tanárfizetéseihez képest?
  • defiant9 #30
    "Amikor én az elmúlt évekről beszélek"
    Ezt írtad:
    "de szerencsére az elmúlt hónapokban már elkezdett rájuk rohadni mindenféle élelmiszer "
    Tehát infláció, ott a KSH tény adat. Miért is nálunk a legmagasabb amikor szerinted eladhatatlan készletek vannak?

    "gazdaság egyes szereplői által mesterségesen felhajtott"
    Feltettem a kérdés, más országban akkor miért nem hajtja fel a Lidl? Mi volt válaszod? Semmi, lapítasz. Na ilyenkor mi van?
    Kik azok az 'egyes szereplők'? Ui. rengeteg minden drágult(fehér holló ami nem). Próbálsz valami imperialista mumusra mutogatni, ez valami komcsi berögződés nálad? Persze mindenki hibás csak hőn imádott Fidesz nem. Ugyanolyan agymosott vagy te is.

    "De akkor viszont már adózik utána"
    Tehát kifizette, eltűnt a pénz és defláció van. Akkor ott tartunk hogy a kitalációd megdőlt, nincs eredménytartalék amivel a cégek majd elkezdik stimuláni a gazdaságot, eleve miért is tennék, ez nem feladatuk, nekik profitot kel maximalizálni.

    Én: "ezek a cégek összehúzzák magukat és kirúgnak egy csomó embert""
    Te: "a tessék, még egy érv, amiért az ötletem jó, hiszen az ilyen meredek hullámzások is tompíthatók vele."
    Te tényleg ennyire hülye vagy? Ha a cégek összehúzzák magukat(recesszióban mindig ezt teszik) és kirúgnak egy csomó embert akkor mélyül a recesszió, ergo ez inkább egy negatív spirál. Totál fogalmatlan vagy ismét.

    "Skandinávia alatt általában a 3 említett országot értjük"
    +Dánia mindenképp, +Izland is bele szokott férni. Legyen ez az 5.
    OK. Kelet Európát is rajzoljuk körbe: HU,RO,BG,SK,CZ,PL,LI,ES,LT a volt KGST mára EU-s tagjai.
    Tehát mi a mondásod a becsületességi reláció kapcsán?
    2023. május 23. Még több BKV-járaton lesz első ajtós felszállás

    "a szektorális különadók most a rendkívüli helyzetben"
    Aham, tehát 2010 óta van rendkívüli helyzet (ez minek az éve is volt volt, nem emléxel?)
    E megközelítés szerint pillanatnyilag 12 ilyen adó van jelen a hazai adórendszerben, többségüket 2010-ben, illetve ezt követően vezették be.
    ¬ pénzügyi szervezetek különadója („bankadó“) és hitelintézeti különadó
    ¬ egyes ágazatokat terhelő különadó („ágazati különadó“)
    ¬ közműadó
    ¬ távközlési adó („telefonadó“)
    ¬ pénzügyi tranzakciós illeték
    ¬ biztosítási adó
    ¬ népegészségügyi termékadó („neta“,„chipsadó“, „hamburgeradó“)
    ¬ baleseti adó
    ¬ valamint a gyógyszer szektort terhelő adók.

    Akkor most kell a cégektől nyereségadót szedni vagy nem? Eddig verted a melled hogy nem kell, tök jó hogy nem adóznak, elég az ÁFA. Most meg jösz hogy ezen felül is indokolt egyesektől +adót szedni. Hogy is van ez?

