24
  • coolbboy83
    #24
    Szerintem is az.... illetve 1-2 közgázos haver szerint is :-)
    A Bidcoin pedig egy új burkolt csalás.... majd csak figyeljetek!
  • WoodrowWilson
    #23
    Így van.
  • sanyicks
    #22
    ja bocs, te hívő vagy neked már lehet írni bármit :D
  • sanyicks
    #21
    Így van.
  • WoodrowWilson
    #20
    Valószínűleg nagy szakértője vagy a témának. :)
  • sanyicks
    #19
    a jelenlegi hagyományos rendszer is egy fail, sőt maga a közgazdaság mint tudomány egy fail, mert bizony áltudomány :)
  • nlght
    #18
    "A vilagpenz lehet egy egyseges penz, de az csak akkor mukodik ha vilagkormany van."

    Elég lenne ha tényleges jogokkal ruháznánk fel az Ensz-t, és ők lennének a világ meghatározó irányítói (nem pedig az Usa vagy Kína) és nem csak egy csapat bohóc lenne. Persze ehhez főleg a 2 nagy ország: Usa és Kína egyetértése kellene...
  • csimmasz
    #17
    Valo igaz, nem csak az Euro a gond de az egyik olyan tényező ami miatt nem tudnak az orszagok sajat specialis helyzetük szerint cselekedni monetaris teren.
  • kvp
    #16
    Ott van pl. a star trek vilaga, ahol a foderacion belul nincs penz. Kredit van, meghozza az adott eroforras szerinti idolimites. Tehat pl. van havi transzporter kredit vagy replikator kredit. Ezt hivjak jegyrendszernek, amikor az allam donti el, hogy ki mibol mennyit kaphat. Persze ez nem akadalyozza meg az embereket, hogy pl. replikator kreditben kossenek fogadasokat. Ez a fajta cserekereskedelem a szovjetunioban is kialakult.

    A vilagpenz lehet egy egyseges penz, de az csak akkor mukodik ha vilagkormany van. Persze onnantol minden atlagos ember a jelenlegi teljes Fold atlag eletszinvonalan elne, ami egy szegenyebb afrikai eletminosegenek felel meg. Ez nekunk sokkal rosszabb lenne, mint ami most van. Az euro es ezzel az eu egyik baja is az, hogy nincs kozponti kormany es kozponti koltsegvetes, mert a nelkul nem mukodhet a kozos penz. Persze ha mindenhol euro lenne, akkor pl. nallunk is akkora lenne a baj mint a gorogoknel. Arrol nem beszelve, hogy a jobb eletszinvonalhoz a legtobb ember kenytelen lenne a munka utan koltozni, ami par ev alatt teljesen osszekeverne a lakossagot, tehat pl. Magyarorszagon mar nem lakna szinte egy magyar sem vagy akik igen, azok penz nelkul, nyomorban. Megeri? (ps: lehet, hogy ez eu tagkent igy is osszejon, euro nelkul is, de szerintem ez baj)
  • Macropus Rufus
    #15
    "aki megdolgozott érte a szó minden értelmében"
    és ezt ki dönti el? :o

    továbbá a pénznélküli társadalomban is kialakúlnak a pénzt felváltó pénzek.
    1 kalgyóért kapsz halat. Ennyi. Mert azt ugye naív gondolat feltételezni, hogy én dolgozok osztán munka után bemegyek a boldba és elhozok ezt-azt ami kell.
    Ha ez így lenne jó, akkor már több ezher évvel ezelött nem lett volna cserekereskedelem. De már akkor is ott volt az embernél az a gondolat, hogy én megdolgoztam ezért a pl. kőbaltáért. Ugyan oda is adhatnám neked, hiszen egy csordába valóak vagyunk, de nekem kell az a faszán cdillogó kalgyló a nyagadból, neked meg kell egy balda. Máris megy a biznic. Pénzről szó nem volt.
    Pénznélküli világban a pénzt valami más fogja helyetesíteni, de biztosan fogja valami.
  • ostoros
    #14
    Így igaz. Ha világszinten betiltanák a politikai lobbit, és öt év börtönnel büntetnék a kezdeményező és a fogadó részéről, plusz a fogadó részéről 20 év eltiltással a közügyektől, akkor a világ talán sokkal élhetőbbé válhatna. Addig nem.
  • WhiteStar
    #13
    nem az egyenpénz vágja haza az EU-t :D
    más problémák vannak itt :D
  • csimmasz
    #12
    Az egyenpenz a legrosszabb ami lehet.
    Nezd meg az Eurot lassan hazavagja Europat, nincs az egyes orszagoknak mozgasteruk, nem tudjak a gazdasagukhoz viszonyitani a penz erteket.
    Ahoz hogy közös penz legyen központi iranyitas kell, nem lehet hogy minden orszagban föl le emelgetik az arakat meg a fizeteseket epp az aktualis gazdasagi teljesitmenyhez merten

