SG.hu

Automata parkolás okostelefonnal

Kísérleti projektet indít a Bosch és a Daimler parkolóházon belüli automatizált parkolás témakörében.

Képzeljük el, hogy a közeljövőben az autók megkeresik saját helyüket a parkolóházban, majd induláskor egy okostelefonos alkalmazás segítségével visszatérnek tulajdonosukhoz. Ez a célja annak a kísérleti projektnek, amelyet közösen indított el a Bosch, a Daimler és a car2go. Többé nem az ügyfél parkolja le, és keresi meg újra autóját, hanem a jármű önállóan elnavigál egy üres helyre, és később egyedül visszatalál kényelmesen várakozó tulajdonosához. A parkolóház intelligens infrastruktúrája, a Bosch járműszabályzó rendszere és a Mercedes-Benz fedélzeti érzékelőinek legújabb nemzedéke közötti együttműködés, valamint a car2go járműmegosztási szakértelme teszi lehetővé az automatizált parkolást. Így válik lehetségessé az automatizált manőverezés a közeljövő megfelelően felszerelt parkolóházaiban.

"Partnereinkkel egy infrastruktúrán alapuló, teljesen automatizált "parkolóinas" szolgáltatást fejlesztünk és tesztelünk. Ez számunkra egy újabb lépés az automatizált autóvezetés felé - avagy ebben az esetben az automatizált parkolás felé!" - magyarázta Prof. Dr. Thomas Weber, a Daimler AG igazgatótanácsának a csoportszintű kutatásért és a Mercedes-Benz személyautók fejlesztéséért felelős tagja. "A teljesen automatizált parkolás előbb áll készen a sorozatgyártásra, mint a teljesen automatizált autóvezetés" - mondja Dr. Dirk Hoheisel, a Bosch igazgatótanácsának e rendszerekért felelős tagja. "A kis haladási sebesség és a parkolóházba telepített infrastruktúra által nyújtott információk jóvoltából ez egy gyorsan megvalósítható elképzelés."


Az okostelefonnal lefoglalható egy car2go jármű. Amint az ügyfél megérkezik a parkolóház felvételi zónájába, az autó önállóan odaáll, és indulhat a közös utazás. Az autó leadása hasonlóan kényelmes. Az ügyfél egyszerűen leparkol az átadási zónában, és okostelefonjával visszaadja a járművet. A parkolóház intelligens rendszere rögzíti a beérkezett autót, elindítja azt, és elirányítja a számára kijelölt parkolóhelyre.

A Bosch fejleszti a parkolóházba telepítendő infrastruktúrát, amely magában foglalja a parkolóhelyek foglaltság-érzékelőit, a kamerákat és a kommunikációs technológiát. Ezen kívül a Bosch felel majd a járműbe építendő, a parkolási folyamatot szabályozó kommunikációs berendezésért, és a Daimlerrel közösen határozza meg a meglévő járműrendszerekkel való kommunikációhoz használandó interfészt. A Daimler szabályozza majd be a car2go járművek szoftverét és érzékelőit, és lehetővé teszi a további innovációs ugrásokat a car2go járműmegosztási modelljében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • codaco #3
    Ennek a megoldásnak az a hátránya, hogy csak az újabb autókkal működik. Viszont egy olyan megoldás, ahol egy automatika beviszi/kihozza az autót a parkolóházba/ból, az régebbi autókkal is működne.
  • Skylake #2
    Ez jó megoldás. Én személy szerint nagyon nem szeretek a zsúfolt parkolóházakban forgolódni, helyet keresni, oda sok esetben nagynehezen beparkolni.
  • culas25hc #1
    Én már nagyon rég óta várok egy hasonló rendszert, igazából azt hittem hamarabb meg fog valósulni. Ennek akkor lenne igazából értelme, ha egy parkolóházban minden autó így parkolna, így akár pár cm-re is állhatnának egymástól, csökkentve a felesleges és drága parkoló alapterületet.
    Ráadásul 2 helyett akár 4-5 sor is állhatna közvetlenül egymás elé, hiszen 1-1 autó megkérhetné az előtte állókat, hogy adjanak neki utat.