MTI

Hat rendszámfelismerő kamera figyeli Csepel forgalmát

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint jelentősen segíti a bűnmegelőzést az a Magyarországon egyedülálló rendszámfelismerő rendszer, amelyet hivatalosan ma adtak át a csepeli rendőrkapitányság épületében.

Az Átölelő védelem elnevezésű projekt lényege, hogy Csepel összes be- és kivezető útját éjjel-nappal hat, nagy felbontású rendszámfelismerő kamera pásztázza. A rendszer a Belügyminisztérium, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala és az Országos Rendőr-főkapitányság adatbázisaira támaszkodva nagy hatékonysággal szűri ki az említett "problémás" gépjárműveket. Lehetőség lesz rendszám, rendszámtöredék, szín, típus vagy az áthaladás időpontja szerinti későbbi visszakeresésre is. A rendszert a Gubacsi hídra telepített kamerával már egy éve tesztelik.

Kontrát Károly hangsúlyozta: ennek a rendszernek a segítségével nemcsak fel lehet ismerni a lopott, körözött, forgalomból kivont, vagy lejárt műszaki vizsgával közlekedő gépjárműveket, hanem azonnal intézkedni is lehet, ami szerinte "komoly visszatartó erő". Úgy fogalmazott: "nem lesz érdemes Csepelen bűnt elkövetni". Példaértékűnek nevezte a csepeli beruházást és elmondta: érdemes más településeknek is tanulmányozniuk ezt a rendszert. A kormány minden területen rendet szeretne Magyarországon, és az ilyen fejlesztések összhangban vannak ezzel a céllal - hangoztatta a politikus.

Papp Péter, a rendőrkapitányság vezetője kiemelte, ebből a rendszerből nemcsak Csepelen, hanem más budapesti kerületekben vagy az agglomerációban is profitálhatnak az autótulajdonosok, mert a rendőrök olyan járműveknek is a nyomára akadhatnak, amelyeket máshol köröznek. Borbély Lénárd alpolgármester "Csepel közbiztonsága mérföldkövének" nevezte a beruházást, amely 15,5 millió forintból, önkormányzati finanszírozásban valósult meg. Hangsúlyozta: az új rendszerrel sokat tettek a csepeliek biztonságérzetének növeléséért.

Az eseményen jelen volt Papp Károly országos rendőrfőkapitány és Németh Szilárd (Fidesz) országgyűlési képviselő, Csepel polgármestere is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SupraMKIII #3
    Ez persze így jól hangzik, csak egy apróságot felejtettek ki: Lehet hogy nem tűnt fel nekik, de Csepel egy sziget: márpedig 6 bevezető út és mondjuk egy átlag kerület pár száz utcája nem egészen ugyanaz a probléma.
    A korrekt szöveg valahogy így kezdődött volna
    "Csepel speciális helyzetét kihasználva..."
  • DontKillMe #2
    Autópályákon is nagy keletje lenne. :D.
  • DontKillMe #1
    Mondhattak volna egy számot, hogy mondjuk az elmúlt egy év alatt mennyi lopott kocsit fogtak vele. Az ötlet jó.