  • Magiszter
    #11
    Igazság szerint nem 1 valuta kellene, hanem a pénz alapú társadalmat lecserélni munka alapúra. Igaz úgy a világ hatalmi arculatát is át kellene rendezni, hiszen csak olyan kerülhetne magasabbra, aki megdolgozott érte a szó minden értelmében. Már pedig akkor már van egy értékvilága az illetőnek, nem úgy mint most a 0 munkával a hátuk mögött, százmilliók életét befolyásoló döntéseket hozóknak.
    Ez lenne az első lépés egy utópia felé. A technológiai fejlődés is elképesztő mértéket öltene, hisz most is az esetek 90%-ában a pénz hiánya vagy a pénzügyi érdekek vetnek gátat 1-1 "világmegváltó" fejlesztésnek.
  • nlght
    #10
    Szerintem meg az sokkal durvább, hogy már 20+ éve hagyják a politikusaink, hogy 1000 lyukon szivárogjon az államkassza, sőt ez az érdekük, pedig azért választja meg a nép őket, hogy minden erejükkel a népet védjék és erősebbé tegyék, még esküt is tesznek... Nekem nincs bitcoinom, mielőtt megkérdeznéd. Lehet, hogy a kapitalizmus elméletben egy fasza modell, de a gyakorlatban a szakadék szélén tántorog ez a modell, hála a kilóra vehető politikusoknak, rátenném a balherémet, hogy a köv. 50 évben olyan világválság jön, amilyet még nem látott a világ és mielőtt megkérdeznéd sajnos nem látok jobb modellt a lecserélésére.

    Egyébként belegondoltál már abba, hogy ha csak 1 valuta lenne az egész bolygón (mondjuk az ensz-dollár) akkor nem lenne spekuláció és nem menne el egy rakás pénz, idő és energia arra, hogy egy ország aláássa egy másik ország gazdaságát különböző eszközökkel... (ja és a zs bankárok se gazdagodnának meg az átváltásokból)
    Onnan már csak egy lépés lenne a világbéke és mehetnénk gyarmatosítani más bolygókat, mert ennek a bolygónak már úgy is annyi, nem sokára elfogy a hélium, foszfor, olaj stb. (nem kell kioktatni, tudom h egy szép kis álom csak, valszeg sosem valósul meg)
  • WoodrowWilson
    #9
    Ez közgazdasági értelemben egy hatalmas fail. Játszadozni jó vele, meg különböző kétes ügyleteket rendezni addig, amíg túl nagy volumenű nem lesz és 1) vagy betiltják az államok, 2) vagy rájön az átlagember is, hogy halálra van ítélve.
  • rajdi
    #8
    Ma már a pénz az Isten. Ez egy új "hamis" isten a "régit" imádók szerint, tehát keresztre kell feszíteni :) Ismerős...?
  • DRFlame
    #7
    Adót csalni sokféleképpen lehet bitcoin nélkül is. Nem azért fizetsz adót, mert forintban van a pénzed, hanem azért mert a munkáltatód elutalja azt is. Bitcoinban ezt éppúgy meg lehet tenni, mint forintban.
    Nem azt mondom, hogy a bitcoin nem vet fel problémákat, de a bitcoint azonosítani az adócsalással olyan, mint a torrentet az illegális letöltésekkel.
  • Sir Quno Jedi
    #6
    Gondolkodjunk már emberek! Ha egy ilyen "virtuális" valutáért vehetek szolgálattásokat és termékeket, valamint valakik nekem ebben fizetni tudnak, ezzel máris kijátszottuk az adóhatóságot és meghágtuk azt a jogot, ami csak egyetlen banknak van egy-egy adott országban, hogy ugyanis PÉNZT kreáltunk.

