Berta Sándor

Üzenetek kerülhetnek a közlekedési táblákra

A jövőben újabb forrásból juthatnak majd információkhoz a robotautók.

A 3M amerikai vállalat azt tervezi, hogy a közlekedési táblákon elhelyezett, az emberi szem számára láthatatlan üzenetekkel fogja segíteni az autonóm gépkocsikat. A társaság vonalkódokat akar elhelyezni a táblákon és azok tájékozódási segítséget nyújthatnak majd az arra haladó járműveknek. Az elhelyezett üzenetek lehetnek GPS-koordináták vagy az adott úttal vagy útszakasszal kapcsolatos kiegészítő információk, például, hogy hol található lámpa, kereszteződés vagy hol zajlik éppen útépítés. A vonalkódokat az autók kamerái képesek lesznek leolvasni.

A 3M Detroit közelében, egy közel 5 kilométer hosszú útszakaszon teszteli az új megoldást. A vonalkódokat nem csupán a közlekedési táblákon helyezték el, hanem a közeli útépítéseken dolgozó munkások mellényein is. A tesztekhez több Cadillac CTS gépkocsit használtak. Azok ugyan nem önállóan közlekedtek, de fel vannak szerelve olyan fedélzeti kamerákkal, amelyek felismerik a vonalkódokat és figyelmeztetik a vezetők figyelmét az építkezésekre.

A 3M többek között építészeti és építőipari, valamint járműipari termékeket, ragasztó- és csiszolóanyagokat, irodaszereket gyárt, de ez a társság készítette el a világ első fényvisszaverő közlekedési tábláit is, így a mostani projekt egyáltalán nem áll távol a profiljától. Néhány nappal ezelőtt írtunk arról, hogy egyszerűen megtéveszthetők az autonóm autók, ehhez elegendő a közlekedési táblákat, illetve azok egyes részeit vagy betűit egyszerűen leragasztani és így máris téves információk jutnak el az önállóan közlekedő gépkocsikhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #4
    Az 50--60 as években meg egy fehér csíkot húztak a sáv közepére mert azt az akkori egyszerű fotocellás elektronikával már le tudták követni. Kormányozni nem kellett, csak a gázt/féket kezelni. Tiszta futurisztikusság!

    XD
  • Akva #3
    Idétlen!

    Olyan hülye ötlet, mint amikor az ősautók vezetőülését a hintó bakjának mintájára akarták kialakítani. A számítógép (pl.) a wi-fi kábel nélküli digitális rendszerrel kommunikál, vagy hasonló módon.
  • Wharyoo #2
    Mért, a láthatatlan vonalkódot nem lehet leragasztani, vagy lefesteni? ;)
  • duke #1
    Na tessek egy hete volt hir, hogy rosszul ismerik fel a tablakat az autok, es maris megoldodott a problema. :)