34
 • defiant9
  #34
  "A covid előtti időkkel nincs összefüggésben a logika"
  Ne és min változatott a covid? Szlovákiában máshogy zajlott mint nálunk. Totál idiótaság mamit összehordsz. Mi köze az EUR HUF árfolyamnak ami egy kiemelten fontos inflációs tétel a vírusnak? Az infláció mindenütt megugrott, csak mivel a mi gazdaságunk a legsérülékenyebb az unortodox megoldások miatt ezért leginkább itt.

  élelmiszer-infláció

  "de középszerű "legkisebb rossz" elvén rendszeresen megválasztott kormánnyal vagyunk kénytelenek beérni,"
  Ahogy mondtam az agymosás miatt választják meg. Éllovasból leszakadók lettünk a régióban, már Románia is ellépett melleltünk. Valahogy mindenütt sikerül ezek szerint jobb kormányt találni csak nálunk nem. Ennek az az oka hogy ott inkább demokrácia van, nálunk meg a hatalomhoz minden áron ragaszkodó autokrácia/kleptokrácia.

  "Hát de ember, amikor azt mondom, hogy ott rohad meg az áru a polcokon,"
  Ennek köze sincs a valósághoz. Adaptálódnak és szimplán nem rendelnek többet a kereskedelmi láncok. Te azt hiszed hogy minden héten rendelnek 10 tonna almát és abból 8-at kidobnak, mert egyszer el tudtak adni 10-et. A hosszú távon lekötött mennyiségeket persze kénytelenek kifuttatni. Totál idióta vagy, te tényleg. Ahol megrohad majd az leginkább a termelő lesz ha nem tudja olyan helyekre eladni ahol nem számít luxusnak a zöldség/gyümölcs. A magyar életszínvonal oda jutott mára hogy annak számít.

  "Én azt vezettem le, hogy a kísérlet egy egzakt jelenséget mér, ami közel sem egyenértékű még a becsületesség morális síkon való előfordulásával."
  Ha lopsz akkor átlépsz egy mentális küszöböt tolvaj leszel, ez a morális alap. Ebből kb. az igazolható morálisan hogyha a létfenntartás miatt lopsz (éhezel pl.). Ez az éhenhalási szint azért nagyon nem jellemző az EU-ra, tehát aki lop az azért jobb hogy több jószága legyen, jobban éljen. Természetesen minél többen érik el/közelíti a lopási küszöböt annál kevésbé 'gáz' felvállani, annál jobban le is megy társadalmi szinten, ez trivialtiás.
  Döntsd el! Elfogadod az állításom vagy vitatod? igen/nem (próbálj ne elsunnyogni)
  Mi törént? Dodo55 sunyi módon ismét csak kitért a válasz elől.
  És mivel ezzel sokadszor léptél ki a racionális vita keretiből, így elvesztetted azt. Ezzel zárom is. Túlságosan gerinctelen vagy.
 • Dodo55
  #33
  "Igen ez. Ezen állításod szerint a covid előtt és után is +10%-pont volt/lesz a magyar infláció, hiszen mi egy türelmes nép voltunk/vagyunk."
  Teljesen elsiklasz amellett, amit mondani próbálok. A covid előtti időkkel nincs összefüggésben a logika. A covid során lehetett megfigyelni, hogy jó állapotban van épp a magyar nép tűrőképessége. Időrendi sorrendben tehát az erre adott reakció nyilván csak az ezt követő időkben történhetett meg. Az meg, hogy a kereskedelmi szektorban egyes szereplők tisztességtelen eszközöket alkalmaztak a szándékos árfelhajtás érdekében marhára nem csak egy feltételezéseken alapuló vád, hanem egyre szélesebb körben bizonyított tény, ahogyan a hatósági vizsgálatok eredményei sorban ismertté válnak, lásd pl. épp tegnap:
  https://index.hu/gazdasag/2023/05/26/gazdasagi-versenyhivatal-gvh-nyereszkedes-inflacio-nyereszkedes-extraprofit/
  És ehhez kapcsolódóan ez is igen csak érdekes fejlemény épp:
  https://index.hu/gazdasag/2023/05/26/tesco-bombariado-versenyhivatal-gvh/

  "a nagy Fidesz nyalizásod közepette"
  Amikor elmondom nem egyszer, hogy milyen szomorú, hogy az ország nem képes kompetensebb vezetőket találni az ellenzéki szerepre jelentkezők nagy átlagban hajmeresztő színvonala miatt, hanem sok-sok éve egy stabil, de középszerű "legkisebb rossz" elvén rendszeresen megválasztott kormánnyal vagyunk kénytelenek beérni, akkor az neked nyalizás. Egész véletlenül nem szélsőséges neked picikét a gondolkodásod?

  "Szvsz. az infláció végső soron arra vezethető vissza mert a kormányunk nem EU-s kooperációban hisz hanem a harcban és a populizmusban látja az identitását."
  Azzal egyet tudok érteni, hogy ennek is lehet benne szerepe, hiszen fel is vállalják az EU egyes szélsőséges nézeteit képviselő szószólói, hogy többek között mindenféle jogtalan gazdaságpolitikai eszközt is elfogadhatónak tartanak megragadni a demokratikusan megválasztott magyar kormány megdöntése érdekében.

  "Cherry picking. A valóság az hogy a kiskereskedelmi forgalom csökken"
  Hát de ember, amikor azt mondom, hogy ott rohad meg az áru a polcokon, akkor az egész véletlenül nem pont ugyanazt jelenti, hogy a kiskereskedelmi forgalom csökken?

  "Értem hogy ezt szeretnéd, csak a cégek nem így működnek."
  Persze, ez egy jelen valóságtól kissé elrugaszkodott ötletelgető-vitázó gondolatmenet része volt. De azt sose ignoráljuk azért, hogy pozitív visszacsatolással bizony a cégek sem kivételek az alól, hogy a társadalom érdekeit jobban szolgáló magatartásra rá lehessen őket venni.

  "Nem az, mert a mintában látszik hogy skandinávia a top, és végülis te magad is levezetted hogy csóringer magyar(aki korrelál kelet Európával) jobban lophat csak azért mert csóringer"
  Nem. Én azt vezettem le, hogy a kísérlet egy egzakt jelenséget mér, ami közel sem egyenértékű még a becsületesség morális síkon való előfordulásával. Egyébként ha úgy végezték volna, hogy utána mindig odamegy valaki és közli, hogy "nem találtál itt egy pénztárcát?", és az lett volna a kérdés hányan tagadják le azok közül akik előtte már felvették és elrakták, meg hányad adják oda, az már valamennyivel közelebb lehetett volna a kívánt kérdés megválaszolásához. Így viszont ebben a formában mint mondtam, sokkal inkább reprezentálja egy-egy adott nép körében azt, hogy mennyire tartanak a megbélyegzés miatt attól, ha egy talált tárgyat el mernek rakni (mennyire "gáz" felvállalni, hogy nekem az a kis pénz jól jön ha amúgy senki sem keresi), mint sem hogy ténylegesen mennyire becsületesek.

  "Ismét megkérdem: Hazudtál ebben?"
  Igen, elnézést, nem szándékosan, de aztán eszembe jutott, hogy pl. a Forma 1 a köztévén megy és azt sokan nézik, velem is előfordul néha. Ellenben amit a "köznép" körében látok, hogy sokkal inkább rá vannak szívódva, az a "zertéell", szokta is gyakran 1-2 felvilágosult ismerősöm emlegetni amiket azon mondanak, és számukra ez megkérdőjelezhetetlen, hiszen "leírták még a fészbúkon is, olvasni kéne ám neked is többet, ott aztán leírnak mindent".

  "Akkor most kell a cégektől nyereségadót szedni vagy nem? Eddig verted a melled hogy nem kell, tök jó hogy nem adóznak, elég az ÁFA. Most meg jössz hogy ezen felül is indokolt egyesektől +adót szedni. Hogy is van ez?"
  Amúgy csak ötletelgetés szintjén, nagy vonalak mentén beszéltem ezekről, bár látom ezt sem tudtad már követni. De akkor megpróbálom mégegyszer, plusz kicsit tovább is vinni újabb ötletekkel. Tehát önmagában a nyereséget nem kéne, akkor a könyveléssel sem lesz ami miatt érdekes trükközni. Viszont az osztalékfelvételt és tőkekivonást igen, így ha az adott nyereséget nem a cég működtetésébe forgatják vissza / tartalékolják, akkor egyből már adózik is. Ugyanúgy lehetne esetleg szigorítani az ÁFA visszaigénylés rendszerén is, alapanyagra, munkaeszközre, termelési beruházásokra, alkalmazotti béren kívüli juttatásokra természetesen lehessen, sőt ugye mostmár halasztást nem tűr a benzin ÁFÁ-jának visszaigényelhetősége sem, viszont pl. a közvetlen termék vagy szolgáltatás értékesítésével össze nem függő marketing / PR tevékenységeket nagyon keményen kéne (pl. szponzorációs kiadások), mert ugye ezek viszont nagyon sok esetben valójában masszív pénzmosásra vannak kitalálva sajnos... De lényegében egyszerű amit mondok: tartalékokat, működő tőkét legyen olcsó és kívánatos felhalmozni, alkalmazottakat lehessen gazdaságosan foglalkoztatni és javadalmazni, viszont a nyereség megcsapolására alkalmas rések legyenek vastagon lefalazva.

  "Hungary 20 634 $"
  Tehát azt állítod, hogy 584 630 Forintos bruttó átlag tanárfizetés (avagy ~ nettó 385 ezer, ráadásul ha jól látom te oktatásban dolgozókat említesz, így ebben az iskolai konyhásnéni fizetésének is súlya van) az alacsony. Értem.

  "Ezen is látszik hogy milyen sunyi gerinctelen vitakultúrád van, ha nem tetszik valami akkor azt ignorálod. Hát ilyen mélymagyarhívőkonezrvatív jellemtelen ember vagy, ezen nyugodtan elgondolkozhatsz."
  [irony]Szerintem még mindig jobb, mint idegrángva személyeskedni és válogatás nélküli rágalmakat szórni a másik nyakába, ha bármi olyat mond, amin nehéz fogást találni[/irony]

  Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2023.05.27. 14:25:37
 • defiant9
  #32
  "Ha meg az a kérdésed, hogy ezt miért csak Magyarországon játszották el, akkor erre az a válasz, hogy (többek között) nagy valószínűséggel azért, mert látták nemrég milyen végtelen(nek tűnő) türelmünk van, amikor kb. mi voltunk az egyetlen olyan ország európában a Covid lezárások ideje alatt, ahol a lakosság szinte kivétel nélkül végig méltósággal tűrte a helyzetet és nem pedig kiment gyújtogatni az utcákra, mint ahogyan azt a legtöbb más országban tették, amikor épp elszakadt a cérna kicsit."
  Igen ez. Ezen állításod szerint a covid előtt és után is +10%-pont volt/lesz a magyar infláció, hiszen mi egy türelmes nép voltunk/vagyunk..Ez viszont nem felel meg a valóságnak, ez egy újabb ordító érvelési hiba. Úgyhogy még mindig várom magyarázatod, eddig kb itt tartasz a nagy Fidesz nyalizásod közepette:

  Szvsz. az infláció végső soron arra vezethető vissza mert a kormányunk nem EU-s kooperációban hisz hanem a harcban és a populizmusban látja az identitását.

