Berta Sándor

A gyalogosokkal kommuni­kálnának a Google robotautói

A társaság külső kijelzőket helyezne el automata járműveire, így akarnak jelezni a többi közlekedőnek.

A webes konszern biztonságosabbá tenné a közúti közlekedést. A Google az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalához (USPTO) 2012 szeptemberében nyújtotta be a szabadalmát, amelyet a hivatal nemrég el is fogadott. A 9.196.164-es számú dokumentum alapján a jövőben a társaság önállóan közlekedő gépkocsijai külső kijelzők segítségével tájékoztatnák a járókelőket és a közlekedés többi résztvevőjét.


A felvetés azért jogos, mert ha a közeljövőben valóban lesznek robotjárművek, akkor adódik a kérdés, hogy azok miként kommunikálnak majd a többi közlekedővel. Integetni aligha fognak nekik, de például miért ne mutathatnák meg a legfontosabb információkat a gyalogosoknak, a kerékpárosoknak vagy a mögöttük haladó többi autónak? Az elképzelés alapján a képernyőket a gépkocsi ajtajain és a motorháztetőjén helyeznék el, s azok figyelmeztetéseket vagy más rövid üzeneteket, esetleg piktogramokat mutatnának. Emellett elképzelhető akár hangszórók felszerelése is.

A szabadalomban leírt jármű egyébként a felszerelt szenzoroknak köszönhetően képes felismerni, hogy egy gyalogos közeledik-e felé vagy sem, illetve, hogy az illető át akar-e haladni a kereszteződésen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #2
    Ja szerintem is sokkal menobb lenne, ha pislogna, meg pofakat vagna az auto :)))
  • kvp #1
    Ez jo otlet. Mondjuk viccesebb lett volna, ha a lampait tudja ugy forgatni, meg dudalni/sipolni kezd mint Herbie a filmekben... de egy kijelzo tenyleg egyszerubb es egyertelmubb. (http://en.wikipedia.org/wiki/Herbie)