Berta Sándor

Amerikai forrásból szerezne lítiumot a General Motors

A beruházás sikere ugyanakkor erősen kérdéses.

A General Motors szerződést kötött a Controlled Thermal Resources Limited (CTR) nevű céggel, amely a Hell's Kitchen nevű projekt keretében akar lítiumot bányászni egy a Kalifornia nyugati részén található sivatagból. Az elképzelések alapján évente 20 000 tonna lítium-karbonátot termelnének ki, ez a mennyiség elegendő lenne 400 000 olyan autóhoz, amelyeket 70 kWh-s akkumulátorral szereltek fel. A CTR ígéretet tett arra, hogy a termelést növelni tudja évi 300 000 tonnára.

Felmerülnek azonban érdekességek. A CTR 2018-ban még 2022-re tervezte a termelés elindítását, tavaly pedig azt ígérte, hogy fuzionálni fog a Lilac vegyipari vállalattal és 2023-ban 17 350 lítiumot szállít majd le. A társaság honlapján pedig az olvasható, hogy 2024-re 20 000 tonna lítium kitermelését tervezi. Ezzel szemben a mostani közleményben az szerepelt, hogy 2024 esetében csupán az első szállítmányok indulhatnak el a GM-hez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    "Ha most ne tudnak megnyitni egy ilyen banyat, akkor soha."

    Ne felejtsuk el, hogy az is lehet, hogy az amerikai oslakosok foldjen akarnak majd banyaszni vagy feher ferfiak vezetik a ceget. Ellenben a konkurens kinai ceg ami az ujgur teruleteken dolgozik biztosan nem zavarja az amerikai oslakosokat es nem is feherek a vezetoi. Szoval siman lehet, hogy elkaszaljak a programot.

    ps: Kis kereses utan latszik, hogy a Salton Sea geotermalis eromuvek kozzul az epulo Hell's Kitchen-re akarnak racsatlakozni es a kitermelt vizbol akarjak kinyerni az asvanyi sokat. Ez igazabol csak a kornyek mezogazdasagat (ami amugy is haldoklik a vizhiany miatt) es a Colorado csatornat veszelyezteti. (utobbi adja delkalifornia ivovizenek nagyreszet Los Angeles kornyeken es attol delre) Szerintem megeri megepiteni, meg akkor is ha Los Angeles es San Diego ivoviz nelkul marad.
  • Sequoyah #2
    Mindenhol valsag van, "ott" speciel kicsit kevesbe van valsag mint a vilag mas reszein, peldaul Europaban.
    Az autoiparban pedig egyaltalan nincs valsag, sot kiemelkedoen magas kereslet van az autokra, ami ellatasi hianyokat okozott.

    Szoval a kovetkezo a helyzet:
    - Az autokra van boven kereslet
    - Az elektromos autokra meg ennel is jobban novekszik a kereslet
    - Trump utan ugy tunik Biden sem hive sem a Kinai importnak, sem annak hogy ugy altalaban kulfoldi importra van utalva az orszag strategiai jelentosegu termekek es alapanyagok eseten

    Ha most ne tudnak megnyitni egy ilyen banyat, akkor soha...
  • Jawarider #1
    Ott most nem válság van ?