    "Egyébként úgy pótolnám, hogy bevezetnék egy 35%-40%-os ÁFAkulcsot a 65 ezer Ft feletti ruházati"
    Ez a luxusadó, a magadfajta fogalmatlanok hiszik hogy ebből olyan sok bevétel jönne. Egyébként meg az lenne a hozadéka hogy megérné a határon túl intézni ezeket a bevásárlásokat. Kiruccanunk félévente Parndrof-ba(aki ilyeneket vesz az lazán megteheti) és elverünk akkor fél millát mert akkora az ÁFA különbség hogy vastagon megéri így is utazási költségestől is. Tehát nagy okosan a 27%-ÁFÁ-t is elbuknád, meg megszüntetnél egy csomó kereskedelmi munkahelyet. Hát csak gratuláni tudok az újabb idióta ölteted. Egyébként meg nyilván nem lehet még1 kulcs, tehát csak a 27-et vihetnéd fentebb. Vagyis akkor ott tartunk hogy nincs működőképes javasaltod.
    2010.06.11. A kormány tegnap ismertette az Orbán Viktor miniszterelnök által már felvázolt adóreform néhány részletét.
    Megszűnik a nagy értékű autók, vízi járművek, légi járművek vagyonadója is. Az államtitkár szerint a fenti adókból nem jött be annyi bevétel, mint amennyiért beszedték őket, az adminisztrációs költség nagyobb, mint maga az adóbevétel.


    "Közmédiát mifelénk a környéken kb. soha élő ember nézett"
    Ez egész biztos hazugság. (ha amifelénk mondjuk egy településrész legalább) Akkor hazudsz?
    A lényeg hogy borsodban ez az agymosó és a borsodi közmunkás szavazati ugynannyit ér.

    Felteszem ismét a kérdést (nyilvánvaló volt hogy mint kellemtelen kérdés esetén itt is elkezdesz sunyítani és mellébeszélni, ilyen jellemtelen a vitakultúrád):
    A tanárok azért tüntetnek, mert megalázóan kevés a fizetésük, ezért nincs szakami utánpótlás sem. Te pedig a jó tanárok által kitanított jó szakembereket hiányolod. No, mesélj, miért is nincs pénz a tanárokra ha úgy dübörög a gazdaság ahogy te azt szajkózod. Közben meg a Fidesz slepp miért tollasodik csilliárdokkal az ellopott közpénzből?
    A lopás kapcsán miért lapítasz folyamatosan? A Lölő (stróman) féle pofátlan közpénz ellopós gazdagodásról nincs véleményed? Úgy gondolod ha a fölbe dugod a fejed akkor ez nem létezik?
  • Dodo55 #29
    "Te tényleg el is hiszed a sok idiótaságot amit kitaláltál?"
    A saját szememnek csak had higyjek már, vásárolni meg járok hetente többször is.


    "lakosság szép csendben égig szaladt megtakarításairól "
    Erre forrás?
    Reality check:
    2023.05.10."

    Ez most komoly? Amikor én az elmúlt évekről beszélek (~2014-2021) és az ezt követően 2022-ben a gazdaság egyes szereplői által mesterségesen felhajtott inflációról, akkor te rezzenéstelen arccal képes vagy idetolni egy két héttel ezelőtt közzétett friss statisztikát? Még jó, hogy most eltűnnek a megtakarítások miután 1 éve megy a rablás, pont erről beszéltem, hogy eleve ezért tudtak nekifutni az egésznek, mert kiszagolták, hogy manapság (2022 elejéig) a csóró magyar sem volt olyan csóró, mint ahogy régen az megszokott volt.

    "Amit kioszthat osztalékba, és miért is kéne elköltenie"
    De akkor viszont már adózik utána, sőt azt mondom ott nem is kell szerénykedni, hiszen a tulajdonosok emellett személyi jövedelmet is vehetnek (és vesznek is általában) fel, tehát az osztalék szín tiszta hab a tortán már. Ha meg inkább tartalékol belőle és szükség esetén a cég működésébe fordítja vissza, az után meg ezért minél kevésbé érdemes adóztatni. Ezért nem jó a nyereségadó tehát, mert ott még nem dőlt el a nyereség sorsa, hogy a céget fogja erősíteni, vagy a tulajdonosok elsétálnak vele.

