Berta Sándor

Először készített robot művészi lakkozást autóra

Az eljárás során sikerült a leghatékonyabb módon felhasználni az anyagokat.

Az ABB Robotics a 8 éves indiai Advait Kolarkarral és a dubaji Illusorr digitális dizájnkollektívával együttműködve megalkotta a világ első robot által lakkozott művészi járművét. A társaság a projekt során a PixelPaint technológiáját használta, a folyamatban egyetlen szakember sem vett részt.

A gyártó IRB 5500 típusú lakkozórobotjai 1000 fúvókával vannak ellátva és kevesebb, mint 30 percre van szükségük egy teljes műalkotás elkészítésére. A PixelPaint technológia példátlan precizitást és sebességet tesz lehetővé, s képes akár a legkisebb részletek pontos lemásolására is, amelyre egy ember nem lenne alkalmas. Az alkalmazott gépkocsi egy előre felkészített Volkswagen SUV volt, amely a tavaly nyári németországi áradásokban sérült meg.


Sami Atiya, az ABB robotikai és gyártásautomatizálási üzletágának vezetője kiemelte, hogy a PixelPaint forradalmi technológia és kiváló példa arra, hogy a robotika és az automatizálás nem csupán fenntartható gyártást tesz lehetővé, hanem akár műalkotások elkészítését is, amelyek kifejezik az emberi kreativitás egyediségét és a szépségét. A PixelPaint bármilyen tetszőleges dizájnt fenntartható és költséghatékony módon ki tud nyomtatni. Az egyedi, ügyfélspecifikus termékekre egyre nagyobb az igény és ennek a szegmensnek a technológia egy valódi esélyt kínál.

Ian Callum, az Aston Martin Vanquish és a Jaguar I-Pace tervezője közölte, hogy sokak számára az autó valami nagyon különleges dolog, érzelmileg kötődnek hozzá és egyre fontosabb lesz a személyre szabás. Az ügyfelei közül néhányan egy teljesen személyre szabott járművet kérnek tőle. A szakember ezt a lakkozási módot, amely sok új lehetőséget kínál az ügyfélspecifikus dizájn megalkotására, valóban fantasztikusnak nevezte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Frekvency #2
    nagyon készülnek a 3. világháborúra ahol is a föld lakosságának 2/3 odaveszik a világégésben..
  • kvp #1
    Ezek szerint az ABB unatkozo mernokeinek sikerult belefutniuk egy 12 evvel ezelotti reklamba:
    https://www.youtube.com/watch?v=OiDoOMXNdg8

    Persze azert elonyos, hogy ma mar egy nagymeretu ipari robottal is tudnak 3D feluletet festeni, nem csak a kisebb, asztal meretu printerekkel. Gyakorlatilag ezeknek a printereknek a feje van egy robotkarra rogzitve, ahol a robot arrol gondoskodik, hogy pontosan vezesse a festendo felulet folott a nyomtatofejet. Igy matricazas helyett gyarilag lehet egyedi festessel ellatni a jarmuveket. (kisebb modellek eseten sok gyarto hasznalja mar evek ota ezt a nyomtatasi technikat tamponozas helyett)