  "És mielőtt megkérded, a forrásom erre az"
  Cherry picking. A valóság az hogy a kiskereskedelmi forgalom csökken, így egyre kisebb a kidobott élelmiszer részaránya is, a szar gazdaságpolitika árát az emberek fizetik meg a pénztárnál, extrém kamatszintekkel és forró pénzek bevonzásával sikerült a Ft árfolyamát stabilizálni, de ennek borzasztó nagy kamatteher az ára, vagyis a jövőt élljük épp fel.
  2023. január–márciusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 9,5%-kal kisebb volt az előző év azonos időszakinál

  "Azt mondtam, hogy ha recesszióban az összehúzóckodás meg a kirúgás HELYETT a tartalékokból raknak vissza a működő tőkébe, akkor azzal áthidalhatók bizonyos mértékig a hullámzások és stabilabb, ellenállóbb gazdasági légkör alakulhat ki."
  Értem hogy ezt szeretnéd, csak a cégek nem így működnek. Tehát én a valóságot mondom te meg a vágyálmaid. A recesszióban a tulajdonos leszarja a dolgozókat, csökken a kereslet, csökkenti a termelést, kirúgja a felesleges embereket, nem fog a korábbi nyereségéből jófejkejdni hogy fizesse a láblóbálókat tovább (legalábbis az a jellemző válasz az (elhúzódó)válságra, mivel mindenki ezt teszi és egy fecske nem csinál nyarat). Ha konjunktúra van akkor felveszi őket és beruház.

  "Hogy eltérő körülmények között élő népek becsületességét egyenpéldákkal összemérni nem ad objektív összehasonlítási alapot"
  Akkor minek kérted a példát? Egyébként igazad van, a csóringer az inkább lesz tolvaj mentalitású, és ebből következik hogy nem adja vissza buxát, ezt írtam is. A lopás egyébként olyan hogyha átlépsz egy kis küszöböt, pl. lopsz a cégtől az visszahat az értékrendre és valahol a lopást mint elvet elfogadhatónak tartod. Ez látszik rajtad is aki elfogadhatónak tartja hogy a németektől lopjuk el a cégek által befizetendő adót.

  "tehát nyilvánvalóan hiteltelen is amit állítasz, ha erre alapozod."
  Nem az, mert a mintában látszik hogy skandinávia a top, és végülis te magad is levezetted hogy csóringer magyar(aki korrelál kelet Európával) jobban lophat csak azért mert csóringer. Akkor most te magad is hiteltelen vagy? Sajnos az nem megy hogy elismered hogy skandináva a top-on van (mert jómódúak), de közben meg cáfolni próbálnád az ezt leíró alapállításom. Döntsd el! Elfogadod az álíltásom vagy vitatod? igen/nem (próbálj ne elsunnyogni)
  Hányszor kell feltennem egy egyértelmű kérdést hogy ne mellébeszélést kapjak válaszul. Ilyenkor amikor a kellemetlen kérdéseket skip-eled akkor te úgy gondolod magadról hogy egy gerinces emberként vitatkozol?

  "Közmédiát mifelénk a környéken kb. soha élő ember nézett"
  Ez egész biztos hazugság. (ha amifelénk mondjuk egy településrész legalább) Akkor hazudsz?
  Ismét megkérdem: Hazudtál ebben?

  Várom hogy felold az önellentmondást ahova jutottál:
  Akkor most kell a cégektől nyereségadót szedni vagy nem? Eddig verted a melled hogy nem kell, tök jó hogy nem adóznak, elég az ÁFA. Most meg jössz hogy ezen felül is indokolt egyesektől +adót szedni. Hogy is van ez?

  "nem azzal akarok vitatkozni, hogy ne lenne kevés a fizetésük, csak esetleg azzal, hogy vajon más magyarországi fizetésekhez képest volna tényleg ennyire kirívióan kevés, vagy esetleg inkább más országok tanárfizetéseihez képest?"
  Nézzük az első felét:
  Az oktatásban dolgozók fizetésének elszakadása az átlagtól. 2009-ben még kb egyez volt. 2021-ben csak a nemzetgazdasági átlag 89 százalékát tette ki. Tehát ezt történt a Fidesz uralom alatt.
  A másik fele az hogy a lista alján vagyunk, pl:
  Hungary 20 634 $
  Poland 32 039 $
  Türkiye 34 255 $
  Austria 57 637 $
  Tehát állításod hogy egyre jobban dübörög a gazdaság, de még mindig nem látom a magyarázatot hogy miért jó az hogy Lölő ellopott milliárdokból dúsgazdag lett, míg a tanárok akik a jövő nemzedékét építenék leszakadtak.
  A lopás kapcsán miért lapítasz folyamatosan? A Lölő (stróman) féle pofátlan közpénz ellopós gazdagodásról nincs véleményed? Úgy gondolod ha a fölbe dugod a fejed akkor ez nem létezik?
  Ezen is látszik hogy milyen sunyi gerinctelen vitakultúrád van, ha nem tetszik valami akkor azt ignorálod. Hát ilyen mélymagyarhívőkonezrvatív jellemtelen ember vagy, ezen nyugodtan elgondolkozhatsz.
 • Dodo55
  #31


  "Amikor én az elmúlt évekről beszélek"
  Ezt írtad:
  "de szerencsére az elmúlt hónapokban már elkezdett rájuk rohadni mindenféle élelmiszer "
  Tehát infláció, ott a KSH tény adat."

  És nem esik le, hogy itt két különböző, időben egymást követő dologról írtam? 1. megszalad a háztartások megtakarítása a 2010-es évek végére, 2020-as évek elejére. Ezt többek között a forgalomban lévő készpénzállomány alapján állapítják meg elég cáfolhatatlan módon. 2. a háborús helyzet miatt messziről hihetőnek hangzó, de mint később kiderül felerészt valótlan ürügyekre hivatkozva a kereskedelmi szektor fékeveszett profithajhászásba kezd és az említett megtakarításoknak köszönhetően képes egy pusztító inflációs hullámot fenntartani majd egy évig anélkül, hogy a kereslet jelentősen behuzanna vagy lázadás törne ki. Aztán viszont már elfogynak a megtakarítások (bár aztán épp ma jött ki egy új statisztika, ami szerint a "háztartási vagyon" viszont épp új rekordot döntött, de gondolom ez nominális és nem reálértéken értendő) és ezért az emberek elkezdenek spórolni, a hús meg a tejtermékek meg ott rohadnak rájuk. És mielőtt megkérded, a forrásom erre az, hogy pl. épp a múlt héten vittem oda az egyébként talán még így is legszínvonalasabb hazai (küföldi tulajdonú, de itt működő) üzlethálózatban a vevőszolgálatra több csomag, akkor már 5 napja lejárt (!!!) hosszan eltartható füstölt árut, ami a kezembe akadt a polcon. Vagy mondhatnám azt is, hogy közben heti szinten futok bele abba is, amikor épp lapátolják ki a hűtőkből a már leértékelt és még úgy sem eladott túrókat, tejfölöket, stb...

  Ha meg az a kérdésed, hogy ezt miért csak Magyarországon játszották el, akkor erre az a válasz, hogy (többek között) nagy valószínűséggel azért, mert látták nemrég milyen végtelen(nek tűnő) türelmünk van, amikor kb. mi voltunk az egyetlen olyan ország európában a Covid lezárások ideje alatt, ahol a lakosság szinte kivétel nélkül végig méltósággal tűrte a helyzetet és nem pedig kiment gyújtogatni az utcákra, mint ahogyan azt a legtöbb más országban tették, amikor épp elszakadt a cérna kicsit.

  "Te tényleg ennyire hülye vagy? Ha a cégek összehúzzák magukat(recesszióban mindig ezt teszik) és kirúgnak egy csomó embert akkor mélyül a recesszió, ergo ez inkább egy negatív spirál. Totál fogalmatlan vagy ismét."
  Értelmezd már amit írok! Azt mondtam, hogy ha recesszióban az összehúzóckodás meg a kirúgás HELYETT a tartalékokból raknak vissza a működő tőkébe, akkor azzal áthidalhatók bizonyos mértékig a hullámzások és stabilabb, ellenállóbb gazdasági légkör alakulhat ki.

  "Tehát mi a mondásod a becsületességi reláció kapcsán?"
  Hogy eltérő körülmények között élő népek becsületességét egyenpéldákkal összemérni nem ad objektív összehasonlítási alapot, mert az izlandi emberünk éppenséggel nagyobb eséllyel dúsgazdag, ezért ha talál egy pénztárcát, akkor a lehetséges hátrányos következményeket tekintve sokkal kevésbé éri meg neki megtartani, mint sem egy nagyobb eséllyel anyagi gondokkal küzködő magyarnak, aki mondjuk azért előtte jó alaposan körbenéz lát -e valakit aki elhagyhatta a tárcát, és csak akkor dönt az elrakás mellett, ha nem lát senkit a környezetben aki mondjuk feltűnően keres valamit, vagy pl. tárva-nyitva tátong a táskája, stb... Ettől még a magyarunk lehet amúgy az izlandinál becsületesebb alapvető morális síkon, csak a példa rossz és bevisz a képletbe a morális szempontokon túl számtalan más döntő tényezőt is.

  Amúgy meg hozzáteszem a hivatkozott statisztikádban azóta sem látom Magyarországot feltüntetve, tehát nyilvánvalóan hiteltelen is amit állítasz, ha erre alapozod.

  "A tanárok azért tüntetnek, mert megalázóan kevés a fizetésük"
  Van tanár családtagod / rokonod / közeli barátod, akinek pontosan tisztában vagy a fizetésével, vagy csak azt mondod, amit manapság hangoztatnak? És önmagában nem azzal akarok vitatkozni, hogy ne lenne kevés a fizetésük, csak esetleg azzal, hogy vajon más magyarországi fizetésekhez képest volna tényleg ennyire kirívióan kevés, vagy esetleg inkább más országok tanárfizetéseihez képest?
 • defiant9
  #30
  "Amikor én az elmúlt évekről beszélek"
  Ezt írtad:
  "de szerencsére az elmúlt hónapokban már elkezdett rájuk rohadni mindenféle élelmiszer "
  Tehát infláció, ott a KSH tény adat. Miért is nálunk a legmagasabb amikor szerinted eladhatatlan készletek vannak?

  "gazdaság egyes szereplői által mesterségesen felhajtott"
  Feltettem a kérdés, más országban akkor miért nem hajtja fel a Lidl? Mi volt válaszod? Semmi, lapítasz. Na ilyenkor mi van?
  Kik azok az 'egyes szereplők'? Ui. rengeteg minden drágult(fehér holló ami nem). Próbálsz valami imperialista mumusra mutogatni, ez valami komcsi berögződés nálad? Persze mindenki hibás csak hőn imádott Fidesz nem. Ugyanolyan agymosott vagy te is.

  "De akkor viszont már adózik utána"
  Tehát kifizette, eltűnt a pénz és defláció van. Akkor ott tartunk hogy a kitalációd megdőlt, nincs eredménytartalék amivel a cégek majd elkezdik stimuláni a gazdaságot, eleve miért is tennék, ez nem feladatuk, nekik profitot kel maximalizálni.