    "recesszióban ezek a cégek összehúzzák magukat és kirúgnak egy csomó embert"
    Na tessék, még egy érv, amiért az ötletem jó, hiszen az ilyen meredek hullámzások is tompíthatók vele.

    "Egyértelmű kérdés volt, amire ismét csak egy szép hosszú mellébeszélés volt a válaszod. Nem azt kérdeztem hogy szerintned a finnek vagy a norvégok a becsületesebbek, hanem azt hogy K.Európa vagy Skandinávia."
    Skandinávia alatt általában a 3 említett országot értjük, Kelet-Európa alatt pedig kb. a Balti államokat, Fehéroroszországot, Ukrajnát, Törökországot és Oroszországot. Hogy tudod te ezeket ennyire lazán egy kalap alá venni egy ilyen kérdésben, illetve eleve hogyan várhatod el, hogy egy ennyire nem objektív módon eldönthető kérdésre valaki fekete-fehér választ adjon?

    "Egyébként miért is vannak szektorális különadók ha szerinted a cégeket nem kéne adóztatni és elég az ÁFA."
    Nem figyelsz, írtam, hogy a világrend helyreállítása után, amikor megszűnnek majd az inflációt és válságveszélyt gerjesztő folyamatok, illetve a korábbi szinten helyreáll a nemzetközi kereskedelem is. Természetesen a szektorális különadók most a rendkívüli helyzetben felborult gazdasági egyensúly kompenzálása érdekében vannak, ahogyan egyébként jónéhány más európai országban is igen hasonló módon.

    "Tehát akkor 15% társasági adóbevétel kiesését a költségvetésből miből is pótolnád?"
    Kezdésnek tisztázzuk már, hogy ez a nyereségadó. Csak az adózás előtti eredményt terheli, nem a cég teljes pénzforgalmát, így az ÁFÁ-hoz képest az abszolút mértéke nem egy nagyságrend. Egyébként úgy pótolnám, hogy bevezetnék egy 35%-40%-os ÁFAkulcsot a 65 ezer Ft feletti ruházati / cipő termékekre (vagy célszerűen talán inkább egy középkategóriás bőrdzseki átlagárának 1,5x-eséhez kötném), a 200 ezer Ft feletti ékszerekre és karórákra, a 30 millió Ft feletti 4-6 üléses autókra, a 75 millió Ft feletti 2 üléses autókra (hogy ne kúrjunk ki a sportolókkal), a 30 ezer Ft feletti rendezvénybelépőkre, a 15 ezer Ft-ot meghaladó szeszesitalokra, a 600 ezer Ft feletti telekommunikációs és szórakoztató berendezésekre (kivéve legalább 1,8kg-ot elérő laptopok, ATX PC-k és fődarabjaik, szerverek, ipari felhasználásra tervezett hálózati struktúrális és kiszolgálóberendezések), a 6 ezer Ft feletti éttermi fogásokra, az 500 ezer Ft-ot meghaladó művészeti alkotásokra és dísztárgyakra, stb... amik jellemzően már semmilyen gyakorlati többletértéket nem képviselnek, hanem pusztán státusszimbólumként tekintenek rá egyes csoportok. Ha lazán ilyenekre költ valaki pénzt, akkor valószínűleg nekik rég nem oszt, nem szoroz, hogy mennyi rajtuk az ÁFA, adót márpedig mindig onnan kell beszedni, ahol a legnagyobb könnyebbséggel mozdul meg éppen egy-egy pénztömeg.

    "Közmédiát meg mondjuk a plakáthelyeiket átadnák az ellenzéknek és el is buknák a köv. választást"
    Nem egy világban élünk szerintem... Közmédiát mifelénk a környéken kb. soha élő ember nézett pl. a TV-ben amióta a kereskedelmi csatornák léteznek, max. a Kossuth rádió ami megmaradt ilyen reggeli trónkísérőnek talán még bizonyos korosztályoknál, de kb. ennyi. Plakátokból meg választások idején 2/3-as ellenzéki, 1/3-ad kormánypárti amit szoktam látni az utcákon, de persze ezt nyilván nem objektív igazságként akarom beállítani, mert csak a szubjektív tapasztalataimról van szó, viszont kb. amióta világ a világ azóta nagyjából változatlan ez a megfigyelésem.

