Berta Sándor

Startupokba fektetne be a Renault-Nissan

A gyártók reagálni akarnak az új technológiák megjelenésére és a startupok felvásárlásával akarnak előre menekülni.

A Reanult, a Nissan és a Mitsubishi szövetsége 200 millió dolláros technológiai befektetési alapot hoz létre, amely lehetővé teheti, hogy az új cégfelvásárlások az eddiginél sokkal gyorsabban valósuljanak meg. A projektet hivatalosan a Las Vegasban megrendezendő Consumer Electronics Show (CES) keretében jelentik majd be a cégek.

Az elképzelések alapján a Renault és a Nissan az összeg egyaránt 40-40, míg a Mitsubishi a fennmaradó 20 százalékát adja be az alapba. Frederique Le Greves, a Renault-Nissan egyik szóvivője nem kommentálta a hírt. Az autógyártók azért kényszerültek erre a lépésre, mert az elmúlt években számos új technológia jelent meg. A saját gépkocsik helyét a közösségi utazás- és járműmegosztó szolgáltatások, például az Uber veszik át.

A francia-japán szövetség 2022-ig összesen 10 milliárd eurót szeretne megtakarítani, emellett szintén 2022-ig 12 új elektromos modellt dobnának piacra. Az új befektetési alapot Hollandiában jegyeztetnék be és a vezetője az egykori bankár, Francois Dossa lesz. Azt egyelőre nem hozta nyilvánosságra a Renault, a Nissan és a Mitsubishi, hogy mely startupokba invesztálnak a következő hónapokban és esztendőkben. Eközben persze a vetélytársak sem tétlenkednek, a General Motors társasághoz tartozó GM Ventures 240 millió dollárt, míg a Peugeot által vezetett PSA Group 100 millió eurót fektetne be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!