  Én: "ezek a cégek összehúzzák magukat és kirúgnak egy csomó embert""
  Te: "a tessék, még egy érv, amiért az ötletem jó, hiszen az ilyen meredek hullámzások is tompíthatók vele."
  Te tényleg ennyire hülye vagy? Ha a cégek összehúzzák magukat(recesszióban mindig ezt teszik) és kirúgnak egy csomó embert akkor mélyül a recesszió, ergo ez inkább egy negatív spirál. Totál fogalmatlan vagy ismét.

  "Skandinávia alatt általában a 3 említett országot értjük"
  +Dánia mindenképp, +Izland is bele szokott férni. Legyen ez az 5.
  OK. Kelet Európát is rajzoljuk körbe: HU,RO,BG,SK,CZ,PL,LI,ES,LT a volt KGST mára EU-s tagjai.
  Tehát mi a mondásod a becsületességi reláció kapcsán?
  2023. május 23. Még több BKV-járaton lesz első ajtós felszállás

  "a szektorális különadók most a rendkívüli helyzetben"
  Aham, tehát 2010 óta van rendkívüli helyzet (ez minek az éve is volt volt, nem emléxel?)
  E megközelítés szerint pillanatnyilag 12 ilyen adó van jelen a hazai adórendszerben, többségüket 2010-ben, illetve ezt követően vezették be.
  ¬ pénzügyi szervezetek különadója („bankadó“) és hitelintézeti különadó
  ¬ egyes ágazatokat terhelő különadó („ágazati különadó“)
  ¬ közműadó
  ¬ távközlési adó („telefonadó“)
  ¬ pénzügyi tranzakciós illeték
  ¬ biztosítási adó
  ¬ népegészségügyi termékadó („neta“,„chipsadó“, „hamburgeradó“)
  ¬ baleseti adó
  ¬ valamint a gyógyszer szektort terhelő adók.

  Akkor most kell a cégektől nyereségadót szedni vagy nem? Eddig verted a melled hogy nem kell, tök jó hogy nem adóznak, elég az ÁFA. Most meg jösz hogy ezen felül is indokolt egyesektől +adót szedni. Hogy is van ez?

  "Egyébként úgy pótolnám, hogy bevezetnék egy 35%-40%-os ÁFAkulcsot a 65 ezer Ft feletti ruházati"
  Ez a luxusadó, a magadfajta fogalmatlanok hiszik hogy ebből olyan sok bevétel jönne. Egyébként meg az lenne a hozadéka hogy megérné a határon túl intézni ezeket a bevásárlásokat. Kiruccanunk félévente Parndrof-ba(aki ilyeneket vesz az lazán megteheti) és elverünk akkor fél millát mert akkora az ÁFA különbség hogy vastagon megéri így is utazási költségestől is. Tehát nagy okosan a 27%-ÁFÁ-t is elbuknád, meg megszüntetnél egy csomó kereskedelmi munkahelyet. Hát csak gratuláni tudok az újabb idióta ölteted. Egyébként meg nyilván nem lehet még1 kulcs, tehát csak a 27-et vihetnéd fentebb. Vagyis akkor ott tartunk hogy nincs működőképes javasaltod.
  2010.06.11. A kormány tegnap ismertette az Orbán Viktor miniszterelnök által már felvázolt adóreform néhány részletét.
  Megszűnik a nagy értékű autók, vízi járművek, légi járművek vagyonadója is. Az államtitkár szerint a fenti adókból nem jött be annyi bevétel, mint amennyiért beszedték őket, az adminisztrációs költség nagyobb, mint maga az adóbevétel.


  "Közmédiát mifelénk a környéken kb. soha élő ember nézett"
  Ez egész biztos hazugság. (ha amifelénk mondjuk egy településrész legalább) Akkor hazudsz?
  A lényeg hogy borsodban ez az agymosó és a borsodi közmunkás szavazati ugynannyit ér.

  Felteszem ismét a kérdést (nyilvánvaló volt hogy mint kellemtelen kérdés esetén itt is elkezdesz sunyítani és mellébeszélni, ilyen jellemtelen a vitakultúrád):
  A tanárok azért tüntetnek, mert megalázóan kevés a fizetésük, ezért nincs szakami utánpótlás sem. Te pedig a jó tanárok által kitanított jó szakembereket hiányolod. No, mesélj, miért is nincs pénz a tanárokra ha úgy dübörög a gazdaság ahogy te azt szajkózod. Közben meg a Fidesz slepp miért tollasodik csilliárdokkal az ellopott közpénzből?
  A lopás kapcsán miért lapítasz folyamatosan? A Lölő (stróman) féle pofátlan közpénz ellopós gazdagodásról nincs véleményed? Úgy gondolod ha a fölbe dugod a fejed akkor ez nem létezik?
 • Dodo55
  #29
  "Te tényleg el is hiszed a sok idiótaságot amit kitaláltál?"
  A saját szememnek csak had higyjek már, vásárolni meg járok hetente többször is.


  "lakosság szép csendben égig szaladt megtakarításairól "
  Erre forrás?
  Reality check:
  2023.05.10."

  Ez most komoly? Amikor én az elmúlt évekről beszélek (~2014-2021) és az ezt követően 2022-ben a gazdaság egyes szereplői által mesterségesen felhajtott inflációról, akkor te rezzenéstelen arccal képes vagy idetolni egy két héttel ezelőtt közzétett friss statisztikát? Még jó, hogy most eltűnnek a megtakarítások miután 1 éve megy a rablás, pont erről beszéltem, hogy eleve ezért tudtak nekifutni az egésznek, mert kiszagolták, hogy manapság (2022 elejéig) a csóró magyar sem volt olyan csóró, mint ahogy régen az megszokott volt.

  "Amit kioszthat osztalékba, és miért is kéne elköltenie"
  De akkor viszont már adózik utána, sőt azt mondom ott nem is kell szerénykedni, hiszen a tulajdonosok emellett személyi jövedelmet is vehetnek (és vesznek is általában) fel, tehát az osztalék szín tiszta hab a tortán már. Ha meg inkább tartalékol belőle és szükség esetén a cég működésébe fordítja vissza, az után meg ezért minél kevésbé érdemes adóztatni. Ezért nem jó a nyereségadó tehát, mert ott még nem dőlt el a nyereség sorsa, hogy a céget fogja erősíteni, vagy a tulajdonosok elsétálnak vele.

  "recesszióban ezek a cégek összehúzzák magukat és kirúgnak egy csomó embert"
  Na tessék, még egy érv, amiért az ötletem jó, hiszen az ilyen meredek hullámzások is tompíthatók vele.

  "Egyértelmű kérdés volt, amire ismét csak egy szép hosszú mellébeszélés volt a válaszod. Nem azt kérdeztem hogy szerintned a finnek vagy a norvégok a becsületesebbek, hanem azt hogy K.Európa vagy Skandinávia."
  Skandinávia alatt általában a 3 említett országot értjük, Kelet-Európa alatt pedig kb. a Balti államokat, Fehéroroszországot, Ukrajnát, Törökországot és Oroszországot. Hogy tudod te ezeket ennyire lazán egy kalap alá venni egy ilyen kérdésben, illetve eleve hogyan várhatod el, hogy egy ennyire nem objektív módon eldönthető kérdésre valaki fekete-fehér választ adjon?

  "Egyébként miért is vannak szektorális különadók ha szerinted a cégeket nem kéne adóztatni és elég az ÁFA."
  Nem figyelsz, írtam, hogy a világrend helyreállítása után, amikor megszűnnek majd az inflációt és válságveszélyt gerjesztő folyamatok, illetve a korábbi szinten helyreáll a nemzetközi kereskedelem is. Természetesen a szektorális különadók most a rendkívüli helyzetben felborult gazdasági egyensúly kompenzálása érdekében vannak, ahogyan egyébként jónéhány más európai országban is igen hasonló módon.

  "Tehát akkor 15% társasági adóbevétel kiesését a költségvetésből miből is pótolnád?"
  Kezdésnek tisztázzuk már, hogy ez a nyereségadó. Csak az adózás előtti eredményt terheli, nem a cég teljes pénzforgalmát, így az ÁFÁ-hoz képest az abszolút mértéke nem egy nagyságrend. Egyébként úgy pótolnám, hogy bevezetnék egy 35%-40%-os ÁFAkulcsot a 65 ezer Ft feletti ruházati / cipő termékekre (vagy célszerűen talán inkább egy középkategóriás bőrdzseki átlagárának 1,5x-eséhez kötném), a 200 ezer Ft feletti ékszerekre és karórákra, a 30 millió Ft feletti 4-6 üléses autókra, a 75 millió Ft feletti 2 üléses autókra (hogy ne kúrjunk ki a sportolókkal), a 30 ezer Ft feletti rendezvénybelépőkre, a 15 ezer Ft-ot meghaladó szeszesitalokra, a 600 ezer Ft feletti telekommunikációs és szórakoztató berendezésekre (kivéve legalább 1,8kg-ot elérő laptopok, ATX PC-k és fődarabjaik, szerverek, ipari felhasználásra tervezett hálózati struktúrális és kiszolgálóberendezések), a 6 ezer Ft feletti éttermi fogásokra, az 500 ezer Ft-ot meghaladó művészeti alkotásokra és dísztárgyakra, stb... amik jellemzően már semmilyen gyakorlati többletértéket nem képviselnek, hanem pusztán státusszimbólumként tekintenek rá egyes csoportok. Ha lazán ilyenekre költ valaki pénzt, akkor valószínűleg nekik rég nem oszt, nem szoroz, hogy mennyi rajtuk az ÁFA, adót márpedig mindig onnan kell beszedni, ahol a legnagyobb könnyebbséggel mozdul meg éppen egy-egy pénztömeg.

  "Közmédiát meg mondjuk a plakáthelyeiket átadnák az ellenzéknek és el is buknák a köv. választást"
  Nem egy világban élünk szerintem... Közmédiát mifelénk a környéken kb. soha élő ember nézett pl. a TV-ben amióta a kereskedelmi csatornák léteznek, max. a Kossuth rádió ami megmaradt ilyen reggeli trónkísérőnek talán még bizonyos korosztályoknál, de kb. ennyi. Plakátokból meg választások idején 2/3-as ellenzéki, 1/3-ad kormánypárti amit szoktam látni az utcákon, de persze ezt nyilván nem objektív igazságként akarom beállítani, mert csak a szubjektív tapasztalataimról van szó, viszont kb. amióta világ a világ azóta nagyjából változatlan ez a megfigyelésem.

  Egyszerűen be kéne látni, hogy ez a legalja sárdobálás ide vezet, ahogyan rengeteg ellenzéki pártállású ember a kormányról igyekszik kifejezni a véleményét. Fordított esetben korábban egy bebukott hazugságlavina és egy azt követő rendőrállami terrorsorozat kellett ahhoz, hogy ilyen éles hangnem legyen jelen a közbeszédben, manapság meg egy feszültebb bérhelyzet valamelyik állami ágon vagy néha akár csak 1-1, a törvényeket magának kikérő egyetem vakarózására képesek az emberek így ráugrani jó dolgukban (mielőtt ezzel bárkit megbántanék, nem az adott kérdés érintettjeire gondolok, hanem az őket sokszor teljesen tájékozatlanul is "buliból" támogatókra)... Egyrészt vissza kéne gondolni azokra az időkre, amikor egy tüntetésen nem a gázspraytől kellett tartani és nem csak az erőszakos rendbontóknak vagy őket körülvevőknek, hanem a viperáktól meg a gumilövedékektől és nem csak a résztvevőknek, hanem akár az arra tévedt, vagy ott lakó járókerőknek is. Szerintem egyébként akkoriban mindezek után a következményektől tartva eszébe sem jutott senkinek ilyen rétegspecifikus problémákat az utcára vinni.

