Gyurkity Péter

Már drágább az e-autók töltése, mint a tankolás

Egy friss felmérés szerint a tavalyi év végén alaposan megdrágult az elektromos töltés.

Az elektromobilitás témája meglehetősen gyakran szerepel híreinkben, legutóbb ezzel kapcsolatban arról értekeztünk, hogy belátható időn belül már az új autók fele lesz elektromos. Eközben érdekes tanulmány látott napvilágot a tengerentúlon, amelyben az ottani töltési költségeket vetik össze, igencsak meglepő eredménnyel.

Január legvégén a michigani AEG tette elérhetővé saját részletes anyagát, amelyben a hagyományos (ICE) és az elektromos meghajtásra támaszkodó személyautók töltési költségeit hasonlították össze. Ebből gyorsan kiderül, hogy a tavalyi év utolsó periódusában már megfordult a helyzet, amíg ugyanis a belsőégésű motorral ellátott, átlagos eladási áron gazdára találó autóknál 11,29 dollárba került a 100 mérföld (160 km) megtételéhez elegendő üzemanyag biztosítása, addig a hasonló árkategóriában elhelyezkedő elektromos járműveknél ugyanez már többe került. A különbség 31 cent volt abban az esetben, ha a tulajdonosok kizárólag otthon, a garázsban töltötték fel meglévő e-autóikat, amennyiben azonban valamilyen kereskedelmi szolgáltatást vettek ehhez igénybe, az eltérés már 3 dollárra ugrott.

Kifejezetten érdekes, hogy a luxuskategóriában ettől eltérő képet látunk, ugyanis a hagyományos szegmens képviselőinél csaknem 20 dollárba került a 100 mérföldes hatótáv biztosítása, miközben a hasonló elektromos fejlesztéseknél ez sorrendben 12,4 és 15,95 dollár volt – ismét attól függően, hogy a garázsban, avagy máshol, valamilyen szolgáltatás igénybe vételével oldották ezt meg. A pontos okokra nem térnek ki, viszont azt kihangsúlyozták, hogy minden téren igyekeztek valós körülményeket alapul venni, a mindennapokban tapasztalt élményre támaszkodva.

Eközben arról is beszámolnak, hogy decemberben és január elején több mint 120, balesetben megsérült Tesla Model Y kelt el különböző aukciókon, mivel ezek megjavítása túl sokba került volna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #49
    Lássuk azt, hogy kis TROLLUNK túráztat, csöcsre vesz téged. XD

    A módszere röviden a következő:
    1. Talál magának egy sztenderd eretneket (klímatagadó, és/vagy putyinbérenc, illetve akármilyen random neki nemtetsző álláspont, ahova téged beskatulyáz függetlenül attól, hogy valóban a csoportba tartozol vagy sem), akinek ebben az első fázisban még ír 1-2 értékelhető hozzászólást. Ez a beetetési fázis.
    2. Ezt követően felnypomja az idegrendszered olyan kijelentésekkel, hogy hazudsz, meg látszólag véletlenül, valójában direkt a szövegkörnyezetből kiragadva idézd tőled értetlenkedve (valójában tudatosan átgondolva). Felépítési fázis.
    3. Végletekig személyeskedve ócsárol, miközben mint egy kiba xar pszichológus, az utolsó mondataidból képzett folyamatos kérdésekkel bombáz (mintha neked bármelyikre is kéne válaszolnod). Emellett kiragadja azokat a számszerűsíthető adatokat amiket valaha is beírtál, és aztán amikre forrásokat követel azok alátámasztására. Fejlett fázis.
    4. További személyeskedés közepette kijelenti, hogy primitív szinten van a vitakultúrád, seholsevagy, és ő győzött ebben a vitában, mert feladtad az álláspontod, függetlenül attól, hogy valójában addig miket is írtál. Végső fázis.

    Most épp átléptetek a 3. fázisba, és a végső fázistól, ami szintén bármeddig elhúzható, még olyan 100 hsz-re vagytok, lényeg, hogy az övé legyen az utolsó szó!

    XD
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2023.02.21. 15:55:52
  • defiant9 #48
    "MONDOM KIS TÚLZÁSSAL"
    Akkor idézd be a túlzást nem tartalmazó állítást ami hazug volt. Nyilvánvaló hogy te szeretsz elrugaszkodni a valóságtól és mások szájába adni valamit majd hazugnak nevezni, ezt látjuk most is. Amikor azonban előjön hogy mi is volt a hazugság akkor már lapítasz. Vagyis továbbra is ott tartunk hogy ott csak te vagy aki hazudozik.

