Gyurkity Péter

Beszélgető autókkal előznék meg a baleseteket

Az amerikai illetékesek szerint az autók egymást tájékoztathatnák a pontos helyzetükről.

A tengerentúlon a Department of Transportation berkein belül évek óta visszatérő téma a közutakon közlekedő járművek érzékelőkkel és kommunikációs eszközökkel való felszerelése, ezen a területen ugyanis már több korábbi javaslat is született. A legfrissebb változat szerint minden autót ellátnának ilyen komponensekkel, az egymással társalgó járművek ugyanis balesetek százezreit előzhetnék meg.

Az egyelőre csak szintén javaslat formájában létező kezdeményezés az illetékesek magyarázata szerint elmegy a falig, legalábbis a jelenlegi helyzetet tekintve. Itt nem pusztán kizárólag az új önvezető autók kiegészítéséről van ugyanis szó, hanem minden, újonnan értékesített közlekedési eszközről, amelyek a technológia bevezetését követően folyamatosan, akár minden tizedmásodpercben értesítenék egymást az aktuális helyzetről és az egymáshoz, illetve az egyéb objektumokhoz viszonyított pozíciójukról. Ennek következtében maga az autó figyelmeztetné a vezetőt az esetleges veszélyekre, megelőzve a baleseteket.

A „Vehicle to Vehicle”, röviden csak V2V néven emlegetett szabály a rövid távú kommunikációt tenné lehetővé a járművek között, kijelölve az erre alkalmas külön csatornát. Itt az egyes járművek a pontos pozíciót, az irányt, valamint a sebességet rögzítenék és továbbítanák a közvetlen közelben lévő egyéb járművek felé, amelyek így részletes képet kapnának az aktuális helyzetről. Az önvezető autók esetében a fékezés, a lassítás, valamint a kanyarodás jöhetnek szóba az autópilóta számára, míg hagyományos társaiknál a sofőr kapná meg a szükséges jelzéseket és figyelmeztetéseket, amelyek ideális esetben gyors és határozott reakcióhoz vezetnének.

Amennyiben a javaslat megkapja a szükséges támogatást, egy 90 napos periódusban lenne lehetőség a nyilvános kommentálásra, ezt pedig az esetleges módosítások és az életbe léptetés követné.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HátEzMegMi #1
    OK, de ha egy arra járó Lada nem válaszol akkor ne tegyenek úgy mintha ott se lenne.