  És aztán meg kéne azt érteni, hogy az meg félelmet ébreszt sokakban amikor látnak maguk körül egy néha itt-ott megbotló, de azért úgy-ahogy már jó ideje egész stabilan elműködő, a jobb években bíztatóan fejlődő országot és aztán ebbe így belesétál mindig valamilyen rikácsoló ellenzéki csoportosulás és az említett sárdobáló stílusban egy levegővel azoknak a statáriális akasztását követeli, akik az országnak a működtetésén munkálkodnak manapság, meg mindenki másét is, aki velük az elmúlt 20 évben bármilyen kapcsolatot is létesített. Még akkor is, ha vannak problémák, néha súlyosabbak, néha kevésbé, akkor sem kelt bizalmat az emberek többségében ez a vérszomjas, a méltóságteljes közeledést közelről sem ismerő stílus.

  Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2023.05.23. 23:48:13
 • defiant9
  #28
  "Világosan leírtam, hogy nem emiatt fogy el"
  Itt pedig ez a topic. Akkor mondhatjuk hogy a topic kapcsán ez egy irreleváns riogatás pótcselekvés volt ahelyett hogy valami valódi érvet prezentáltál volna.

  "Szerinted. Szerintem meg nem, mert ez abszurd."
  Akkor nem értesz hozzá. Az EU-be belépéssel az EU parlament/bizottság kapott meg bizonyos jogosítványokat ami addig a szuverén tagállamé volt. Ezért is kell a népszavazás hozzá. Olvasgass kicsit: https://op.europa.eu/webpub/com/abc-of-eu-law/hu/

  "de szerencsére az elmúlt hónapokban már elkezdett rájuk rohadni mindenféle"
  Te tényleg el is hiszed a sok idiótaságot amit kitaláltál? Na mesélj, máshol miért nem emelgeti a Lidl az árat?
  Messze az EU legnagyobb inflációját produkálta Magyarország

  "lakosság szép csendben égig szaladt megtakarításairól "
  Erre forrás?
  Reality check:
  2023.05.10.
  Drasztikusan csökken a lakosság megtakarítási állománya, a hitelfelvétel pedig csak azokban a szegmensekben nő, amely termékek a megélhetés finanszírozását segítik elő. Sovány vigasz: a gazdagokon belül is csak az elit tollasodik rendesen.
  Minden jel arra mutat, hogy a magas infláció miatt az emberek szép lassan felélik a jövőt. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáiból jól látható, hogy a lakossági megtakarítási állományt torpedóként bombázza szét a mindennapok inflációs környezete.


  "Nem veszek el pénzt mástól, csak nem utasítom el, ha inkább szíve jogán nekem adná és nem másnak."
  Tehát akkor most oda jutottál hogy mégsem működik ez az általad kitalált szíve joga elv, mert hát közösen szedünk adót, vannak közös szabályok.

  "Nagyon jó ötlet, mert deflációs ellensúlyként gyarapodhatna még jobban az eredménytartalékuk."
  Amit kioszthat osztalékba, és miért is kéne elköltenie, recesszióban ezek a cégek összehúzzák magukat és kirúgnak egy csomó embert, a cég feladata a tulajdonosok érdekét szolgálni.

  "Az SZJA-t pedig természetesen ugyanúgy NEM kellene emelni"
  "Az ÁFA kapcsán pedig szintén mostmár negatív előjelű változás fog következni"
  Tehát akkor 15% társasági adóbevétel kiesését a költségvetésből miből is pótolnád?
  Egyébként miért is vannak szektorális különadók ha szerinted a cégeket nem kéne adóztatni és elég az ÁFA.

  "Rendben, ha legközelebb te kérsz tőlem bármilyen közismert tényre forrást ahogy azt szoktad tenni, akkor én is ezzel fogom rövidre zárni a kérdést rögtön."
  A téma a becsületesség. Az én álláspontom az hogy skandinávok a becsületesebbek min a K.Európaiak, ez összecseng az általam belinkelt adatokkal. Cáfolod ezt az állítást/a mutatott relációt vagy nem és azt mondod hogy K.Európa a becsületesebb? Egyértelmű kérdés volt, amire ismét csak egy szép hosszú mellébeszélés volt a válaszod. Nem azt kérdeztem hogy szerintned a finnek vagy a norvégok a becsületesebbek, hanem azt hogy K.Európa vagy Skandinávia. Ennyit nem sikerült felfogni?

  "Ezt az agymenést azért remélem magad sem hiszed el..."
  De, és ezek szerint te nem tudod cáfolni csak minősítgetni. A tanárok azért tüntetnek, mert megalázóan kevés a fizetésük, ezért nincs szakami utánpótlás sem. Te pedig a jó tanárok által kitanított jó szakembereket hiányolod. No, mesélj, miért is nincs pénz a tanárokra ha úgy dübörög a gazdaság ahogy te azt szajkózod. Közben meg a Fidesz slepp miért tollasodik csilliárdokkal az ellopott közpénzből? (na most jön egy adag kognitív disszonancia)

  "ezért a nép többsége inkább szavaz a Fideszre"
  Közmédiát meg mondjuk a plakáthelyeiket átadnák az ellenzéknek és el is buknák a köv. választást. Kb. ilyen egyszerű ez, agymosott zombi a Fidesz szavazóbázis, aki bekajálja az M1 híradó propagandát. Minél tanultabb/jobbmódú/városiasabb/több adót fizető valaki annál valószínűtlenebb hogy a Fideszre szavaz. De a manipulálható buták szavazata ugyanannyit ér, ez a demokrácia fő problémája.
 • Dodo55
  #27
  "a lista végére teheted azt hogy a társadalom tűrésszintje a Mercik gyorsulása miatt fogy el"
  Nem olvastad el elég figyelmesen amiket írtam. Világosan leírtam, hogy nem emiatt fogy el, max. a Merci bukja majd miatta a konzervatívabb vásárlórétegét (akik eddig inkább ahhoz szoktak hosszú évtizedek óta, hogy prémium termék címszó alatt egy komplett csomagot kapnak ami akár életreszóló kiszolgálást jelent egyszeri vásárlás után, nem pedig többször le akarják róluk húzni a bőrt), hanem van egy út, ami itt indul ezzel és a végén olyan dolgokra futhat ki, amik már bizony csúnyán átüthetik a társadalom ingerküszöbét.

  "Eddig lehetsz szuverén ameddig nem vagy egy közös piac része, amint azzá válsz akkor feladod ezen jogod."
  Szerinted. Szerintem meg nem, mert ez abszurd.

  "A forinton leginkább azért buksz mert a Fidesz gazdaságpolitikája szar, kiugró infláció van és egyre kevesebbet ér a Ft."
  Mondod ezt, amikor épp másfél évnyi támadást vertünk vissza végre. A kiugró inflációhoz pedig a kiskereskedelmi szektor történelmi rekord nyeresége társul, miután egy éven át hajtogatták, hogy a termelők / beszállítók áremelése miatt kénytelenek emelni, meg hogy milyen veszteségesek a hatósági árak miatt. A pofátlanság netovábbja azok után, ami aztán kiderült. Az a baj, hogy kijöttek előtte az elmúlt években elég sokatmondó statisztikák a lakosság szép csendben égig szaladt megtakarításairól és valószínűleg emiatt voltak ilyen vakmerőek, de szerencsére az elmúlt hónapokban már elkezdett rájuk rohadni mindenféle élelmiszer a tejtermékektől kezdve a több hónapig eltartható minőségi hagyományos füstöléses húskészítményekig, úgyhogy vége a gyereknapnak. Hozzáteszem én sokkal inkább ezt tartom tolvajmentalitásnak. Hogy kapnak az alkalmon és addig emelgetik az árakat, amíg teljesen le nem nullázzák az emberek fizetésének reálértékét.

  "OK, akkor nekem is van egy olyan szívem joga hogy csak Budapestnek fizetek 10% adót, nem Magyarországnak 40%-ot. Ez így OK?"
  Budapest egy város, Magyarország egy nemzetállam, az EU pedig egy államközi gazdasági együttműködési övezet. Ebből a három "létformából" kizárólag kettőnek van önálló rendelkezési joga, a kettő közül pedig az egyiknek csak a másikénak alárendelve.

  "A cégek ugye ÁFA-t nem fizetnek mert adnak-vesznek amit szembe lehet egymással állítani, ezt leírják, a vagyonukat nem nagyon adóztatják, a te logikád szerint a nyereségüket se kéne."
  Nagyon jó ötlet, mert deflációs ellensúlyként gyarapodhatna még jobban az eredménytartalékuk. Sőt, nem csak az infláció leszorításában segítene ez, hanem a mostanihoz hasonló spekulatív inflációs hullámokkal szemben is immunisabbá tehetné a nemzeti valutát, ugyanis a jegybanknak nem kéne pénzt nyomnia, mert válságban / válságveszély idején jó eséllyel több tartalékból többhöz nyúlnának hozzá a cégek, így a már kinyomott pénz kerülne vissza a forgalomba és nem pedig új. Az SZJA-t pedig természetesen ugyanúgy NEM kellene emelni, sőt inkább tovább csökkenteni, vagy megszüntetni, hiszen mint mondtam nem a vagyon gyarapítását szokás manapság már bölcs módon adóztatni, hanem a likvidálást, mert ez egyrészt magától értetődő okokból stabilabb gazdaságot eredményez a bátrabb és könnyedebb tartalékfelhalmozás miatt, másrészt pedig kiadási oldalon a trükközésekre való lehetőségek is sokkal korlátozottabbak. Az ÁFA kapcsán pedig szintén mostmár negatív előjelű változás fog következni, bár ezt a kormány még lehet nem tudja, de ugye mivel az effektív ÁFÁ-t (az ÁFA beszedés elméleti vs. gyakorlati arányát) sikeresen több,mint kétszeresére tudták emelni, ezért a 27%-os kulcs már nem lesz tovább elfogadható a világrend helyreállítását követő években, tehát úgy reálisan 2025-2026-tól.

  "Nem vegyok a keresőd. Előbb nyilatkozz hogy skandinávok becsületesebbek-e szerinted mint a kelet európaiak(ez volt az eredeti állításom lényege). Ha az mondod hogy nem, és mi vagyunk azok akkor bebizonyítom neked az ellenkezőjét."
  Rendben, ha legközelebb te kérsz tőlem bármilyen közismert tényre forrást ahogy azt szoktad tenni, akkor én is ezzel fogom rövidre zárni a kérdést rögtön. Bár mondjuk a te állításod most nem is egy közismert tény, de mindegy. Szerintem a skandinávok közül a finnek között sok becsületes ember van, bár ismerősök szerint állítólag ugyanennyi tahó paraszt is. A svédek viszont állítólag kifejezetten képmutatóak, sokan a saját családtagjaik iránt sem lelkiismeretesek és a legtöbbjuk állítólag erősen rasszista. A norvégokról meg nem tudok sokat, csak hogy amióta felfuttatták az északi tengeren kőolajiparukat, azóta állítólag annyira jó dolguk van, hogy azt mondják dolgozni sem nagyon kellene a legtöbbjüknek a megélhetés érdekében. Na de ne minősítgessünk más népeket, biztos nekik is adott okot a történelem amiért épp ilyen vagy olyan téren nem a legelőnyösebb a rájuk jellemző mentalitás.

