Berta Sándor

Közúti baleseteknél életeket menthet a Hier-Box

A kis méretű berendezés egy baleset esetén önállóan kezdeményez vészhívást.

A Hier-Box a sofőr okostelefonjával együtt életmentő rendszer lehet, hiszen felismeri, ha baleset történik és azonnal értesíti az illetékes szerveket. A gyártó Dolphin Technologies szerint a megoldás jelentős mértékben lerövidítheti a bevetési erők reakcióidejét. Harald Trautsch, a Dolphin Technologies ügyvezetője közölte, hogy a balesetek drámai módon is végződhetnek, ha későn érkezik a segítség.

A Hier-Box előnye, hogy gyakorlatilag azonnal és szinte minden járműbe beszerelhető. A munkát a tulajdonos is elvégezheti, nincs szükség külön szerelőre. A készülékben van gyorsulásmérő és GPS-vevő, az okostelefonnal Bluetooth LE-kapcsolaton keresztül kommunikál. Szükség van ugyanakkor a kifejlesztett alkalmazás feltelepítésére. Az Android- és IOS-kompatibilis program segítségével akár vészhívások is kezdeményezhetők, illetve szükség esetén az autó is felkutatható, mert a jármű leállításakor a szoftver eltárolja az utolsó pozíció adatait.


A rendszer hátránya, hogy egyelőre kizárólag Európában érhető el és a működéséhez engedélyezni kell a mobil adatforgalom bonyolítását. A Dolphin Technologies ígéretet tett arra, hogy a GPS-adatokat ugyan eltárolja, de harmadik félnek már nem adja tovább. Bírósági ítélettel viszont a rendőrség kikérheti az információkat, amelyeket egyébként egy európai felhőszolgáltató rendszerében őriznek. A Hier-Box bevezető ára 49 euró, emellett az ügyfeleknek havonta 3 eurót kell fizetniük a vészhívó rendszer használatáért.

A jövőben a vállalat további funkciókkal látná el a berendezést, az első módosítás szeptemberre várható. A cég egy olyan változatot is fejleszt, amely más kategóriákba tartozó járművekben is használható lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    Errol szol az eu terve. Egy utkozesbiztos doboz amiben minden megvan (gsm, gps, aksi, erzekelok) ami a segelyhivashoz kell. Raadasul a hasznalata ingyenes, de kotelezo lenne. Az idealis hely egyebkent a ket elso ules tamlaja kozott a kozepkonzol burkolata alatt lenne, ha az a resz torik teljesen ossze, akkor valoszinuleg senki nem eli tul. Alternativakent esetleg a muszerfal kozepe a radio alatt johet meg szoba, az is viszonylag jol vedett hely es ha a kocsi torik is, a jelado attol meg egyben maradna. Csak a jelzest kell nagy biztonsaggal leadni, ami max. 5-10 masodperc, utanna vagy van audio kapcsolat vagy nincs. Ha kevesbe tort ossze a kocsi vagy vakriasztas volt, akkor az utasok tudnak valaszolni a doboz kihangositojan at. Ha nem, akkor a mentok tudjak hogy sietniuk kell.
  • Skynet85 #2
    csak a repülők fekete dobozához hasonló megoldásnak van létjogosultsága, mert mi van akkor ha ez kütyü és/vagy a vele összekapcsolt teló az, ami az ütközés következtében először törik rommá... Gondolom statisztikai alapon a kocsiknál is megvan az a rész ahol a legbiztonságosabban ellehet helyezni egy ,,fekete" dobozt ami egyben cél hardver és semmiért sem felel csak azért amire kitalálták.
  • kvp #1
    A veszhivas mindenhol ingyenes es nem kell hozza adatforgalom, sot aktiv sim kartya sem. Nem lenne egyszerubb es jobb egy olyan dobozt kesziteni, amit beszerelunk es ha gond van automatikusan inditja a veszhivast a sajat GSM egysegen a sajat GPS egysege koordinatait hasznalva? Raadasul ahhoz semmilyen elofizetes, havidij vagy barmi mas sem kell. Ahogy nezem ez az egesz bonyolult, kulso telefont igenylo megoldas csak azert kell, hogy a netes kapcsolaton at tudja ellenorizni a havi 3 euro befizeteset...

    ps: Nemsokara az europaban kozlekedo autokba amugy is kotelezo lesz a fenti megoldas, akkor ez a kiegeszito doboz is mehet a kukaba.