Berta Sándor

Továbbra is tisztázatlan a Lyft- és az Uber-sofőrök státusza

Újabb fordulat történt a több éve húzódó ügyben.

2015-ben San Franciscóban három vezető beadványt nyújtott be az Uber ellen és azt akarták megtudni, hogy ők alkalmazottnak minősülnek-e. A kérdés tisztázása azért is fontos, mert aki független vállalkozó, annak magának kell gondoskodnia a használt autóról, benzinről és biztosításról, ráadásul az Uber megtakaríthatta a társadalombiztosítási járulékok befizetését is. A társaság viszont úgy vélte, hogy csak egy szolgáltatást közvetít. E védekezés ellen készült a tengerentúlon egy jogszabály, amelynek értelmében a jövőben a szerződött autósok alkalmazottnak számítanak. Tavaly májusban munkaügyi per indult az Uber és a Lyft ellen, a két cég a hírre reagálva jelezte, hogy szociális szolgáltatásokat kínálna a sofőröknek. 2020 novemberében népszavazás helyezte hatályon kívül a korábban elfogadott törvényt.

Most azonban Frank Roesch Almeda megyei bíró érvénytelennek nevezte a népszavazási döntést, mondván az sérti Kalifornia állam alkotmányát, így a közösségi utazásmegosztók és ételkiszállító vállalkozások (DoorDash Inc., Instacart Inc.) érintett munkavállalói nem alkalmazottnak, hanem ismét független vállalkozónak minősülnek.

A bíró azzal érvelt, hogy először a kaliforniai alkotmányt kellett volna megváltoztatni és csak azután léphetett volna hatályba bármilyen törvénymódosítás vagy új szabályozás. Az Uber már jelezte, hogy fellebbez a döntés ellen, mert az teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a helyi választópolgárok akaratát. A társaság szóvivője hozzátette, hogy az álláspontjuk alapján az aktuális szabályozás egyelőre továbbra is hatályban marad.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • camper #1
    Én nem tudom hányféleképp lehet még hírverést csinálni ennek a retek cégnek, annyi ingyen reklámot kap szerte a világban mint más senki.
    Ha épp nincs a nagy tömegek számára valami emészhető blődség - önjáró taxi, repülő taxi, 3M $ biztosítás minden utazásra, stb - akkor azzal kerülnek be a hírekbe, hogy hogy vitájuk van és hogy őket szegényeket elnyomják, pedig igazából csak az elmaradott szabályokat kéne hozzájuk igazítani.

    Hogy miért pont hozzájuk az eddig még sosem derült ki. Igazitsuk inkább hozzám.

    Ha nem teljesíti az elvárást tiltsák le a pics_ba, mit lelkiznek itt egy ilyen céggel? A világ legegyszerűbb dolga, csak ki kell húzni a netkábelt a cég abban a pillanatban megszűnik létezni.
    Nem itt már 10 éve a Szomszédok teleregényt kell követni, hogy most szegény főhős talpon marad e vagy sem, de míg követed addig is rendelgesd az ubert.

    Hát én kimehetek Amerikába zöldkártya nélkül, adózás nélkül, minden szabályt áthágva és velem is ott fognak egy évtizeden keresztül lelkizni, jaj legyek szíves ne csináljam..?
    A fenéket... fél órán belül visznek el, még az unokámtól is elvesznek mindent.