Berta Sándor

Januárban mutatja be önvezető autóját a Mercedes

A Mercedes-Benz új E-osztályú modelljeinél a kormány szinte mellékes kiegészítő, amelyhez a vezetőnek csupán néhány percenként kell hozzáérnie.

A gyártó igyekezett minél több funkciót belezsúfolni a legújabb modelljébe. Az új osztályt hivatalosan jövőre mutatják be. A legnagyobb innovációt a "Drive Pilot" funkció jelenti, amelynek köszönhetően megvalósítható a teljesen automatikus vezetés. Ehhez szükség volt a számítási teljesítmény növelésére, valamint a sztereókamerák és a radarok következő generációjának alkalmazására.

A prototípust Michael Kelz, a gyártó főmérnöke teszteli Los Angeles és Las Vegas között. Amikor sebességkorlátozásos útszakasz jön, akkor az autó automatikusan fékez, majd utána újra gyorsít. A gépkocsi a kanyarokat szintén önállóan veszi be. A Drive Pilot már annyira jól működik a prototípusban, hogy Kelznek egyáltalán nem kell fognia a kormányt. A jelenlegi rendszer először folyamatos fény-, majd hangjelzéssel figyelmezteti a sofőrt, ha valami fontos problémát észlel. Amennyiben a vezető egyikre sem reagál, akkor az autó automatikusan lehúzódik és megáll. A figyelmeztetések már azzal leállíthatók, ha a sofőr végighúzza a kezét a kormányon elhelyezett multifunkciós gombon.


A digitális műszerfalba két 12,3 hüvelykes képernyőt építettek be. A gépkocsi a mobiltelefonról beindítható és szintén annak segítségével lehet parkolni is, miközben a vezető a jármű mellett áll. Szintén a rendszer részét képezi az autók közötti kapcsolat, amelynek köszönhetően egy szerverről letölthetők a legfrissebb közlekedési információk. A legújabb E-modellt négy éven át fejlesztették és a cég közlése szerint az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy a csúcstechnikás megoldások mellett is megmaradjon az emberek számára a vezetés élménye.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!