Gyurkity Péter

Kivezetné az e-autókat Wyoming

Az amerikai állam az ellenkező irányba tart, bár erre nem sok esélyük lesz.

Az elektromos autók minden héten megjelennek híreinkben, nemrég például arról írtunk, hogy nem szerepeltek jól a hidegben ezek a megoldások. Most egy igencsak érdekes kezdeményezésről olvashatunk, a címben szereplő állam törvényhozói ugyanis az e-autók fokozatos kivezetésén gondolkodnak, amit több komoly indokkal igyekeznek alátámasztani.

A napokban Wyoming állam törvényhozásának hivatalos oldalán tették közzé az ottani szenátusban megszületett javaslatot, amelyet természetesen a helyi republikánusok támogatnak. Ebben az elektromos autók fokozatos kivezetését nevezik meg a legfontosabb célként, ezt pedig 2035-ig valósítanák meg, vagyis a megszokottal éppen ellenkező irányban haladnának. Az elmúlt hónapokban többször olvashattunk arról, hogy egyes országok már előírnák a hagyományos meghajtású példányok fokozatos kivezetését, legutóbb például Kanada kapcsán írtunk erről, ez azonban a jelek szerint nem zavarja a helyi illetékeseket, bár könnyen lehet, hogy pusztán politikai manőverről van szó (ahogy azt a többi kezdeményezés esetében is kijelenthetjük).

Nagy valószínűséggel nem a tulajdonképpeni kivezetést célozzák meg a törvényhozók, erre ugyanis a nagyobb államok, valamint maga a szövetségi kormány ellentétes intézkedései amúgy is alig hagynak teret, ehelyett inkább politikai pontokat szereznének a helyi választók körében. Nem véletlen, hogy az e-autók magasabb árait, valamint a szükséges töltőhálózat kiépítésének órási költségeit emelik ki fontos indokként, de emellett kitérnek arra is, hogy az USA-n belül amúgy nyolcadik legnagyobb olajipar több ezer embernek biztosít stabil munkát, ami szintén nem elhanyagolható tényező – különösen az ottani választások kapcsán.

Az autógyártók számára önkéntes kivezetés jó eséllyel nem valósul majd meg, hiszen ezen piaci szereplők számára jóval fontosabb Kalifornia, vagy éppen New York vásárlói rétege, viszont a helyi politikusok legalább Biden elnök orra alá törhetnek némi borsot a húzással.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #2
    Troll level 2000. XD

    Mondjuk ebből is látszik, hogy az egész zöldteknolódzsi világmozgalom nagyjából nem más, mint az amerikai belpolitikai iszapbirkózás világpolitikába/világgazdaságra történő projekciója és ezzel a demokrata kezdeményezés reflektív önigazolása, a demokraták kísérlete a repubik gazdasági hátterének ellehetelenítésére. És viszont. ;)
  • asgh #1
    "viszont a helyi politikusok legalább Biden elnök orra alá törhetnek némi borsot a húzással"

    Ebben az a komikus, hogy a Biden adminisztráció valójában e-autó ellenes, mivel Bident gyakorlatilag kilóra megvette az autóipari szakszervezet. Ők pedig ott próbálnak keresztbe feküdni az ev-k terjedésének, ahol csak tudnak, mert az ev-k gyártása kevesebb alkatrészt, így emberi munkaerőt igényel, márpedig a szakszervezetek a tagoktól lenyúlt pénzekből élnek.