Berta Sándor

Kamerával teszi átlátszóvá a motorház­tetőt a Land Rover

Az autógyártó egy olyan technikát fejlesztett ki, amelynek a segítségével a vezető szinte átláthat a motorháztetőn.

Nehéz terepviszonyok közepette gyakran még egy terepjáró is nehéz helyzetbe kerülhet. Ilyenkor lényeges kérdés, hogy az autós minél nagyobb területet lásson be és tudja a kerék pontos pozícióját, hogy elkerülhesse az esetleges sziklákat és más akadályokat. Eddig a motorháztető ilyen szempontból nagy holtteret jelentett, ezen akar változtatni a Land Rover, amely új szempontok alapján közelítette meg az intelligens autó kérdését.

A társaság egy olyan rendszert alkotott meg, aminek a segítségével az autósok szinte "keresztül láthatnak" a motorháztetőn és a motoron. Mindez a Land Rover Discovery Vision koncepció keretében valósult meg. A fő alkotóelemek a virtuális valóság megoldás, a HUD és a gépkocsi elejére szerelt számos kamera. Az utóbbiak folyamatosan a felszínt nézik, a továbbított képeket egy számítógép dolgozza fel, majd küldi a HUD-ra, ami a felvételeket a szélvédőn jeleníti meg.



A megoldásnak köszönhetően az autós tökéletesen láthatja és még időben kikerülheti a köveket, az ágakat, a mélyedéseket és más akadályokat. A kamerák által továbbított képek mellett lehetőség van fontos kiegészítő információk (mennyire meredek az út, aktiválva van-e a differenciálzár, melyik fokozatban van a sebességváltó, kerekekkel kapcsolatos adatok stb.) megjelenítésére is. A Land Rover a koncepciót az április 16-án kezdődő New York-i Nemzetközi Autókiállításon akarja hivatalosan is bemutatni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #3
    A vadászgépeknél még inkább kellene ez, ahol alulról is jöhet az ellenség, a tankokról - amikből csak egy apró résen lehet kilátni - nem is beszélve.
  • paj01 #2
    Nem tudom ezzel miért nem jöttek elő hamarabb. Ezt kéne még jócskán tovább fejleszteni. Nem is csak feltétlen terepjáráshoz jó ez. Über király lehet ha pl. egy 7es BMW-vel hasítasz a pályán, tempomat/sávtartás be aztán "eltűnik" az auto eleje, vagy akár az egész kocsi:D és csak azt látod, ahogy ülsz a levegőben és a talpad alatt suhan az aszfalt:)Talán a század végére ez is meglesz:)
  • AgentKis #1
    Megnézném a képet egy sáros dagonya után is! XD
    Nem mindenki "terepezik" tiszta, száraz helyen, ahol a füvet is 80 miliméternél kisebbre legelték az állatok...