    Egyszerűen be kéne látni, hogy ez a legalja sárdobálás ide vezet, ahogyan rengeteg ellenzéki pártállású ember a kormányról igyekszik kifejezni a véleményét. Fordított esetben korábban egy bebukott hazugságlavina és egy azt követő rendőrállami terrorsorozat kellett ahhoz, hogy ilyen éles hangnem legyen jelen a közbeszédben, manapság meg egy feszültebb bérhelyzet valamelyik állami ágon vagy néha akár csak 1-1, a törvényeket magának kikérő egyetem vakarózására képesek az emberek így ráugrani jó dolgukban (mielőtt ezzel bárkit megbántanék, nem az adott kérdés érintettjeire gondolok, hanem az őket sokszor teljesen tájékozatlanul is "buliból" támogatókra)... Egyrészt vissza kéne gondolni azokra az időkre, amikor egy tüntetésen nem a gázspraytől kellett tartani és nem csak az erőszakos rendbontóknak vagy őket körülvevőknek, hanem a viperáktól meg a gumilövedékektől és nem csak a résztvevőknek, hanem akár az arra tévedt, vagy ott lakó járókerőknek is. Szerintem egyébként akkoriban mindezek után a következményektől tartva eszébe sem jutott senkinek ilyen rétegspecifikus problémákat az utcára vinni.

    És aztán meg kéne azt érteni, hogy az meg félelmet ébreszt sokakban amikor látnak maguk körül egy néha itt-ott megbotló, de azért úgy-ahogy már jó ideje egész stabilan elműködő, a jobb években bíztatóan fejlődő országot és aztán ebbe így belesétál mindig valamilyen rikácsoló ellenzéki csoportosulás és az említett sárdobáló stílusban egy levegővel azoknak a statáriális akasztását követeli, akik az országnak a működtetésén munkálkodnak manapság, meg mindenki másét is, aki velük az elmúlt 20 évben bármilyen kapcsolatot is létesített. Még akkor is, ha vannak problémák, néha súlyosabbak, néha kevésbé, akkor sem kelt bizalmat az emberek többségében ez a vérszomjas, a méltóságteljes közeledést közelről sem ismerő stílus.

    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2023.05.23. 23:48:13
  • defiant9 #28
    "Világosan leírtam, hogy nem emiatt fogy el"
    Itt pedig ez a topic. Akkor mondhatjuk hogy a topic kapcsán ez egy irreleváns riogatás pótcselekvés volt ahelyett hogy valami valódi érvet prezentáltál volna.

    "Szerinted. Szerintem meg nem, mert ez abszurd."
    Akkor nem értesz hozzá. Az EU-be belépéssel az EU parlament/bizottság kapott meg bizonyos jogosítványokat ami addig a szuverén tagállamé volt. Ezért is kell a népszavazás hozzá. Olvasgass kicsit: https://op.europa.eu/webpub/com/abc-of-eu-law/hu/

    "de szerencsére az elmúlt hónapokban már elkezdett rájuk rohadni mindenféle"
    Te tényleg el is hiszed a sok idiótaságot amit kitaláltál? Na mesélj, máshol miért nem emelgeti a Lidl az árat?
    Messze az EU legnagyobb inflációját produkálta Magyarország

    "lakosság szép csendben égig szaladt megtakarításairól "
    Erre forrás?
    Reality check:
    2023.05.10.
    Drasztikusan csökken a lakosság megtakarítási állománya, a hitelfelvétel pedig csak azokban a szegmensekben nő, amely termékek a megélhetés finanszírozását segítik elő. Sovány vigasz: a gazdagokon belül is csak az elit tollasodik rendesen.
    Minden jel arra mutat, hogy a magas infláció miatt az emberek szép lassan felélik a jövőt. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáiból jól látható, hogy a lakossági megtakarítási állományt torpedóként bombázza szét a mindennapok inflációs környezete.


