SG.hu

6 perc alatt teljesen feltölthető egy elektromos busz

A szingapúri Nanyangi Műszaki Egyetemen (NTU) bemutatták a világ első, 12 méter hosszú, teljesen elektromos meghajtású, 40-üléses, önvezető buszát.

A projekt az NTU, a Land Transport Authority (LTA) és a Volvo Buses önjáró busztechnológiák fejlesztését célzó együttműködés része. A program jelenlegi, az önjáró busz próbáira fókuszáló fázisában azt bizonyítják, hogy a járművel ugyanolyan rögzített útvonalú, menetrend szerinti szolgáltatást lehet megvalósítani, mint Szingapúr jelenlegi autóbuszos tömegközlekedési szolgáltatásai. Az ABB 300 kW DC teljesítményű HVC 300P villámtöltő rendszere 3-6 perc alatt képes feltölteni a busz akkumulátorát. Az OppCharge nyílt szabványú interfészre épül, ezt az interfészt alkalmazzák Szingapúrban, Ázsiában és a csendes-óceáni térségben. A buszmegállóban vagy a járműtelepen kiépített töltőoszlopokra szerelt pantográfokkal csatlakoztatják a töltőt a buszra szerelt töltősínekhez, így a töltést a buszjárat végállomásán, a jármű normál üzemének zavarása nélkül hajtják végre.


Az önvezető e-buszok egyikét az önvezető járművek tesztelésére létrehozott új kutatóállomáson, a CETRAN-ban (Centre of Excellence for Testing and Research of Autonomous Vehicles) fogják üzembe helyezni. Az NTU kampuszában felépített CETRAN Szingapúr egyik korszerű járművizsgáló létesítménye, ahol a kutatók a jövőben az új funkciókat tesztelik, és tanulmányozzák, hogy a busz hogyan működik együtt a közúton közlekedő többi járművel. A másik önvezető busz az SMRT-vel folytatott együttműködés keretében egy járműtelepre kerül, ahol tesztelési célokra alkalmazzák majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    A rendszer alapvetoen a vegallomasokon tolt, 1000-1500 volttal. Ez kb. 200 amperes toltoaramot jelent. 6 perc alatt kb. akkora toltest tudnak belenyomni a troliba, ami visszataplalassal egyutt is terep es terhelesfuggoen olyan 6-18 megallora eleg. Ha nincs legkondi, vilagitas, de meg utastajekoztatas sem a jarmuvon. Ez olyan 6-18 perc kozti gyorsitast jelent, tehat kb. 18-54 perc kozti uzemidot.

    Ha a telefont is csak 6 percet toltjuk es aztan cserebe csak 6-18 percig birja mielott lemerul, akkor annak az aksija sem fog jelentosen felmelegedni.
  • Macropus Rufus #1
    kíváncsi lennék az aksik hűtésére. Mert azért 6 perc alatt még a telóm sem töltődik fel a gyors töltővel ua. qurva meleg lesz mind a töltő mind az aksi.