Berta Sándor

Elektromos járműveket gyártó cégbe fektetett be az Amazon

Új helyzetet teremthet, hogy a kereskedelmi cég - közvetett módon - az autógyártásban is megjelenik.

A Rivian amerikai elektromos gépkocsikat készítő startup bejelentette, hogy a legutóbbi finanszírozási körében összes 700 millió dollár befektetést könyvelhetett el és a legnagyobb beruházó az Amazon volt. A vállalkozás termékkínálatában két modell lesz megtalálható 2020-tól: az R1S típusú SUV és az R1T típusú pick-up. A beruházásokra azután került sor, hogy a Rivian képviseletében RJ Scaringe alapító-vezérigazgató tavaly novemberben bemutatta a két járművet a Los Angeles-i Autószalonon. A gépkocsik hatótávolsága több mint 400 mérföld és a vállalat rugalmas platformjára épülnek.


A Rivian jelenleg több mint 750 embert foglalkoztat és fejlesztőközpontjai vannak Michiganben, Kaliforniában és a nagy-britanniai Surrey mellett, illetve egy 242 000 négyzetméteres gyára Illinois-ban. Jeff Wilke, az Amazon menedzsere kijelentette, hogy inspirálja őket a társaságnak az elektromos szállítás jövőjéről alkotott víziója. Hozzátette, hogy RJ Scaringe lenyűgöző céget épített fel, amely megfelelő termékportfólióval és technikával rendelkezik. Nagyon örülnek annak, hogy egy ennyire innovatív startupba fektethettek be.

A múlt hét elején a Reuters arról írt, hogy az Amazon és a General Motors is be akar fektetni a vállalkozásba, s az üzlet azt jelentené, hogy a Rivian értéke 1 és 1,2 milliárd dollár között van. A múlt héten pénteken a vállalat arról tájékoztatta a Bloomberget, hogy továbbra is egyeztet a General Motors képviselőivel, a GM pedig azt közölte, hogy invesztálni akar a társaságba vagy más módon működne együtt azzal. A 700 millió dolláros finanszírozási körnek köszönhetően a cég értéke 1,15 milliárd dollár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!