    "Nem veszek el pénzt mástól, csak nem utasítom el, ha inkább szíve jogán nekem adná és nem másnak."
    Tehát akkor most oda jutottál hogy mégsem működik ez az általad kitalált szíve joga elv, mert hát közösen szedünk adót, vannak közös szabályok.

    "Nagyon jó ötlet, mert deflációs ellensúlyként gyarapodhatna még jobban az eredménytartalékuk."
    Amit kioszthat osztalékba, és miért is kéne elköltenie, recesszióban ezek a cégek összehúzzák magukat és kirúgnak egy csomó embert, a cég feladata a tulajdonosok érdekét szolgálni.

    "Az SZJA-t pedig természetesen ugyanúgy NEM kellene emelni"
    "Az ÁFA kapcsán pedig szintén mostmár negatív előjelű változás fog következni"
    Tehát akkor 15% társasági adóbevétel kiesését a költségvetésből miből is pótolnád?
    Egyébként miért is vannak szektorális különadók ha szerinted a cégeket nem kéne adóztatni és elég az ÁFA.

    "Rendben, ha legközelebb te kérsz tőlem bármilyen közismert tényre forrást ahogy azt szoktad tenni, akkor én is ezzel fogom rövidre zárni a kérdést rögtön."
    A téma a becsületesség. Az én álláspontom az hogy skandinávok a becsületesebbek min a K.Európaiak, ez összecseng az általam belinkelt adatokkal. Cáfolod ezt az állítást/a mutatott relációt vagy nem és azt mondod hogy K.Európa a becsületesebb? Egyértelmű kérdés volt, amire ismét csak egy szép hosszú mellébeszélés volt a válaszod. Nem azt kérdeztem hogy szerintned a finnek vagy a norvégok a becsületesebbek, hanem azt hogy K.Európa vagy Skandinávia. Ennyit nem sikerült felfogni?

    "Ezt az agymenést azért remélem magad sem hiszed el..."
    De, és ezek szerint te nem tudod cáfolni csak minősítgetni. A tanárok azért tüntetnek, mert megalázóan kevés a fizetésük, ezért nincs szakami utánpótlás sem. Te pedig a jó tanárok által kitanított jó szakembereket hiányolod. No, mesélj, miért is nincs pénz a tanárokra ha úgy dübörög a gazdaság ahogy te azt szajkózod. Közben meg a Fidesz slepp miért tollasodik csilliárdokkal az ellopott közpénzből? (na most jön egy adag kognitív disszonancia)

    "ezért a nép többsége inkább szavaz a Fideszre"
    Közmédiát meg mondjuk a plakáthelyeiket átadnák az ellenzéknek és el is buknák a köv. választást. Kb. ilyen egyszerű ez, agymosott zombi a Fidesz szavazóbázis, aki bekajálja az M1 híradó propagandát. Minél tanultabb/jobbmódú/városiasabb/több adót fizető valaki annál valószínűtlenebb hogy a Fideszre szavaz. De a manipulálható buták szavazata ugyanannyit ér, ez a demokrácia fő problémája.
  • Dodo55 #27
    "a lista végére teheted azt hogy a társadalom tűrésszintje a Mercik gyorsulása miatt fogy el"
    Nem olvastad el elég figyelmesen amiket írtam. Világosan leírtam, hogy nem emiatt fogy el, max. a Merci bukja majd miatta a konzervatívabb vásárlórétegét (akik eddig inkább ahhoz szoktak hosszú évtizedek óta, hogy prémium termék címszó alatt egy komplett csomagot kapnak ami akár életreszóló kiszolgálást jelent egyszeri vásárlás után, nem pedig többször le akarják róluk húzni a bőrt), hanem van egy út, ami itt indul ezzel és a végén olyan dolgokra futhat ki, amik már bizony csúnyán átüthetik a társadalom ingerküszöbét.

