Berta Sándor

Követhető a közlekedési lámpák zöldre váltása

Ugyan sok városban mutatja egy visszaszámláló a közlekedési lámpa következő fázisváltását, de ahol nem, ott egy alkalmazás segít ebben.

Új rendszert tesztelnek Darmstadtban. A Signal2X nevű jelzőlámpa-fázisasszisztens jelentősen hozzájárul a fenntartható és hatékony városi mobilitáshoz. A rendszer megmutatja a felhasználónak, hogy pontosan mennyi időbe telik, amíg az előtte lévő közlekedési lámpa zöldre vált, és milyen sebességgel kellene ideális esetben megközelítenie a jelzőlámpát ahhoz, hogy a kereszteződésen kvázi zökkenőmentesen és fékezés nélkül áthaladhasson. A szoftvert Michael Kolmer, a mobilitási tárca vezetője mutatta be. A politikus rámutatott, hogy az Inrix mobilitási adatokat elemző közlekedési szolgáltató szerint Darmstadt Németország hat legzsúfoltabb városa közé tartozik. A statisztikák szerint az ingázók a dél-hesseni település útjain évente mintegy 46 órát töltenek azzal, hogy valahol sorban állnak.

A városban a minél gyorsabb vezetésnél fontosabb, hogy zökkenőmentesen és túl sok megállás nélkül jusson el valaki az egyik helyről a másikra. A több mint 160 000 lakosú településen a jövőben a közlekedők számára pontosan ez lesz könnyebb, az új Signal2X alkalmazás segítségével, amely minden közlekedőnek - függetlenül attól, hogy autóval, kerékpárral, busszal vagy villamossal közlekedik - megmutatja a számára optimális utazási sebességet. A város által finanszírozott és ezért ingyenesen letölthető alkalmazás még az idei év első felében elérhető lesz, erről Stefan Eckert, a fejlesztésért felelős Yunex Traffic Deutschland GmbH képviselője beszélt.

"Az 1,4 millió eurós kisérleti projektet egy 1,5 kilométeres tesztszakaszon tesztelik, és ha beválik, a későbbiekben gyorsan kiterjesztik más fő közlekedési tengelyekre is" - jelentette be Ralf Tank, a Kooperatív irányítóközpont nevű projekt vezetője. Darmstadtban kiterjedt, valós idejű kamerarendszer, érzékelők és indukciós hurkok táplálják a forgalomirányító központot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)