    "Teljesen fekete-fehérré próbálod silányítani amiket mondok"
    Feketén-fehéren kijelentetted hogy behazudnak valamit, akkor meg már prüszkölsz amikor kiderül hogy valójában nem hazudtak be semmit, az egész csak a te képzelgésed.
  • Dodo55 #47
    "Kérem az idézetet hol tett ilyen ígéretet."
    MONDOM KIS TÚLZÁSSAL. Ne legyél már ennyire értetlen, én az ember karakterét próbáltam ezzel szemléltetni, hogy ebből levezehessem miért tartom képmutatásnak ami ott Pesten történik.

    "Tehát megvan az állítás. Ki tette, ezt és mikor?"
    "OK, akkor kimondtad hogy az EU/EP nem hazudott."
    Teljesen fekete-fehérré próbálod silányítani amiket mondok, megpróbálsz a mondanivalóimból minden fontos árnyalatot, szemléltető és fokozó jelzőt, a hangsúly helyét jelölő konzekvenciákat legyalulni és utána primitív válaszokat vársz tőlem azokra a megcsonkított állítmányokra, amiket utána megpróbálsz a számba visszatömködni. Remélem legalább te élvezed ezt.
  • defiant9 #46
    "aki még kis túlzással arra is ígéretet vállalt, hogy az Atlanti-óceánt is átszeli biciklivel,"
    Kérem az idézetet hol tett ilyen ígéretet. Az hogy próbálsz blődséget leírni csak azt mutatja hogy nincsenek érveid.

    Továbbra sem kaptam válasz:
    "Kérem add meg konkrétan mely ügy milyen hazugságot tartalmaz. (mitől válik hazuggá/valótlanná)"

    "hogy az elektromos járművek képesek volnának teljesen szennyezésmentesen használható alternatívát nyújtani a kiforrott belsőégésű technológiákkal szemben a mindennapi életben"
    Tehát megvan az állítás. Ki tette, ezt és mikor?
    OK, akkor kimondtad hogy az EU/EP nem hazudott. Talán akkor KariGeri, beidéznéd a huzugságát?

    A kérdésben egyenlőre ott tartunk hogy rólad már objektíven bebizonyosodott hogy hazudtál, de te még 0-án állsz annak kapcsán hogy ki más hazudott. És még van pofád mást hazugnak nevezni? Tényleg szánalmas vagy.
  • Dodo55 #45
    Képzelj egy zöld rendszámú buszt, ami füstöl. Lásd a lelki szemeid előtt. Ezek után képzeld el, hogy te vagy Budapest főpolgármestere, aki még kis túlzással arra is ígéretet vállalt, hogy az Atlanti-óceánt is átszeli biciklivel, miközben daloló méhek járnak körülötte örömtáncot.
    Namost innentől:
    - Ha nem jutott hozzá el a legfeljebb néhány napon belül a füstölő buszok ügye, akkor sajnálom, de alkalmatlan a feladatai ellátására
    - Ha eljutott hozzá, viszont nem tett hathatós intézkedéseket ami a közfelháborodásra kielégítő válasszal szolgál, majd esetleg később politikai dicsekvés kontextusában elkezdi a tömegközlekedés zöldítését emlegetni, akkor meg is valósította a képmutatást amiről beszélek

    A hazugság az, ha ez számodra az eddigiekből nem állt volna még össze, hogy az elektromos járművek képesek volnának teljesen szennyezésmentesen használható alternatívát nyújtani a kiforrott belsőégésű technológiákkal szemben a mindennapi életben. A valóság ezzel szemben az, hogy az elektromos járművek tisztább és gazdaságos alternatívát nyújtanak belvárosi és korlátozott helyközi viszonylatokban a kiforrott belsőégésű technológiákkal szemben, ahogyan azt tették már úgy 140 éve is. A kettő között van egy nem túl feltűnően tátongó, ellenben veszélyesen mély szakadék.