    "Eddig lehetsz szuverén ameddig nem vagy egy közös piac része, amint azzá válsz akkor feladod ezen jogod."
    Szerinted. Szerintem meg nem, mert ez abszurd.

    "A forinton leginkább azért buksz mert a Fidesz gazdaságpolitikája szar, kiugró infláció van és egyre kevesebbet ér a Ft."
    Mondod ezt, amikor épp másfél évnyi támadást vertünk vissza végre. A kiugró inflációhoz pedig a kiskereskedelmi szektor történelmi rekord nyeresége társul, miután egy éven át hajtogatták, hogy a termelők / beszállítók áremelése miatt kénytelenek emelni, meg hogy milyen veszteségesek a hatósági árak miatt. A pofátlanság netovábbja azok után, ami aztán kiderült. Az a baj, hogy kijöttek előtte az elmúlt években elég sokatmondó statisztikák a lakosság szép csendben égig szaladt megtakarításairól és valószínűleg emiatt voltak ilyen vakmerőek, de szerencsére az elmúlt hónapokban már elkezdett rájuk rohadni mindenféle élelmiszer a tejtermékektől kezdve a több hónapig eltartható minőségi hagyományos füstöléses húskészítményekig, úgyhogy vége a gyereknapnak. Hozzáteszem én sokkal inkább ezt tartom tolvajmentalitásnak. Hogy kapnak az alkalmon és addig emelgetik az árakat, amíg teljesen le nem nullázzák az emberek fizetésének reálértékét.

    "OK, akkor nekem is van egy olyan szívem joga hogy csak Budapestnek fizetek 10% adót, nem Magyarországnak 40%-ot. Ez így OK?"
    Budapest egy város, Magyarország egy nemzetállam, az EU pedig egy államközi gazdasági együttműködési övezet. Ebből a három "létformából" kizárólag kettőnek van önálló rendelkezési joga, a kettő közül pedig az egyiknek csak a másikénak alárendelve.

    "A cégek ugye ÁFA-t nem fizetnek mert adnak-vesznek amit szembe lehet egymással állítani, ezt leírják, a vagyonukat nem nagyon adóztatják, a te logikád szerint a nyereségüket se kéne."
    Nagyon jó ötlet, mert deflációs ellensúlyként gyarapodhatna még jobban az eredménytartalékuk. Sőt, nem csak az infláció leszorításában segítene ez, hanem a mostanihoz hasonló spekulatív inflációs hullámokkal szemben is immunisabbá tehetné a nemzeti valutát, ugyanis a jegybanknak nem kéne pénzt nyomnia, mert válságban / válságveszély idején jó eséllyel több tartalékból többhöz nyúlnának hozzá a cégek, így a már kinyomott pénz kerülne vissza a forgalomba és nem pedig új. Az SZJA-t pedig természetesen ugyanúgy NEM kellene emelni, sőt inkább tovább csökkenteni, vagy megszüntetni, hiszen mint mondtam nem a vagyon gyarapítását szokás manapság már bölcs módon adóztatni, hanem a likvidálást, mert ez egyrészt magától értetődő okokból stabilabb gazdaságot eredményez a bátrabb és könnyedebb tartalékfelhalmozás miatt, másrészt pedig kiadási oldalon a trükközésekre való lehetőségek is sokkal korlátozottabbak. Az ÁFA kapcsán pedig szintén mostmár negatív előjelű változás fog következni, bár ezt a kormány még lehet nem tudja, de ugye mivel az effektív ÁFÁ-t (az ÁFA beszedés elméleti vs. gyakorlati arányát) sikeresen több,mint kétszeresére tudták emelni, ezért a 27%-os kulcs már nem lesz tovább elfogadható a világrend helyreállítását követő években, tehát úgy reálisan 2025-2026-tól.

