MTI

Vita az egységes mobilparkolás körül

Az EME Zrt. szerint továbbra is lehet náluk mobillal parkolást fizetni, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. és az NFM viszont nem így látja.

Az Első Mobilfizetés Elszámoló Szolgáltató (EME) Zrt. álláspontja szerint a társaság mobilparkolási és e-matrica értékesítési szolgáltatásait nem érinti az új nemzeti mobilfizetési rendszer júliusi bevezetése. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. azt közölte, hogy a vonatkozó törvény szerint július 1-jétől csak a zrt.-n és annak szerződött partnerein keresztül lehet mobilparkolni, az EME pedig nem tartozik ezek közé. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megerősítette a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. álláspontját.

A EME Zrt. pénteken azt közölte, hogy a társaság szerződései nem szűnnek meg, azok továbbra is elérhetőek maradnak. A szolgáltató szerint az általa nyújtott viszonteladói, mobilkereskedelmi szolgáltatásokra nem vonatkozik a nemzeti mobil fizetési rendszerről szóló törvény, és annak végrehajtási rendelete sem. "Társaságunk szerződéseit ezen szabályok nem érintik, ezért a szolgáltatásaink minden ellentétes, a sajtóban és egyéb állásfoglalások formájában elhangzott információkkal ellentétben nem lehetetlenülnek el, a szerződéseink nem szűnnek meg" - írták.

A vállalat Magyarországon elsőként 2006. július elsején indította el országos mobiltelefonos parkolási rendszerét. Emellett e-matricát és percalapú fesztiváljegyet is értékesít mobiltelefonos fizetéssel, jelenleg több mint 100 ezer ügyfele van. Veres Mihály, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: július 1-jétől a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. és hat szerződött partnerén (Vodafone, Telenor, Telekom, Mpark, Evopay, Barion) keresztül lehet az ország 70 helyén elérhető közterületi parkolási szolgáltatást mobilfizetéssel igénybe venni. A szerződött partnerekről - amelyek közé nem tartozik az EME Zrt. - a parkolóautomatákon tájékozódhatnak az autósok. Hozzátette, hogy a törvényi szabályozás szerint csak a már említett, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-vel leszerződött viszonteladókon keresztül történhet a mobilparkolás.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) határozottan megerősíti a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. törvényben foglaltakat pontosan tükröző álláspontját: mobilparkolás 2014. július 1-jétől kizárólag a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-vel leszerződött viszonteladókon keresztül történhet Magyarországon - közölte a tárca. "A tárca felszólítja a teljességgel alaptalan, sajátos jogértelmezéssel előálló Első Mobilfizetés Elszámoló Szolgáltató (EME) Zrt.-t, hogy hagyjon fel a piaci szereplőket és autósokat üzleti érdekektől hajtva tudatosan megtévesztő kommunikációjával. Ha az előírásokat félremagyarázó megszólalások és a társaság más intézkedései a legkisebb mértékben is hátrányosan érintik a vétlen viszonteladókat és felhasználókat, az okozott károk jogi és anyagi következményeit az EME viseli" - olvasható az NFM közleményében.

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. kedden jelentette be, hogy július elsején elindul az országos, egységes mobilparkolási és autópálya-használati rendszer. Az egyik legfontosabb változás, hogy módosul az a telefonszám, amelyen keresztül SMS-sel, vagy hívással elindítható és befejezhető a fizetés. Eddig a körzetszám után a 810-es behívó szám volt, amely július elsejétől 763-ra módosul, ezt követi a fizető automatákra ragasztott négyjegyű azonosító szám.

Az országban eddig 42 önkormányzat parkolójában lehetett igénybe venni a szolgáltatást, ez a szám július elsejétől 70-re emelkedik, ezzel az összes olyan önkormányzat csatlakozik a rendszerhez, ahol fizetni kell a szolgáltatásért. Egyes önkormányzatok számára lehetőség nyílik arra is, hogy idény jelleggel csatlakozzanak a mobilparkolási rendszerhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!