Berta Sándor

Milliárdokat fektethet be a GM cégébe a Softbank

A japán befektetők nagy nehezen megszerezték a hatósági hozzájárulást, de így sem látnak bele az önvezető autózással foglalkozó cég technológiáiba.

A SoftBank azt tervezi, hogy 2,25 milliárd dollárt fektet be a General Motors (GM) robotautókat fejlesztő leányvállalatába. Az ötlet megvalósulhat, miután azt engedélyezte az Amerikai Egyesült Államokba Irányuló Külföldi Befektetéseket Vizsgáló Bizottság (CFIUS). Ez lehet az egyik legnagyobb és legmagasabb szintű beruházás a Cruise cégbe. Tavaly októberben a Honda jelezte, hogy 2,75 milliárd dollárt invesztál a vállalkozásba.

A GM a Cruise többségi tulajdonosa. A társaság önállóan közlekedő gépkocsikat fejleszt. A SoftBank a tőkeinjekciójának köszönhetően ugyan biztosított magának egy felügyelőtanácsi helyet, de ezzel párhuzamosan a fejlesztett technológiákhoz nem szerzett hozzáférést. A Reuters tájékoztatása alapján a CFIUS csak ezzel a megkötéssel hagyta jóvá a beruházást. Dan Ammann, a Cruise vezérigazgatója kijelentette, hogy a döntés egy további fontos lépés a céljuk elérése felé, amely nem más, mint az, hogy önállóan közlekedő járműveket fejlesszenek ki és alkalmazzanak nagy számban. A SoftBank szóvivője nem kommentálta a hírt, míg a CFIUS-t vezető amerikai pénzügyminisztérium nem reagált a sajtó megkereséseire.

A SoftBank a 2,25 milliárd dolláros befektetésről már tavaly májusban döntött. A lépés először nem kapott zöld utat a CFIUS részéről. A testület mindenekelőtt azt kifogásolta, hogy a konszern számos kínai vállalatba is beruházott, különösen a Tencent holdinggal közösen végrehajtott befektetéseket kifogásolta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!