Berta Sándor

Nagy-Britannia - nézhetők tartalmak a mozgó autonóm autók kijelzőin

A szigetországban új szabályozást vezetnek be.

A brit közlekedési minisztérium úgy döntött, hogy a forgalomban haladó autonóm gépkocsikban szabadon használhatók a beépített képernyők a különböző anyagok megjelenítésére, ugyanakkor a mobil- és okostelefon vezetés közbeni használata továbbra is tiltottnak számít, még akkor is, ha a jármű esetleg teljes mértékben átvette az irányítást. Tanulmányok azt mutatták, hogy a mobilkészülékek sokkal jobban elvonják a figyelmet, mint a kijelzők.

Az új szabályozás miatt módosítják az úgynevezett Highway Code rendszert és gyakorlatilag előkészítik az autonóm autók bevezetését. Az átfogó szabályozást 2025-re készítik el. Nagy-Britanniában jelenleg csak olyan vezetési asszisztensek alkalmazása van engedélyezve, amelyek képesek a gépkocsit egy adott sávban tartani és legfeljebb 60 kilométer/órás sebességgel haladhatnak. A teljesen önállóan közlekedő járművek még nincsenek engedélyezve. A sofőröknek képesnek kell lenniük arra, hogy bármikor átvegyék az adott autó irányítását.

Trudy Harrison illetékes miniszter azt mondta, hogy ez egy fontos mérföldkő az autonóm gépkocsik bevezetésének útján. A szabályok forradalmasítják, hogy hogyan vezetünk és az utazásainkat zöldebbé, biztonságosabbá és megbízhatóbbá fogják tenni. Az új szabályokból profitáló első járművek forgalomba állítását már az idén engedélyezhetik a szigetországban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Agyturbinikusz #3
  Kérem ott van leírva szépen, értelmesen, az agy egy csodálatos dolog, ha csak a vizuális/halló cortex van ingerelve, akkor sokkal több információt átjön a környezetből, mintha a motoros kéreg is működne vele párhuzamba.
  Annyit jelent, ha szükséges, egy filmet néző embere szabad kezekkel gyorsabban be tud avatkozni az eseményekbe, mint egy olyan embere akinek a keze is foglalat.
 • t_robert #2
  a dolog tök agyatlan amúgy..... az megengedett, hogy valaki miközben nem vezeti az autót még csak ne is nézzen az útra közben, mert egy képernyőt bámul a műszerfalon. de azt, hogy miközben az utat nézi telefonáljon fél kézzel az nem. ennek így mi értelme van amúgy??????
  Utoljára szerkesztette: t_robert, 2022.04.27. 14:45:16
 • Agyturbinikusz #1
  Utolsókból az elsők.

  Sajnos nekem ez nem nagy vigasz, mert tengeribeteg vagyok, ha nem az utat nézem, rosszul leszek.