    Az EU-t pedig nem vádoltam konkrét hazugsággal, ellenben szakmaiatlan, a lehetséges kockázatokat fel nem mérő, elfogult és versenykorlátozó intézkedésekkel annál inkább (lásd 2035-ös piacrombolási terv).
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2023.02.19. 15:49:16
  • defiant9 #44
    "egy hazug ügyet áll be támogatni"
    Kérem add meg konkrétan mely ügy milyen hazugságot tartalmaz. (mitől válik hazuggá/valótlanná)

    "A hazug képmutatás az nem egyenlő a hazugságga"
    Csakhogy nem csak erről beszéltél, állításod ez is volt:
    "mint amilyennek behazudják"
    Tehát kijelentetted hogy valamiről behazudtak valamit.
    Kérem a konkrétumot a hazugságra. (ne csak te kitalálj valamit, hanem idézd be ki mikor mit hazudott, ha olyan sok hazugság van akkor ez nyilván nem lesz nehéz, és jó lenne ha már az EU-t ostorozod akkor rögtön be is idézheted hogy az EB vagy EP mit is hazudott ebben kérdésben)
    Vagy egyetlenegy EP/EB hazugságot sem tudsz felmutatni a témakörben?
  • Dodo55 #43
    Neked szerintem problémáid vannak a komplex kifejezések értelmezésével. A hazug képmutatás az nem egyenlő a hazugsággal. A kettő közötti súlyos különbség az "elkövetés" módja. Míg a szimpla hazugság esetén szóban vagy írásban konkrét hazugságot állít valaki, addig hazug képmutatás esetén valaki egy hazug ügyet áll be támogatni és ezzel képmutatást követ el, azaz felszínes dolgokat meglovagolva próbál magának előnyt kovácsolni. Remélem így segítettem kicsit, hogy közelebb kerülj annak megértéséhez, hogy mi is az én problémám, pl. ha már így felemlegetted, akkor az EU által manapság a kommunistákat megszégyenítő tempóval erőltetett versenyellenes piacszabályozási törekvésekkel.
  • defiant9 #42
    "engem az a hányinger hazug képmutatás zavar mindenek előtt,"
    Kérem a konkrétumot a hazugságra. (ne csak te kitalálj valamit, hanem idézd be ki mikor mit hazudott, ha olyan sok hazugság van akkor ez nyilván nem lesz nehéz, és jó lenne ha már az EU-t ostorozod akkor rögtön be is idézheted hogy az EB vagy EP mit is hazudott ebben kérdésben)
  • Dodo55 #41
    De nem fogod fel, hogy engem az a hányinger hazug képmutatás zavar mindenek előtt, amivel ezeket a "zöld" technológiákat sokszoros áron úgy próbálják eladni, hogy a bevált, megbízható technológiákat törvényi erővel akarják betiltani, AZTÁN MINDIG KIDERÜL, hogy közel sem annyira zöldek ezek a dolgok, mint amilyennek behazudják???

    És lehet itt számokról vitatkozni, hogy minek pontosan milyen is a mértéke, de amíg a tisztességes technológiai versenyt ilyen hazugságokkal torzítják, addig mindenek előtt ezekért a hazugságokért kell az illetékeseket felelősségre vonni, a torz törvényi szabályozásokat felszámolni, majd aztán csak utána, tiszta lappal van értelme a számokat nézegetni és vitatkozni azokról.
  • defiant9 #40
    Ezek szerinte teljesen feladtad álláspontod igazolását:
    "olajkályhákkal oldják meg a téli fűtést szinte az összes ilyen buszon"
    Szokásodhoz híven bemondtál valami idiótaságat majd sunyi módon kihátráltál mögüle. A valóságot próbálod torzítani az elképzelésedhez, és ezt folytatod továbbra is.
    Az elektromos buszok károsanyag kibocsájtás a teljes futásidejükre vetítve sokkal alacsonyabb mint a dízel buszoké, és nyilván a sarkkörön más a mutató mint egy mediterrán fővárosban, mi spec. az utóbbihoz vagyunk közelebb.

    "Innentől meg akkor miről beszélünk?"
    Arról hogy mennyire szükséges fűteni majd 1 perc múlva kiengedni a fűtött levegőt a szabadba. Egyfajta mindset change hogy a saját kényelmünkből feladunk azért hogy a környezetet védjük. Nyilván a te önző egoista kizsákmányoló mindset-edtől ez nagyon távol áll, de valójában vannak emberek akik azt mondják hogy arra a 10 percre amíg buszoznak nem veszi le a sapkájukat/kesztyűjüket és a megállóba se kérnek fűtést. A világ változik, vannak akik képesek vele változni és vannak akik kapaszkodnak a megszerzett 'jogaikhoz' (tipikus hímsoviniszta konzervatív attitűd).