Berta Sándor

Először keveredett balesetbe robotautó San Franciscóban

Egy önállóan közlekedő Nissan Leaf ütközött össze egy parkoló Toyota Prius gépkocsival.

A baleset még január elején történt és részben emberi hibára vezethető vissza. Ez volt az első ilyen esemény San Franciscóban. Az ügyben érintett járművet a Cruise Automation nevű startup építette át és közel 30 kilométer/órás sebességgel ütközött neki a parkoló Toyota Priusnak.

A baleset előtt a Nissan Leaf először hirtelen balra, majd jobbra fordult. Ezután a vezető úgy döntött, hogy átveszi az ellenőrzést az autó felett. Azonban az illető a manuális üzemmódban elkövetett egy hibát, ami miatt a balesetet már nem lehetett megakadályozni. Szerencsére senki sem sérült meg és mindkét gépkocsi is csak kisebb mértékben károsodott. Azonban azt a kérdést továbbra sem sikerült teljesen tisztázni, hogy mi vezetett végül a balesethez.

Kyle Vogt, a Cruise Automation vezérigazgatója azt mondta, hogy a vezetőnek volt elegendő ideje arra, hogy a manuális üzemmódban kitérjen, így a baleset inkább emberi hiba, mint a robotpilóta-technológia sara. A startup egyébként olyan csomagokat készít, amelyek segítségével az autók önállóan közlekedő gépkocsikká alakíthatók át. Egy 2012-es vagy újabb gyártású Audi A4-hez és S4-hez például 10 000 dollárért rendelhető meg egy ilyen csomag.

Nemrég vált ismertté, hogy közel sem tökéletesek a Google robotautói és több esetben is a vezetők beavatkozása akadályozta meg a balesetek bekövetkezését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csacsis #7
    Szerintem sokkal biztonságosabbak lesznek így az utak, majd ha egyszer rendesen elkészülnek a kocsik mint most. Pl: No more Diszkóbaleset, elalvás miatti ütközés, stb...
  • gombabácsi #6
    dicknek van egy novellája, a "Dadus", amiben a dada robotok egymást irtják, miközben a gyerekre vigyáznak :)
    na ez jutott eszembe. a jövő robotautójának két fontos ismérve: jól és balesetmentesen vezet, de a konkurenciával kemény :D
  • M2 #5
    Szerintem pedig emberi hiba, mert:
    1. Megbízott egy startupban,
    2. Hitt az "átalakító szett" csodában - mekkora lúzernek kell már ehhez lenni!,
    3. Összevissza nyomkod a baromja.
  • M2 #4
    Nem is értem, hogy kaphatott egy ilyen fos közúti engedélyt.
  • Danecay #3
    Emberi hiba mi? Azért mert az ember nem tudta elég gyorsan lereagálni az automatika hibáját? Vicces! Hogyan bízhatná rámagát az ember egy ilyen önjáró csodára, ha kiszámíthatatlanul bármikor meghibásodhat vagy elszámolhatja magát. Idegileg nem kicsit lehet kimerítő ebben a tudatban egy hosszabb táv megtétele :)
  • Cat #2
    Elektromos bicajoknál ez az átalakítószettes megoldás a legalja (technikában, kinézetben stb.), persze egyben a legolcsóbb is.
  • tom_pika #1
    MÉH telepre minden lelketlen robottal! Éljen az ember és a természet!