Berta Sándor

Felhőalapú jármű­szolgáltatásokat kínálna az NXP

A félvezetőgyártó egy meghatározó partnert is szerzett.

Az NXP bejelentette, hogy a jövőben felhőalapú szolgáltatásokat akar kínálni az autópiacon és ebben az Amazon Web Services lesz a partnere. A két fél stratégiai partnerséget alakít ki. Lars Reger, az NXP ügyvezető alelnöke és műszaki vezetője rámutatott, hogy az új ajánlatokat számos esetben lehet majd alkalmazni, például a karbantartás és az állapotmegóvás területén. Ennek alapját a gépkocsik és azok alkatrészeinek használatával kapcsolatos adatok állandó gyűjtése és átvizsgálása jelenti. Ennek részét képezi a valós idejű járműdiagnosztika éppúgy, mint a telematika vagy a flottamenedzsment és a használatok, illetve a funkciók elemzése.

Egy további fontos terület az autóbiztonság, amelybe beletartozik az alkatrészek valós idejű ellenőrzése, s az engedély nélküli hozzáférések felismerése és megakadályozása. De hasznosak lehetnek az új gumiszenzor-technológiák is, amelyek állandóan felügyelik a gumik kopását. A kinyert adatok továbbíthatók a gyártóknak, amelyek felhasználhatják azokat a termékeik továbbfejlesztésére, visszahívási akciók indítására vagy más szolgáltatásokhoz.

A menedzser hozzátette, hogy az információk gyűjtéséhez nincs szükség 100 százalékos hálózati lefedettségre és sok esetben használhatók a WiFi-kapcsolatok is, például, ha a gépkocsi a ház előtt vagy a parkolóban áll. Az adatok elküldhetők akkor is, amikor éppen van kapcsolat. Az NXP támogatja a feketedoboz-megoldásokat, így akár egy terabájt információ is továbbítható, streamelhető. Emellett az AWS Greengrass nevű rendszere támogatja az online hozzáférés és szerver nélküli üzemmódot is, amikor az adatokat a helyi szolgáltatások alkalmazzák és azok az adott jármű szoftverei számára elérhetők.

Reger végül leszögezte, hogy az új fejlesztésekkel felszerelt autók várhatóan 2022-ben jelenhetnek meg a piacon és a teljes élettartamuk alatt bővíthetők lesznek új funkciókkal. E rendszereknél az adatvédelem éppúgy elsődleges szempont lesz, mint a kiberbiztonság.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!