  "Többek közt amiatt mert a Fidesz ellopja a közpént hogy NER-nek adja ahelyett hogy jó tanárokat fizetné meg. Az ostoba manipulálható népréteg egyben remek szavazóbázis is. Win-win."
  Ezt az agymenést azért remélem magad sem hiszed el...

  "Egy leválthatatlan korrupt autokrata rendszert"
  Nem. Egy középszerű, de az átlagnál rátermettebb kormány van itt teljesen demokratikus úton hatalmon, akit a nagyokos ellenzék legtöbb tagja csak agyatlanul köpködni tud 13 éve bármiféle értelmes versengés helyett, ezért a nép többsége inkább szavaz a Fideszre, csak nehogy megint valami pár élelmes csalóból / minden valamirevaló értékünket a külföldi gazdáik kezére játszó bankárokból és amatőrök lelkes gyülekezetéből álló szedett-vedett csapat kezébe kerüljön az ország sorsa. Ez a szomorú igazság.
 • defiant9
  #26
  "egy RBMK reaktort nem lehet felrobbantani"
  A világon bármin aggódhatsz, a lista végére teheted azt hogy a társadalom tűrésszintje a Mercik gyorsulása miatt fogy el. Érvek helyett csak riogatni tudsz egy valószínűtlen kimenetellel.

  "a nemzetállamok szuverén jogát arra, hogy saját adókörnyezetet alakítsanak ki."
  Eddig lehetsz szuverén ameddig nem vagy egy közös piac része, amint azzá válsz akkor feladod ezen jogod. Lehetsz adóparadicsom jellegű, de akkor a piac azt mondja hogy innen te egy kanyi vasat nem hozol be ameddig le nem adózod. Mi azt szeretnénk hogy a közös piac része legyünk de közben adóparadicsomi módszerrel gazdagodjunk, na ez amit nem engedtek meg. Teljesen jogosan. A multik-k előtt be kell zárni ezt a kiskaput, ez egy régi probléma.

  "de csak mellékes ürügyek és eltörpülnek más, életszerűen sokkal nagyobb horderejű szempontok mellett. "
  Ismét csak mutogatsz valamire(pótcselekvés), de nem is tudni mire. Most egyébként ez a téma, értem hogy eltrelődnél másra, de akkor ezt elbuktad.
  Pl. mi a fontosabb a társadalom számára a multik adóelkerülése/közteherviselésből kivonulása vagy a Merci gyorsulása amivel riogatsz.
  Az hogy csilliárd USD/EUR-t veszítenek a költségvetések az baromira fontos, olyannyira hogy még a lusta politikusok és képesek voltak tennie ellene egy ilyen nehezen kivitelezhető/összhangolható programmal.

  "azt meg a kedves befektetők tudják shortolni a tőzsdén, ami miatt én könnyen bukhatok az értékén anélkül"
  Meg tudják shortolni a valutapár másik felét akkor meg nyersz(ez zajlott most). A befektető egyáltalán nem lehet biztos hogy nyer egy ügyeleten, van aki igen van aki nem. A forinton leginkább azért buksz mert a Fidesz gazdaságpolitikája szar, kiugró infláció van és egyre kevesebbet ér a Ft.

  "Ahol épkézláb adórendszer van és a bevételi / gyarapodási oldal helyett inkább a kiadási / fogyasztási oldalt igyekeznek adóztatni"
  Ilyen sehol sincs. Adóztatják a nyereséget/bevételt (társasági adó/SZJA), fogyasztást(ÁFA), és némileg a vagyont is. A cégek ugye ÁFA-t nem fizetnek mert adnak-vesznek amit szembe lehet egymással állítani, ezt leírják, a vagyonukat nem nagyon adóztatják, a te logikád szerint
  a nyereségüket se kéne. Lehet ilyet, csak akkor helyette az SZJA-t+ÁFA-t kell megemelni a lakosságnak. Na ide passzolna egy szép kis riogatás hogy mi lenne azzal a politikussal aki a multik adómentességének kompenzálására inkább a lakosságot pumpolná.

  "Nem veszek el pénzt mástól, csak nem utasítom el, ha inkább szíve jogán nekem adná és nem másnak."
  OK, akkor nekem is van egy olyan szívem joga hogy csak Budapestnek fizetek 10% adót, nem Magyarországnak 40%-ot. Ez így OK?

  "Forrás? Módszertan?"
  Nem vegyok a keresőd. Előbb nyilatkozz hogy skandinávok becsületesebbek-e szerinted mint a kelet európaiak(ez volt az eredeti állításom lényege). Ha az mondod hogy nem, és mi vagyunk azok akkor bebizonyítom neked az ellenkezőjét.

  "hogy közben nem veszi észre, hogy amúgy mindig saját magából indul ki"
  Nálunk sok ellenőr/feszes kontroll/nagy lebukásveszély kell hogy legyen lyukasztgatás, skandináviában kevesebb, ott az emberek felfogták hogy a közösből lopás is lopás. Ez lehet még a szocializmus tovább élő hozadéka ahol bevett gyakorlat volt a közösből lopni.

  "Hát én meg nagyon sok magyar vállalkozót ismerek, akik meg egyáltalán nem szoktak ilyeneket mondani, akkor most mi az igazság?"
  Szokásos cherry picking érvelési hiba. Ők is szerepelnek a statisztikában, az igazság az ami a végén kijön. Az hogy az EU legkorruptabb országa vagyunk.

  "hogy mennyire kevés arányaiban 1-1 fontos műszaki területen a tapasztalt szakember"
  Többek közt amiatt mert a Fidesz ellopja a közpént hogy NER-nek adja ahelyett hogy jó tanárokat fizetné meg. Az ostoba manipulálható népréteg egyben remek szavazóbázis is. Win-win.

  "vagy a 2000-es években teletömték a fejét azzal, hogy innen amint tud el kell költözni külföldre inkább"
  Most is erre jut. Egy leválthatatlan korrupt autokrata rendszert, és ez nem tetszik a fiataloknak, sokan inkább lelépnek(jól teszik). Ennek évtizedek távlatában drasztikus hatása lesz, de a NER-t ez már nem érdekli addig annyi milliárdot loptak össze amivel életük végéig luxusban lubickolhatnak a maximális gyorsulással bíró Mercedes-eikben.
 • Dodo55
  #25
  "Közelében sincs a társadalom tűrésszintjének ez a model, aki ezzel riogat az buta."
  "Why worry about something that isn’t going to happen? Oh, that’s perfect. They should put that on our money."
  (Kerestem azt az idézetet, ami úgy szól valahogy, hogy "egy RBMK reaktort nem lehet felrobbantani", de közben szembejött ez és talán még többet is mond)

  "Kreatív könyvelésről volt szó amit az alacsony magyar társasági adókulcs tett lehetővé. Értem hogy ezzel nem tudsz vitatkozni, ezért inkább kitalálsz magadnak egy hülyeséget amivel tudsz."
  Te kreatív könyvelésre hivatkozva vonnád meg a nemzetállamok szuverén jogát arra, hogy saját adókörnyezetet alakítsanak ki. Én meg próbálom a tudtodra adni, hogy ez mennyire ágyúval verébre lövés. Te az ürügyként szolgáló érveidre vársz tőlem cáfolatokat, miközben én szimplán rá kívánok arra mutatni, hogy az eredeti kérdés kontextusában amiket te erős érvként próbálsz felhozni, azok még ha való igaz létező dolgok is, de csak mellékes ürügyek és eltörpülnek más, életszerűen sokkal nagyobb horderejű szempontok mellett. Nem tudok sajnos segíteni, ha még így sem érzed mi a gond...

  "A tőzsdén csak egymás pénzét tudják elvenni a befektetők, ez egy zéró összegű játék, vagyis szerinted a zéró az százszor hatékonyabb."
  Nézd, én Forintban kapom a fizetésemet, azt meg a kedves befektetők tudják shortolni a tőzsdén, ami miatt én könnyen bukhatok az értékén anélkül, hogy a szerencsejátékukban részt kívánnék venni, vagy egyáltalán hozzájárultam volna ahhoz, hogy az én vagyonom névértékén éljék ki a függőségüket. Innentől amit mondasz, az nyilvánvalóan nem igaz a devizakereskedelmi ügyletek vonatkozásában.

  "Az adóoptimalizálás ezzel szemben a közösből visz át pénz a magáncéghez a nullánál ez végtelenszer hatékonyabb."
  Ahol épkézláb adórendszer van és a bevételi / gyarapodási oldal helyett inkább a kiadási / fogyasztási oldalt igyekeznek adóztatni, ott ez nem tud érdemi adókiesést okozni, hiszen a fogyasztási adókat mindig a fogyasztás helyén szedik be. Tehát könyvelhet bármit bárhová a német autógyártó, ha otthon adja el az autóit, azért a Német Állam annyi áfát szed be, amennyit szeretne.

  "ha azt adod elő hogy mástól vennél el pénzt és ezt a saját hazád gyarapodásával próbálod legitimmé tenni és tapsikolsz hozzá"
  Nem veszek el pénzt mástól, csak nem utasítom el, ha inkább szíve jogán nekem adná és nem másnak. Ég és föld a különbség a kettő között.

  "A skandináv országok mindig a top-ban szerepelnek az ilyen becsületességi teszteken"
  Forrás? Módszertan? Mintagyűjtés időpontja? Ja és amúgy ebben milyen néven is szerepel Magyarország?

  "Alapvető ok azért a jómód, de a 'bliccelős' összekacsintós magyar mentalitást azért ismerjük."
  Azt bírom aztán, hogy örökké olyanok dobáloznak ezzel a magyar mentalitás szöveggel, mint pl. egy "csodás nyugatot" megjárt haverom is, aki Pesten rendszeresen lehülyézett amikor én városnézés közben a BKV jegyeimet lyukasztgattam becsülettel minden járaton. De ne haragudj, nem akarlak látatlanul beskatulyázni, lehet te is pont olyan kényszeres lyukasztgató vagy mint én, csak tényleg hirtelen ez a haverom ugrott be, mert ő szokta a legtöbbet ezt a magyar mentalitás szövegek puffogtatni úgy, hogy közben nem veszi észre, hogy amúgy mindig saját magából indul ki...