    "Nem vegyok a keresőd. Előbb nyilatkozz hogy skandinávok becsületesebbek-e szerinted mint a kelet európaiak(ez volt az eredeti állításom lényege). Ha az mondod hogy nem, és mi vagyunk azok akkor bebizonyítom neked az ellenkezőjét."
    Rendben, ha legközelebb te kérsz tőlem bármilyen közismert tényre forrást ahogy azt szoktad tenni, akkor én is ezzel fogom rövidre zárni a kérdést rögtön. Bár mondjuk a te állításod most nem is egy közismert tény, de mindegy. Szerintem a skandinávok közül a finnek között sok becsületes ember van, bár ismerősök szerint állítólag ugyanennyi tahó paraszt is. A svédek viszont állítólag kifejezetten képmutatóak, sokan a saját családtagjaik iránt sem lelkiismeretesek és a legtöbbjuk állítólag erősen rasszista. A norvégokról meg nem tudok sokat, csak hogy amióta felfuttatták az északi tengeren kőolajiparukat, azóta állítólag annyira jó dolguk van, hogy azt mondják dolgozni sem nagyon kellene a legtöbbjüknek a megélhetés érdekében. Na de ne minősítgessünk más népeket, biztos nekik is adott okot a történelem amiért épp ilyen vagy olyan téren nem a legelőnyösebb a rájuk jellemző mentalitás.

    "Többek közt amiatt mert a Fidesz ellopja a közpént hogy NER-nek adja ahelyett hogy jó tanárokat fizetné meg. Az ostoba manipulálható népréteg egyben remek szavazóbázis is. Win-win."
    Ezt az agymenést azért remélem magad sem hiszed el...

    "Egy leválthatatlan korrupt autokrata rendszert"
    Nem. Egy középszerű, de az átlagnál rátermettebb kormány van itt teljesen demokratikus úton hatalmon, akit a nagyokos ellenzék legtöbb tagja csak agyatlanul köpködni tud 13 éve bármiféle értelmes versengés helyett, ezért a nép többsége inkább szavaz a Fideszre, csak nehogy megint valami pár élelmes csalóból / minden valamirevaló értékünket a külföldi gazdáik kezére játszó bankárokból és amatőrök lelkes gyülekezetéből álló szedett-vedett csapat kezébe kerüljön az ország sorsa. Ez a szomorú igazság.
  • defiant9 #26
    "egy RBMK reaktort nem lehet felrobbantani"
    A világon bármin aggódhatsz, a lista végére teheted azt hogy a társadalom tűrésszintje a Mercik gyorsulása miatt fogy el. Érvek helyett csak riogatni tudsz egy valószínűtlen kimenetellel.

    "a nemzetállamok szuverén jogát arra, hogy saját adókörnyezetet alakítsanak ki."
    Eddig lehetsz szuverén ameddig nem vagy egy közös piac része, amint azzá válsz akkor feladod ezen jogod. Lehetsz adóparadicsom jellegű, de akkor a piac azt mondja hogy innen te egy kanyi vasat nem hozol be ameddig le nem adózod. Mi azt szeretnénk hogy a közös piac része legyünk de közben adóparadicsomi módszerrel gazdagodjunk, na ez amit nem engedtek meg. Teljesen jogosan. A multik-k előtt be kell zárni ezt a kiskaput, ez egy régi probléma.

    "de csak mellékes ürügyek és eltörpülnek más, életszerűen sokkal nagyobb horderejű szempontok mellett. "
    Ismét csak mutogatsz valamire(pótcselekvés), de nem is tudni mire. Most egyébként ez a téma, értem hogy eltrelődnél másra, de akkor ezt elbuktad.
    Pl. mi a fontosabb a társadalom számára a multik adóelkerülése/közteherviselésből kivonulása vagy a Merci gyorsulása amivel riogatsz.
    Az hogy csilliárd USD/EUR-t veszítenek a költségvetések az baromira fontos, olyannyira hogy még a lusta politikusok és képesek voltak tennie ellene egy ilyen nehezen kivitelezhető/összhangolható programmal.

