Gyurkity Péter

Kivezetik az e-autók kedvezményeit

Fokozatosan tűnnek el a különböző kedvezmények, most a britek vezetnék ki az adómentességet.

Az elektromos autók területe folyamatosan szerepel híreinkben, nemrég például arról számoltunk be, hogy 60 százalékkal nőtt ezen megoldások forgalma, eközben viszont arról is olvashattunk, hogy a britek fele nem akar az új fejlesztésekre váltani. Ennek ellenére gyors növekedésre számítanak a szigetországban, így most az adómentesség kivezetését határozták el.

A napokban Jeremy Hunt pénzügyminiszter jelentette be, hogy a meglévő adó alóli mentesség feloldása az évtized közepén valósul meg, elsősorban annak következtében, hogy addigra az elektromos autók az összes új eladások nagyjából felét teszik majd ki. Ennek következtében a szegmens szereplői nem bújhatnak majd ki az úgynevezett Vehicle Excise Duty (VED) megfizetése, annak kötelezettsége alól, amely tulajdonképpen egy éves díj befizetését jelenti majd, gyakorlatilag mindenki számára. Az Office for Budget Responsibility előrejelzése alapján döntöttek emellett, bár ezt egyes piaci szereplők (így például a Nissan és a Kia) rögtön kifogásolták, mivel a lépés mérsékelheti az elektromos megoldások elterjedésének ütemét.

A tervek szerint 2025 áprilisától indul majd el az adó bevezetése az elektromos szegmensre, ez az első évben mindössze 10 fontos díj kivetését jelenti majd, az alapértelmezett, 165 fontos szintet pedig egy évvel később érik majd el. Ez utóbbi mindazon elektromos autóra vonatkozik majd, amelyet 2017 áprilisát követően regisztráltak, és bár ezen a területen a hagyományos meghajtású járművekre kivetett összegek alatt maradnak majd, a lépést mégis sokan ellenzik. A kormányzat természetesen az egyenlő, mindenki számára fair jelleget emeli ki, a cél azonban nyilván a bevételek növelése, amelyet az e-autók elterjedésével viszonylag könnyen elérhetnek majd.

A hibrid és tisztán elektromos típusok az évtized végére kerülnek majd egyértelmű előnybe, 2030-ra ugyanis egyenesen betiltanák a benzines és dízeles változatok eladását – meglátjuk, ebből mi valósul majd meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #6
  Ugyanis azt írtad, hogy "hülyék", meg "nem érted", miközben a napnál is világosabb mi folyik: rohanunk a káosz felé. Az angolok a többi néphez hasonlóan meg vannak vezetve, ha ők hülyék, minden nép az. Ez végül is igaz, de nem ez a lényeg, mert nem csak hülyék, hanem bűnösök is, hiszen tiszta szívvel nem állhat senki a gonosz mellé.
 • Macropus Rufus #5
  Nem értem a gondod…a problémám a visszamenő törvény alkotás.
  Ennek fényében megjegyzed, hogy a törvények igazságtalanok… és, hogy én nem veszem észre.
 • Tetsuo #4
  Te nem veszed észre, hogy egyre igazságtalanabbak a törvények? Egyébként meg számtalan ilyen visszamenő hatállyal érvényes törvény van, hazánkban is.
 • Macropus Rufus #3
  okés, de ez visszamenőleges változtatás amit igazából nem nagyon komálnak sem az emberek sem a törvények. Mire gondolok: veszel egy autót 2017-ben azért mert vannak rá ezek a kedvezmények. Most meg megszüntetik. Te mondhatod a bíróságon, hogy ha tudod 2017-ben, hogy később szigorítás jön a kedvezmények terén meg sem veszed. Tehát téged az állam megvezetett, hiszen az állam által adott kedvezmények miatt vettél villanyvasat, ami neked x millióba van, holott ezért a pénzért hagyományos kocsiból egy kategóriával nagyobbat is vehettél volna.
  Még a BTK esetében is a szigorítások dátumtól mennek, a kedvezmények meg visszamenő hatályosak. Tehát ha holnaptól ha a lopásért kézlevágás jár akkor az nem vonatkozik azokra akik már lopásért ülnek, de a bevezetésétől mindenkire fog vonatkozni aki lopni fog. Ha viszont eltörlik a kézlevágást, akkor annak visszamenő hatálya van, tehát akik arra várnak, hogy levágják a kezüket lopásért azok megússzák a dolgot.
  Na ezért nem értem ezt a dolgot. És ezért írtam, hogy angol hülyék, hülye angolok.
 • Tetsuo #2
  Talán mert csökkenteni akarják a kedvezmények kifizetését, nem növelni?
 • Macropus Rufus #1
  "Ez utóbbi mindazon elektromos autóra vonatkozik majd, amelyet 2017 áprilisát követően regisztráltak"
  ebből lehet gondok lesznek. Miért 2017-től vásárolt kocsikra érvényes és miért nem 2025-től vásároltakra? Hogy egy kedvencemet idézzem: "Angol hülyék, hülye angolok"