  "Alapvetően mi magyarok/vállalkozók mondjuk azt hogy korrupt országban élünk."
  Hát én meg nagyon sok magyar vállalkozót ismerek, akik meg egyáltalán nem szoktak ilyeneket mondani, akkor most mi az igazság?. Bár bevallom általában nem is ez a téma velük, hanem sokkal inkább 1-1 szakmai kihívásra szoktuk keresni a minél magasabb színvonalú megoldásokat. És ha már itt tartunk, szerintem egyébként az sokkal nagyobb gond a vélt vagy valós korrupciónál, hogy mennyire kevés arányaiban 1-1 fontos műszaki területen a tapasztalt szakember, mert emiatt annyira nincs verseny (ami nem csak az árak miatt baj az ügyfeleknek, hanem az általános szakmai színvonalat is le képes nagyon csúnyán zülleszteni), hogy egymásnak dobálják a cégek át a munkákat / ügyfeleket örökké amikor nem bírnak velük... És most itt nem kell mindenféle speciális területre gondolni, mert bár én valamennyire mondhatjuk, hogy abban tevékenykedem, de pl. általános szakemberekből is alig találni néha olyat, aki vállalható szinten is dolgozik meg az idők végezete előtt időpontot is tud adni, mert hónapról - hónapra halnak meg vagy jobb esetben mennek nyugdíjba az öregek, az én korosztályom és nálam fiatalabbak nagy része meg már mind vagy jogásznak, vagy eladósodási szaktanácsadónak tanult és / vagy a 2000-es években teletömték a fejét azzal, hogy innen amint tud el kell költözni külföldre inkább mosogatni és mentális betegségeket gyűjteni.

  "próbálod vicceskedéssel elütni a kellemetlen témát, de hidd el ez inkább kínos/szánalmas mintsem valódi kiút."
  Te vicceskedésnek gondolod, én viszont nevetségesnek néha a te komolynak szánt érveidet, forrásaidat, hivatkozási alapjaidat. Jó, elismerem ezzel így én sem mindig adom meg számodra a jó modor szerint kijáró tiszteletet, de azt kell mondjam néha eléggé el tudod szakítani a cérnát, különösen amikor egy-egy témában pont ennyire hírhedten elfogult és kiegyensúlyozatlan, ítélkező módon eljáró szervezetek anyagaira hivatkozva próbálod bizonygatni az igazadat.
 • defiant9
  #24
  "de látom akkor ebben a kérdésben vannak amikben egyet is értünk"
  Közelében sincs a társadalom tűrésszintjének ez a model, aki ezzel riogat az buta.

  "mert ég és föld ahhoz képest, amikor egy céget tényleg csak papíron jelentenek be egy másik országba."
  Szalmabáb érvelési hiba. Kreatív könyvelésről volt szó amit az alacsony magyar társasági adókulcs tett lehetővé. Értem hogy ezzel nem tudsz vitatkozni, ezért inkább kitalálsz magadnak egy hülyeséget amivel tudsz. Valóban, így sikeresen bizonyítottad hogy tudsz hülyeségeket kitalálni.

  "mintha ne lennének ennél százszor kártékonyabb gazdasági húzások a nagyvilágban. Pl. devizákkal (=egyesek megélhetésével konvertibilis pénzemmel) való shortolgatás"
  Mond már meg mit kell shortolni. Aki ezt tudja előre az végtelenül gazdag lenne. A tőzsdén csak egymás pénzét tudják elvenni a befektetők, ez egy zéró összegű játék, vagyis szerinted a zéró az százszor hatékonyabb. Lol. Az adóoptimalizálás ezzel szemben a közösből visz át pénz a magáncéghez a nullánál ez végtelenszer hatékonyabb.

  "Amíg én nem nevezlek téged mondjuk most csak a példa kedvéért "gyökértelen rasszista hazaárulónak" vagy bármi hasonlónak, addig a kölcsönös tisztelet jegyében, illetve a személyeskedést tiltó fórumszabályokkal való összhangban megkérnélek rá, hogy te se nevezz engem bűnöző mentalitásúnak"
  Pedig ha azt adod elő hogy mástól vennél el pénzt és ezt a saját hazád gyarapodásával próbálod legitimmé tenni és tapsikolsz hozzá akkor annak foglak nevezni. Én pontosan tudom indokolni miért nevezem tolvaj mentalitásnak amit előadsz annak, te valóban max. személyeskedni tudsz.

  "Akkor most én kérnék egy erre vonatkozó statisztikát, ha már így bedobtad a témát."
  A skandináv országok mindig a top-ban szerepelnek az ilyen becsületességi teszteken:
  https://marginalrevolution.com/wp-content/uploads/2019/06/wallet.jpg
  Alapvető ok azért a jómód, de a 'bliccelős' összekacsintós magyar mentalitást azért ismerjük.

  "korrupciográf"
  Akárki kutathat korrupciós indexet, van is pár ilyen study. Alapvetően mi magyarok/vállalkozók mondjuk azt hogy korrupt országban élünk.
  Nyilván neked nem tetszik hogy a tény hogy Fidesz/NER pofátlanul szétlopja az országot, mert erre nincs érved és ilyenkor kognitív disszonanciád annyit tud tenni mint most, próbálod vicceskedéssel elütni a kellemetlen témát, de hidd el ez inkább kínos/szánalmas mintsem valódi kiút.
 • Dodo55
  #23
  "Te tényleg nem tudsz más érvet mint ezt a riogatást?"
  Nem riogatás, de látom akkor ebben a kérdésben vannak amikben egyet is értünk.

  "Nem jól érted. Várom a valós érved ha van"
  Nézd, multik közül tudomásom szerint olyanok jöttek ide, akik tényleges termelő tevékenységet is folytatnak itt, tehát ez nem offshore-ozás, mert ég és föld ahhoz képest, amikor egy céget tényleg csak papíron jelentenek be egy másik országba.

  "Azért hogy pl. motort gyártson. Ami mondjuk egzakt módon az autón termelt nyereség 25%-át adná. De ha itt jobban tud adózni akkor úgy könyvelget kreatívan hogy 50%-ot ide számol el (azt a részt is amit Németországban termel meg és ott magasabb kulcssal kéne adóznia)"
  Ezt úgy mondod, mintha ne lennének ennél százszor kártékonyabb gazdasági húzások a nagyvilágban. Pl. devizákkal (=egyesek megélhetésével konvertibilis pénzemmel) való shortolgatás. Amíg az nem számít államellenes bűncselekménynek, addig ilyenekkel jönni súlytalan érv. Amúgy meg ha már motorok, meg német gyártók, akkor kérdezem mond -e valamit Dr. Hanula Barna neve, és ha igen, akkor ennek fényében is fenntartod -e a hozzáadott értékkel kapcsolatos véleményedet.

  "A te mélymagyar tolvaj mentalitásod"
  Amíg én nem nevezlek téged mondjuk most csak a példa kedvéért "gyökértelen rasszista hazaárulónak" vagy bármi hasonlónak, addig a kölcsönös tisztelet jegyében, illetve a személyeskedést tiltó fórumszabályokkal való összhangban megkérnélek rá, hogy te se nevezz engem bűnöző mentalitásúnak, főleg ne a nemzetiségemmel párhuzamba állított módon. Köszönöm.

  "Ez egy szemléletbeli különbség, a magadfajták miatt van az hogy 10 ellopott pénztárcából kevesebb kerül meg Magyarországon mint mondjuk Skandináviában"
  Akkor most én kérnék egy erre vonatkozó statisztikát, ha már így bedobtad a témát.

  "magas a korrupció"
  Nyilván, kinek a Nokiás doboz, kinek az sms képes Nokia ugyebár ;) És be kell ismerjem nyomós érv az is a te igazad mellett itt, hogy az MKEH-tól sem véletlenül vonhatta meg a Transparency International a quantumfüggetlen korrupciográfok hitelesítési jogát :D
 • defiant9
  #22
  "illetve az ebből fakadó társadalmi biztonságérzetet el nem kezdik érdemi szinten veszélyeztetni a"
  Te tényleg nem tudsz más érvet mint ezt a riogatást?
  Veszel egy autót amire rá van írva hogy X kW, ez örökre a tiéd. Ha elkezded a SW-t piszkálni warezben ez a chip tuning, vagy hivatalos bolton keresztül akkor kapsz Y kW-ot. Lehet hogy a vásárláskor még nem volt erre pénzed, vagy menet közben jött meg az étvágy, ez egy opció, de amit vettél katalógus szerint azt nem veszik el tőled.
  Az Apple csinált olyat hogy utólag teljesítményt vett el, de ez nem profitszerzés miatt, hanem a rossz design hibát akarta így orvosolni, nem akart rossz sajtót a túlmelegedés miatt, végülis s zsebükbe kellett nyúlni, és kompenzációt fizetni a lassítás miatt.

  "ha jól értem a gondolatmenetedet"
  Nem jól érted. Várom a valós érved ha van, mert ez csak egy szalmabáb. Próbálj ne te kitalálni valamit hogy mit gondoltam, azzal vitatkozz amit leírtam.

  "tudtommal kivétel nélkül jelentős hozzáadott értéket képvisel"
  A kérdésre hogy honnan tudod nem tudtál semmiféle választ adni. Vagyis ez egy üres bemondás volt részedről. Ez egyébként nyilvánvaló, csak te vagy olyan ostoba hogy tényként közölsz olyat amit nem tudhatsz,

  "akkor mi a faszomnak építenek ide vagyonokért pl. egy csomó ipari létesítményt?"
  Azért hogy pl. motort gyártson. Ami mondjuk egzakt módon az autón termelt nyereség 25%-át adná. De ha itt jobban tud adózni akkor úgy könyvelget kreatívan hogy 50%-ot ide számol el (azt a részt is amit Németországban termel meg és ott magasabb kulcssal kéne adóznia)

  "Értem, de ebből még nem követekezne automatikusan"
  Hanem mi következne? Vagy adózik a multi korrekten vagy nem. A te mélymagyar tolvaj mentalitásod arra építene hogy lopjuk el a németeknek járó adót úgy hogy őket kinullázzuk mi meg harmadát megkapjuk, én azt mondom hogy nem, legyünk 'becsületesek'. Ez egy szemléletbeli különbség, a magadfajták miatt van az hogy 10 ellopott pénztárcából kevesebb kerül meg Magyarországon mint mondjuk Skandináviában, bliccelünk, magas a korrupció stb. Félek nem érted mi a baj a tolvaj mentalitással.
 • Dodo55
  #21
  "Nyugodtan a vállalatokra lehet bízni hogy hol éri ez meg és hol nem."
  Nézd, valóban rájuk lehet bízni egész addig a pontig, amíg a magántulajdon intézményének alapjait, illetve az ebből fakadó társadalmi biztonságérzetet el nem kezdik érdemi szinten veszélyeztetni az általuk alkalmazott megoldások. Tehát mégegyszer mondom, lehet szarrágóskodni az ilyen utólagos fizetős upgrade-ekkel (megjegyzem az ezek szerint már divatból kiment nagyvonalúskodás helyett, amikkel korábban ugye 1-1 márka alapjait le tudták fektetni, ha esetleg valami rémlik), csak el ne jussunk észrevétlenül aztán arra a szintre, hogy pl. letilt valamit utólag egy gyártó távolról valakinek az autójában, vagy havidíjassá tesz egy rendeltetésszerű alapfunkciót, mert ott viszont akkor már eléggé fel tudnak majd gyorsulni az erre válaszul adott események több irányból is.

