Berta Sándor

Szenzorok figyelik a szabad parkoló­helyeket Pisában

Az olasz városban könnyebben találhatnak majd szabad parkolóhelyet az autósok.

Az olasz városban jelenleg a szabad parkolóhelyet kereső autósok teszik ki a belvárosi forgalom harmadát. Különösen az óvárost érinti károsan a nagy forgalom és az ahhoz kapcsolódó széndioxid-szennyezés. A döntéshozók ezen akarnak változtatni. A település, a Kiunsys cég és a Deutsche Telekom AG közös projektjének célja, hogy biztosítsák az optimális parkolást a belvárosban, kisebb legyen a forgalom, ezáltal pedig elkerülhetők legyenek a dugók és csökkenjen a széndioxid-kibocsátás. A kapcsolódó szolgáltatás segítségével kielemzik az elmúlt évek közlekedési adatait.

A program keretében a Piazza Carrarán, az Arno folyó közelében lévő parkolóhelyeket olyan szenzorokkal látják el, amik érzékelik, hogy mely helyek foglaltak éppen és melyek nem. Az adatok a város szerverrendszerébe kerülnek, majd onnan az utakon elhelyezett kijelzőkre továbbítják azokat. A megoldást integrálták a meglévő helyi parkolási alkalmazásba is, amelynek segítségével bárki akár azonnal ki is fizetheti a parkolóhelyét.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Marco Filippeschi, Pisa polgármestere kijelentette, hogy az új platform kiválóan illeszkedik a már meglévő helyi intelligens közlekedési rendszerbe. Az olasz település évek óta igyekszik következetesen megvalósítani az akciótervét és ennek keretében a mostani projekt hosszú távon javíthat a közlekedési helyzeten. Napjainkban naponta 90 000 jármű közlekedik Pisa útjain és jelenleg 30 000 RFID-s parkolási igazolványt használnak a helyiek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #1
    Nem kellene megszüntetni rengeteg parkolóhelyet, akkor lenne!
    De a sz*gyalázat rendszerváltás óta ez a "trendi": évente tízezrével szüntetik meg a parkolásui lehetőségeket, a maradékot meg fizetőssé teszik. Hatalmas pénzeket kaszálnak rajta a banditák. Van pénz az 5száz négyzetméteres luxusházakra, meg a politikai prosti újságírókra, hogy írogassanak a "város élhetőségéről" meg a "zöldterületek újabb csodálatos növeléséről" miközben az általuk élhetőnek HAZUDOTT városrészekből menekül a dolgozó középosztály, és megindul a lumpenizálódás.

    Egy IGAZI rendszerváltás kellene, sok-sok lámpavassal.