    "azt meg a kedves befektetők tudják shortolni a tőzsdén, ami miatt én könnyen bukhatok az értékén anélkül"
    Meg tudják shortolni a valutapár másik felét akkor meg nyersz(ez zajlott most). A befektető egyáltalán nem lehet biztos hogy nyer egy ügyeleten, van aki igen van aki nem. A forinton leginkább azért buksz mert a Fidesz gazdaságpolitikája szar, kiugró infláció van és egyre kevesebbet ér a Ft.

    "Ahol épkézláb adórendszer van és a bevételi / gyarapodási oldal helyett inkább a kiadási / fogyasztási oldalt igyekeznek adóztatni"
    Ilyen sehol sincs. Adóztatják a nyereséget/bevételt (társasági adó/SZJA), fogyasztást(ÁFA), és némileg a vagyont is. A cégek ugye ÁFA-t nem fizetnek mert adnak-vesznek amit szembe lehet egymással állítani, ezt leírják, a vagyonukat nem nagyon adóztatják, a te logikád szerint
    a nyereségüket se kéne. Lehet ilyet, csak akkor helyette az SZJA-t+ÁFA-t kell megemelni a lakosságnak. Na ide passzolna egy szép kis riogatás hogy mi lenne azzal a politikussal aki a multik adómentességének kompenzálására inkább a lakosságot pumpolná.

    "Nem veszek el pénzt mástól, csak nem utasítom el, ha inkább szíve jogán nekem adná és nem másnak."
    OK, akkor nekem is van egy olyan szívem joga hogy csak Budapestnek fizetek 10% adót, nem Magyarországnak 40%-ot. Ez így OK?

    "Forrás? Módszertan?"
    Nem vegyok a keresőd. Előbb nyilatkozz hogy skandinávok becsületesebbek-e szerinted mint a kelet európaiak(ez volt az eredeti állításom lényege). Ha az mondod hogy nem, és mi vagyunk azok akkor bebizonyítom neked az ellenkezőjét.

    "hogy közben nem veszi észre, hogy amúgy mindig saját magából indul ki"
    Nálunk sok ellenőr/feszes kontroll/nagy lebukásveszély kell hogy legyen lyukasztgatás, skandináviában kevesebb, ott az emberek felfogták hogy a közösből lopás is lopás. Ez lehet még a szocializmus tovább élő hozadéka ahol bevett gyakorlat volt a közösből lopni.

    "Hát én meg nagyon sok magyar vállalkozót ismerek, akik meg egyáltalán nem szoktak ilyeneket mondani, akkor most mi az igazság?"
    Szokásos cherry picking érvelési hiba. Ők is szerepelnek a statisztikában, az igazság az ami a végén kijön. Az hogy az EU legkorruptabb országa vagyunk.

    "hogy mennyire kevés arányaiban 1-1 fontos műszaki területen a tapasztalt szakember"
    Többek közt amiatt mert a Fidesz ellopja a közpént hogy NER-nek adja ahelyett hogy jó tanárokat fizetné meg. Az ostoba manipulálható népréteg egyben remek szavazóbázis is. Win-win.

    "vagy a 2000-es években teletömték a fejét azzal, hogy innen amint tud el kell költözni külföldre inkább"
    Most is erre jut. Egy leválthatatlan korrupt autokrata rendszert, és ez nem tetszik a fiataloknak, sokan inkább lelépnek(jól teszik). Ennek évtizedek távlatában drasztikus hatása lesz, de a NER-t ez már nem érdekli addig annyi milliárdot loptak össze amivel életük végéig luxusban lubickolhatnak a maximális gyorsulással bíró Mercedes-eikben.