  "pl. a német polgárok kárára tudunk nyerészkedni valós teljesítmény nélkül"
  Igen, bizonyára például a német autógyárakban dolgozó magyar munkások teljesítménye nem valós, hanem csak a lábukat lógatják, ha jól értem a gondolatmenetedet. Vagy várj, mi lenne, ha esetleg megkérdeznéd őket, azért nekik mi lehet a véleménye erről?

  "Lol. És te ezt honnan tudod, átnézted az összes cég belső elszámolását? Akkor itt álljunk is meg. Mond meg honnan tudod! És próbálj ne elsunnyogni a válasz elől!"
  Ember, dehogy néztem át, de szerinted ha csak papíron jön ide mindenféle külföldi cég, akkor mi a faszomnak építenek ide vagyonokért pl. egy csomó ipari létesítményt? Vagy te milyen cégekre gondolsz, ügyvédi irodákra, meg marketing tanácsadókra, meg sarki zöldségesboltokra? Ők lennének a multik, vagy mi vaaan???

  "igen támogatom hogy a multik is adózzanak legalább egy minimum szinten ezzel gyarapodjon minden európai gazdaság."
  Értem, de ebből még nem követekezne automatikusan, hogy a saját hazádat ilyen ellenséges stílusban megvesd azért, amiért a közelmúltban igyekezett az adódó lehetőségeit kiaknázni sok más országhoz hasonló módon. És félek tényleg nem érzed mennyire baj ez (társadalmi jelenség szintjén, mert sajnos ez a nép egyes köreiben elterjedt saját magunkkal szemben intoleráns és lesajnáló mentalitás erősen benne lehet abban, amik miatt az ország ennyire nehézkesen tud még mindig felfejlődni a nemzetünk kvalitásaihoz méltó szintre).
 • defiant9
  #20
  "mert az SPU-k vagy TMU-k egy része használhatatlanra sikerült az egyébként azonos GA104 GPU-ba"
  Vagy igen vagy nem. Nem tudhatod hogy selejtesek-e, ráadásul a gyártástechnológia/selejtarány folyamatosan javul.
  A lényeg még mindig az amivel szemben nincs érved hogy egyszerűbb R&D, logisztika, gyártás szempontjából ha kisebb a termék paletta, így méretgazdaságos a termelés, erről szól az autóipar és a chip gyártás is. Ugyanabból minél nagyobb szériát legyártani és az sem baj ha olcsóbb termékbe kerül így egy 'prémium' szintű alkatrész. A lényeg az hogy több vásárlói szegmens van, az autó/chip gyártó pedig minden ki szeretné szolgálni, az optimális döntés pedig ez(nem hülyék ülnek ott, kikalkulálták), akkor is ha neked nem tetszik hogy nem csak a számodra kedves szegmensre fókuszálnak. Detto:
  https://www.hwsw.hu/hirek/65449/intel-rapids-sapphire-xeon-processzor-cpu-on-demand-elofizetes.html
  Nyugodtan a vállalatokra lehet bízni hogy hol éri ez meg és hol nem. Mi értelme hogy habzó szájjal fröcsögsz?

  "De amikor a saját hazád van a szerszám előnyösebb oldalán, akkor annak örülsz és nem pedig buzdítasz ellene"
  Akkor rögzítsük hogy kihátráltál az eredeti érved mögül amivel az adóparadicsomok rendszerét éltetted volna ahol a multinacionális nagyvállalatok egy kis kreatív könyveléssel minimalizálni tudják a közteherviselésüket azzal hogy az effektív adókulcsuk nevetségesen alacsony.
  Oda jutottál hogy nem baj, mert ha tulajdonképp ha mi vagyunk az adóparadicsom akkor pl. a német polgárok kárára tudunk nyerészkedni valós teljesítmény nélkül. Ez egy tipikus konzervatív önző rövidlátó álláspont, igen támogatom hogy a multik is adózzanak legalább egy minimum szinten ezzel gyarapodjon minden európai gazdaság.

  "tudtommal kivétel nélkül jelentős hozzáadott értéket képvisel"
  Lol. És te ezt honnan tudod, átnézted az összes cég belső elszámolását? Akkor itt álljunk is meg. Mond meg honnan tudod! És próbálj ne elsunnyogni a válasz elől!
  Egyébként a kérdés már eldőlt, egy átmenet során, de mi is csatlakoztunk a 15%-os szinthez:
  SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

  Mivel Magyarországon a társasági adó nominális kulcsa 9%, – amely a nemzetközileg elvárt minimum alatt marad – és számos hazai leányvállalat tartozik olyan globális cégcsoporthoz, amelynek árbevétele eléri a küszöbértéket, így bizonyos magyar vállalatok mindenképpen érintettek lesznek. Ugyanakkor a KKV szektorba tartozó többség számára a globális minimumadó bevezetése semmilyen változást nem fog jelenteni, számukra megmaradhat a 9%-os társasági adó.

  A fentiek lényegében azt jelentik, hogy a Magyarországon lévő nagyobb multinacionális vállalatcsoportoknak tízmilliárdokat kell majd fizetniük a globális minimumadó bevezetése miatt.

  A Niveus Consulting Group rövid (nem minden részletre kiterjedő) kutatása a Magyarországon lévő legnagyobb német cégek (Audi, BMW, Mercedes, Siemens, Bosch, Knorr-Bremse, stb.) effektív társasági adókulcsát vizsgálta. Ez alapján az látszik, hogy az átlagos effektív társasági adókulcs alig érte el a 3%-ot (a természetesen jogszerűen járó különféle adókedvezmények miatt), így a 15%-ra történő kiegészítés akár egy nagyon jelentős összeget is kitehet.

  Az EU-s irányelv elfogadásával Magyarországnak is meg kell alkotni 2023-ban majd azokat a belső jogszabályokat, amelyek az adóbevételek megóvása érdekében szükségesek (Domestic minimum top-up tax (QMDTT) mechanizmus).
 • Dodo55
  #19
  "Vagy azt mondja hogy megcsinálja csak a legnagyobbat, ami így méretgazdaságos vagyis olcsón előállítható és akiknek kisebb kell annak ad egy olyan verziót amiben letilt erőforrásokat."

  Ne keverjük azért össze azt, amikor pl. egy GeForce RTX 3070-et veszek GeForce RTX 3060 Ti néven és olcsóbban megkapom, mert az SPU-k vagy TMU-k egy része használhatatlanra sikerült az egyébként azonos GA104 GPU-ban, amiket a gyártó aztán letilt és csak a maradékot tudom használni, meg azt, amikor az olcsó modellbe ugyanúgy belekerül a költséges alkatrész, csak max. a profitösszetevőt nem kéri el rá a gyártó tőlem. Mert a méretgazdaságossági elméleteddel egy apró probléma van: egy egyszerű, átlagos modellre mindig van kellő kereslet ha normális árat kérnek érte, így a köré tervezni mindig méretgazdaságos. Lásd pl. a Hondánál miért a Civic platformjára épül mindig a komplett modellpaletta fele a kétüléses sportkupéktól kezdve a CR-V SUV-ig és nem pedig egy Legend-et butítanak vissza Civic-ké. Szóval amire te hivatkozol (és amúgy amiről az embernek hogyhogynem egyből az Európai Unió főrészvényesének az MQB platformja jut rögtön eszébe), arra azért van szüksége egyes gyártóknak, mert a felső szegmensben máskülönben nem tudna versenyképes ajánlattal előállni (lásd már a 90-es években a W140 megfutamítását amikor a Lexus bekukucskált a piacra). Tehát a luxusautógyártást teszik méretgazdaságossá a hétköznapi autók drágításának árán. Persze itt lehetne érvelni a logikám ellen azzal, hogy dehogy lennének ekkora hülyék, hogy a konkurenciát segítsék a hétköznapi szegmensekben. Csakhogy nézzük már meg mi történt közben. Tuszkolnak be mindenkit a kisiklásra ítélt EV vonatra, majd az utolsó pillanatban Kormos Rudolf bácsi legtevékenyebb eszmei örököseit engedik ki a hátsó ajtón. Nyilván oda tartunk, hogy az ő középszerű ajánlataik lesznek így a legversenyképesebbek "efuel" köntösbe bújtatva, ha a legtöbb érdekidegen gyártó meg majd csak drága EV-kkel lehet jelen, mert ki lesz úgy találva a szabályozás, attól sose féljünk szerintem...

  "Az adóparadicsomok ellen nincs más módszer minthogy kitiltjuk őket a rendszerből."
  De amikor a saját hazád van a szerszám előnyösebb oldalán, akkor annak örülsz és nem pedig buzdítasz ellene. Jobb helyeken régóta így tesznek, lásd Izrael, USA, UK, csak hogy néhány szemléletesebb példát hozzak ahol stabilan jelen van egy egészséges mértékű nemzettudat és lám általában jól is megy az országuk sora. Amúgy meg Viktorék sem hülyék és mégannyira sem amatőrök, hogy kártyavárakat hagyjanak építeni a tervezett erődök helyett, aki jelentősebb külföldi beruházó itt, annak a helyben végzett tevékenysége tudtommal kivétel nélkül jelentős hozzáadott értéket képvisel, közel sem csak szimpla könyvelgetés zajlik itt. És én azon sem aggódnék, hogy a nyereségükből mennyit kell a gazdaságunkba visszaforgatniuk: biztosan nem a tetemes részét, de azért annyit biztosan, aminek köszönhetően bő egy évtized alatt a 2000-es évek végének válságos mélypontja után pl. az akkoriban még sokmilliós adósságokban úszó lakosság vagyoni helyzete ilyen szinten felzárkózhatott, mint amiről az elmúlt évek döbbenetes statisztikái árulkodnak.
 • defiant9
  #18
  "hiszen biztosan önköltségi ár fölött értékesítik. Innentől pedig kifizettem és jár"
  Nem. Több piaci szegmens van: az egyiknek gyors videokártya/autó kell a másiknak elég a közepes, a harmadiknak meg a gyengébb. A gyártó vagy választ és kifejleszt 3 különböző chip-et/motort úgy hogy fizikai kivitelezésük/méretükben is mások. Ez egy drága módszer, mind R&D mind logisztika mind gyártás szempontjából. Vagy azt mondja hogy megcsinálja csak a legnagyobbat, ami így méretgazdaságos vagyis olcsón előállítható és akiknek kisebb kell annak ad egy olyan verziót amiben letilt erőforrásokat.
  A gyártó nyilván a legkisebb modellen fogja a legkevesebb profitot termelni, ezért fizet legkevesebb a vevő.

  "viszont az államok meg ne próbáljanak egymással versenyezni, mert nehogy kiderüljön egyikről"
  Az a gond hogy a cégek számára könyveléstechnika hogy hol számolják el a profitot. Tehát ez nem valódi verseny azzal hogy hol jobb gyártani, itt csak azon megy a verseny hogy a könyvelő kihez írja be a számot. Az adóparadicsomok ellen nincs más módszer minthogy kitiltjuk őket a rendszerből. Ne az legyen már hogy sarkítva 1 kis szigeten adózza le az összes multi a nyereségét 0.1%-os kulccsal aki egy logo-s matricát állít elő a termékhez, utána meg odaviszi a nyereséget ahova akarja adómentesen.
 • Dodo55
  #17
  Nem ugyanarról beszélünk. Amit mondtam, az nem a profitról meg a fogyasztásról szól. Annyiért adja a Merci az autóit amennyiért akarja, aztán vagy megveszik, mert úgy gondolják ér annyi, vagy nem, mert másik gyártó jobbat ajánl. Ez a verseny, ez jó, ebben egyetértünk.

