Berta Sándor

Automatizált kamiont tesztel a Daimler

A német konszern a tengerentúlon végzi az első próbautakat.

A Daimler Trucks és a Torc Robotics nevű vállalat fejleszti, s az Amerikai Egyesült Államokban teszteli az első nagy mértékben automatizált (SAE 4-es szintű) teherautóját. A próbautakra Virginiában kerül majd sor és minden alkalommal két személy lesz jelen: a megalkotott rendszert felügyelő mérnök, valamint egy a Daimler Trucks és a Torc Robotics által minősített, vészhelyzetekben beavatkozni tudó biztonsági sofőr. A tesztek több hónapon keresztül fognak zajlani a forgalommal elől elzárt útszakaszokon.

Martin Daum, a Daimler AG kamionokért és buszokért felelős vezetője elmondta, hogy a Torc Robotics vezetőnek számít az automatizált közlekedésben a szoftverfejlesztés területén, míg ők a tehergépkocsik piacán meghatározók. A tesztek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a két fél elérhesse a céljait és az autonóm kamionok mielőbb megjelenhessenek az utakon. A fejlesztési központok között van Blacksburg, Portland és Stuttgart.

A Torc Robotics által kifejlesztett Asimov rendszert eddig már kipróbálták városi és vidéki forgalomban, esőben, hóban, ködben és különböző fényviszonyok között. A Daimler Trucks North America (DTNA) pedig egy olyan teherautóvázat akar megalkotni Portlandben, amely kiválóan megfelel a nagy mértékben automatizált közlekedés követelményeinek, s amelyet mindenekelőtt maximális megbízhatóság és biztonság jellemez majd. Roger Nielsen, a Daimler Trucks North America LLC vezérigazgatója kijelentette, hogy az amerikai autópályák ideálisak a technológia fejlesztése és tesztelése céljából.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!