Berta Sándor

Pizzát hoz a robotautó

Detroit mellett kísérletezik a Ford és a Domino's pizzalánc. A leginkább kérdéses a kiszállítás utolsó 50 métere, az átvételhez ugyanis oda kell menni az autóhoz.

Az egyik közeli kisvárosban, Ann Arborban teszteli legújabb rendszerét a Ford és a Domino's pizza. A két fél egy olyan megoldással jelentkezett, amelynek keretében robotgépkocsi szállítja ki a megrendelt pizzákat a város lakóinak. Sherif Marakby, a Ford önállóan közlekedő és elektromos járművekért felelős menedzsere szerint egyre inkább életképes üzleti modellé válik az autonóm autókra támaszkodás, de - különösen az alkalmazási kérdésekben - még sok a tennivaló.


A Domino's osztja a Ford vízióját egy olyan jövővel kapcsolatban, amelyben az autonóm gépkocsik egy intelligens környezetben lesznek jelen azért, hogy az emberek életét egyszerűbbé és kényelmesebbé tegyék. Russell Weiner, a Domino's ügyvezetője kiemelte, hogy a legtöbb kérdés a szállítási útvonal utolsó 50 méterével kapcsolatban merül fel. Ilyen például, hogy az ügyfelek miként reagálnak majd arra, ha az ételükért ki kell jönniük a házukból. Biztosítani kell, hogy az emberek minél egyszerűbb módon kaphassák meg a megrendelt pizzáikat.

Ann Arbornak körülbelül 115 000 lakosa van, melynek majdnem fele az itt székelő Michigan Egyetemre jár. A megrendelőket a rendszeresen pizzát vásárlók közül választják ki, majd az ételeiket egy különlegesen felszerelt Ford Fusion Hybrid szállítja ki a megadott címekre, ahol a megfelelő kód megadása után juthatnak hozzá a pizzáikhoz. Bár a járművek önállóan közlekednek, a gyártó egyik mérnöke és a tesztet kiértékelő szakemberek folyamatosan az utastérben tartózkodnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #1
    Persze es a lepcson hogy jon fel ?