  Amiről én beszélek az a teljesítés minősége / hiánytalansága az eladó / gyártó részéről. Ha én vásárolok, ráadásul materiális javat, akkor az a tulajdonomba kerül, amivel pedig a használatának joga korlátlanul meg kell, hogy illessen. Ezt az elvet kezdték most el felrúgni a gyártók. Kezdték, mert erre még mondhatom, hogy határeset, mert arra a 80 lóerőre rá lehet fogni, hogy később sikerült egy új szintre hozniuk a hajtáslánc vezérlésének optimalizációját és ennek köszönhető és ezt a későbbi fejlesztést fizetettik meg (persze itt a havi, illetve éves díjakat elfelejtjük és marad az egyszeri örökös használatra szóló díj). De pl. a korábbi ülésfűtéses (BMW talán?) példa az már egyértelműen bicskanyitást kíván. Hiszen ki kellett, hogy fizessem az ülésfűtés fizikai komponenseit, illetve azok tervezésének díját. Nincs olyan, hogy ezt az autó árába eleve ne számolnák bele, hiszen biztosan önköltségi ár fölött értékesítik. Innentől pedig kifizettem és jár. Csak úgy tudnák az ellenkezőjét bizonyítani, ha önköltségi ár alatt értékesítenék az autót, ez pedig elképzelhetetlen (az R&D költségekkel együtt amúgy előfordulhat ilyen, a 80-as, 90-es, 2000-es években amikor még volt nemzetközi verseny a gyártók között Európában akkor tudomásom szerint távolkeleti gyártók be is kockáztattak ilyet néha, viszont azt per-példány nem lehet a modell forgalmazásának végéig egzaktul kiszámolni, mert a megoszlása függ a majdani eladott példányszámtól, tehát figyelembe sem tudjuk venni az önköltségi ár megállapításakor). És mégegyszer mondom nem azzal van a gond, hogy apróságokkal bepróbálkoznak szánalmas kapzsiságból, hanem azzal, hogy ha nem húzol meg keményen határokat, akkor 10 év múlva már az utastérfűtésért is havidíjat fognak majd kérni, holott amúgy a te pénztárcádból vásárolt energia használatával működik.

  "Ezt elégelték meg a fejlett országok és szépen be fogják csukni az adóparadicsomok kapujait."
  Értem. Tehát a cégek nyerészkedésébe nem szabad beleszólni, mert attól lesz végül majd verseny (továbbá ezen elv mentén akkor egyetértesz velem abban, hogy a belsőégésű motorok kivezetési szándéka a történelem valaha volt legsúlyosabb versenyellenes beavatkozása az EU részéről), viszont az államok meg ne próbáljanak egymással versenyezni, mert nehogy kiderüljön egyikről, hogy a másiknál jobb feltételeket képes kínálni és így a többieket is élhetőbb adózási / szabályozási környezet kialakítására ösztönözze?
 • defiant9
  #16
  Hülyeség amit kitaláltál. A szabad piac lényege az hogy nem az állam kontrollálja hogy ki mennyi profitot vág zsebre hanem maga a piac, ha magas egy szektorban a profitáblitás akkor új szereplők lépnek be hogy ők is szeljenek a tortából, ezzel árverseny indul el.
  Az hogy az apple 1-1 eladott telefonon sok profitot zsebel be azt nem 'kontrollálja' senki. Luxus adó elvileg van, pl. akinek medencéje vagy nagy háza van az többet fizet, de itt valójában a fogyasztót adóztatják mert fogyaszt, ez egy általános bevételi forrás.

  "magától is tudja hol a határ"
  Nincs olyan hogy extraprofit, ezt csak a magadfajta komcsi-konzervatívok hiszik, de lássuk: definiáld hogy hol a határ amit tudniuk kell a cégeknek. (egyébként a magyar állam sem csinál olyat hogy más nyerságadó kulcsot alkalmaz (amiben egyébként mi rekord keveset kérünk, egyfajta adó-paradicsomként próbálunk olyan bevételt szerezni (más ország kárára) ami mögött nincs valós termelés)

  Ez a Fidesz gazdasági csodája. Lol.
  Ezt elégelték meg a fejlett országok és szépen be fogják csukni az adóparadicsomok kapujait.
 • Dodo55
  #15
  #11: Jól értem, akkor mindenki fordulhat hozzád ezekért az olcsóbb autókért, tudod intézni?

  Amúgy pár évig tudnak majd még ezekkel szórakozni aztán szépen aktualizálva lesznek a magántulajdont védő alapjogok a legtöbb értelmes államban. Amikor van valami új elmebaj, akkor mindig kicsit hagyni kell őket (az érintett kapzsi cégeket) garázdálkodni hogy jó alaposan kimutassák a foguk fehérjét és akkor utána a társadalom egy emberként támogatja és segíti elő majd a rendrakást, hiszen látják milyen fontos érdek. Ja meg ugye sosem árt tudni hol feledkeznek meg épp a leginkább arról, hogy mi merre hány méter. Mert a szabályok ugye mindenkire egyformán vonatkoznak, de nyilván csak úgy lehet őket jól betartatni, ha tudni lehet kire kell jobban és mélyebben a felszín alá nézve odafigyelni és ki az aki magától is tudja hol a határ és ezért nem szükséges alapjáraton a nyakába lihegni.
 • mortep
  #14
  Mert havi előfizetés fejében kapsz többet de teljesítménynövekedés energiaigényét és egyéb költségeit is te fizeted. Eddig az volt, hogy megvásároltad az extrát és onnan tovább használhattad, most meg még bérleti díjat is kell fizetni.

  Naiv ábránd az, hogy majd csak a gazdagokat húzzák le... ülésfűtés és légkondicionáló bérlése is felmerült már...

 • barret
  #12
  Pár évtized,és minden előfizetéses lesz. Ők sem akarnak kimaradni. A célközönségüknek pedig ez nem gond.
 • _svd_
  #10
  "Minel tobb penzt tudnak ilyenekert elkerni a gazdagoktol, annal olcsobban kapja meg az atlagember ezeket az autokat."

  Nincs ilyen összefüggés a két dolog között. A gyártónak többlet bevétele van az extra szolgáltatásokból, de azt nem osztja vissza a gyártás költségének "csökkentésére".
  Jobb esetben beforgatják a kutatás és fejlesztésbe. Rosszabb esetben prémiumba.
 • Sequoyah
  #11
  Miert gusztustalan? Tobb penzert tobbet kapsz, az miert baj? Minel tobb penzt tudnak ilyenekert elkerni a gazdagoktol, annal olcsobban kapja meg az atlagember ezeket az autokat.
 • Macropus Rufus
  #8
  "Az elektromos autok es die by wire gaz "
  drive by wire ;)

  a gázpedál már most is szinte minden autóban elektromos. Az un. chip tunning sok esetben a gáz pedálból jövő jelet okosítja és ezért reagál jobban a kocsi a gázadásra, nem lesz erőseb.
  Eddig nem készült olyan rendszer amit ne tudtak volna feltörni. Vélhetően ez így marad még a jövőben is egy jó ideig.

  "" más országokban a törvények tiltják a jármű hajtásláncának módosítását a vásárlás után."
  Ezek szerint Európában a Tesla sem csinálhat ilyen frissítéseket? "
  A Tesla nem módosítja a hajtásláncot. Csak a vezérlését. A kettő nem ua.
 • Myers
  #9
  Nem lesz egyetlen olyan autógyártó sem, aki azzal reklámozza majd magát, hogy nálunk nem lesznek ilyen utólagos előfizetéses vackok? Senki nem meri meglépni?

  " más országokban a törvények tiltják a jármű hajtásláncának módosítását a vásárlás után."
  Ezek szerint Európában a Tesla sem csinálhat ilyen frissítéseket?
 • kvp
  #7
  Az elektromos autok es die by wire gaz es fekpedalok koraban a hazi firmware modositgatas potencialisan azzal is jarhat, hogy padlogazon ragad be a rendszer, tehat tenyleg a fizikailag elerheto maximummal gyorsul a kocsi, amig meg nem allitja valami.

  Lehet, hogy az utangyartott alkatreszek hasznalatat akadalyozo es a nem hivatalos markaszervizek kizarasara keszult megoldasok sikeresebben gatoljak majd meg a firmware modositasokat is, de eleg jelentos kriptografiai megerositesre lesz szukseg, pl. a CAN busz titkositasara is. Ez mellekhataskent azt is biztositja, hogy csak eredeti alkatreszek szerelhetoek majd be es csak a markaszervizek altal. Nem lesz tobb fusiban kicserelt fenyszoro vagy utolag beepitett erosito, vagy a garanciaidoszak utan, esetleg bontottan beszerzett elektronikai alkatresz. Es mellekhataskent feltorni is nehezebb lesz a kocsikat, de a szervizelhetoseg megakadalyozasa miatt fogjak a cegek vegul bevezetni.
 • Celeborn
  #7
  Majd biztos le lehet hozzá torrentezni valami okosítót. :) Szerintem meg fogják ezt oldani egyesek okosba. Az más kérdés, hogy itt a lét, akarom mondani az élet a tét. Dehát ahogy hekkelt firmware-eket is be lehet szerezni számítógépes cuccokhoz, biztos, hogy lesz ehhez is. Chip tuning is megoldható házilag, ez is meg lesz. Ettől függetlenül kapják be.
 • kvp
  #6
  "Rosszul gondolod. Olyan 8 év~"

  Azok a Tesla vizhuteses aksijai. Egy hutetlen vagy leghutesu litium aksi 3-4 evet bir ki. A gyarto is ennyire szamolta az elettartam elofizetest. Ok csak tudjak, hogy mennyi a sajat gyartmanyuk varhato elettartalma. Ha tobbet birna tobbet kernenek erte.
 • mortep
  #5
  Gusztustalan és undorító ez az irány... kapsz fütést, légkondit, teljesítménykorlátozás-feloldást azaz használhatod a tulajdonod ha jó fiú vagy és havonta fizetsz (amit egyébként már kifizettél) + még kifizeted a szolgáltatás energiaigényét is.

  Az elektromos autók szervizigénye elvileg alacsony és ezt a "kiesést" próbálják már most áthidalni?
 • Ender Wiggin
  #4
  már most is van ilyen szisztéma, normál belsőégésű autókra...
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #2
  " t 3-4 ev. Gondolom utanna az aksik kopasa miatt mar ugyis gazdasagi totalkarosak lesznek."

  Rosszul gondolod. Olyan 8 év~
 • kvp
  #2
  Aztan majd jon az elofizeteses fek, elofizeteses legzsak is... :-D

  Viccen kivul a fenti arak alapjan a jarmuvek elettartalma ezek szerint 3-4 ev. Gondolom utanna az aksik kopasa miatt mar ugyis gazdasagi totalkarosak lesznek. Plusz ha mar nem lesz hozza szoftverfrissites, akkor ugyis megall par honapon belul.
 • Kelta
  #1
  Nos, mercit már biztos nem veszek, se elektromost se mást, ez gusztustalan
  Utoljára szerkesztette: Kelta, 2023.04.30. 13:50:52