    Értsd. ha én ebben kapom a fizumat a valós melómért és utána ebben veszem meg amire szükségem van, akkor sem személyi jöveeldm adt nem fiztetem,s em áfát, sem TB-t, sem semmit, de a munkáltatóm sem fizette utánam a szokásos költségeket, amik ránézve pediglen KÖTELEZŐEK. EZ adócsalás a javából. Nomeg pénzmosásra is ideális helyzet.

    Eezeket a szolgáltatásokat igen erős ellenőrzés alá kell venni és kidolgozni a rájuk vonatkozó szabályrendszert és törvényeket. Különben az egész alapjaiban borítja a jelenlegi társadalmi, politikai és gazdasági berendezkedést, de úgy kb. mindenhol a világon. Nyilván erre senkinek sincs jelenleg szüksége, legkevésbé az uralkodó elitnek.


    Volt erre sok próbálkozás, fabatka stb. de ezek általában kis közösségeken belül terjedtek és mire kikerültek onnan, azonnal be is tiltották és szénné büntették őket. AZONBAN ez világméretű és így rendkívül veszélyes. Ésszerű, hogy mindenki rájuk szál. Leg1xűbb betiltani élből, csípőből, de megpróbálni szabályozni és mégis sápot szedni belőle még okosabb döntés. A durvánkapitalista államok inkább ezt a megoldást preferálják jelenleg, hiszen ők sem akarnak kimaradni egy ilyen jó üzletből.


    Mondok egy példát: Ha bitcoin-ban utalok havernak 100k HUF-nak megfelelő pénzmennyiséget, akkor nekem ez banki átutalásnál durva költséget jelentene, plusz menne a tranzakciós illeték is az államnak stb. Node a bitcoinban szar sem megy sem a banknak, sem az államnak. ERGÓ ez "csalás" a mai jogrendszer szerint, a törvények tudatos kijátszása. Ez két ország között intézve még durvábban sérti "egyesek érdekeit"... :DDDD
  • god25
    #5
    Nem akarok idézni ezért belinkelek egy érdekes cikket: Bitcoin: A technológia a lényeg, nem a pénznem
  • WhiteStar
    #4
    ok-ok hogy ez a jövő, de utópia vagy disztópia?

    vagy csak nézőpont kérdése?
  • Caro
    #3
    Tudtommal a hivatalos fizetőeszköz lényege az, hogy azt kötelező elfogadni egy adott országban. Az nincs megtiltva, hogy mást is elfogadjon valaki, az már az ő saját dolga (Ez talán természetbeni juttatás lenne itthon?). Eurot is elfogadnak nálunk is egy csomó helyen, pedig az sem hivatalos fizetőeszköz.
    Ha fellapozzuk a bitcoin wikipedia oldalát, alighanem hamar megtaláljuk a valódi indokot:
    "A többi elektronikus fizetőeszköztől eltérően a Bitcoin nem függ központi kibocsátóktól és hatóságoktól. A Bitcoin a peer-to-peer hálózat csomópontjai által tárolt elosztott adatbázisra támaszkodik. Az adatbázis tartalmazza a fizetések adatait, garantálva az elektronikus fizetőeszközökkel szembeni alapvető követelményeket. A biztonságot digitális aláírások és proof-of-work rendszer adja.[1]"
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Bitcoin
    Az államok persze sokáig ragaszkodni fognak a pénznyomtatás monopóliumához, és ez a bankoknak is érdeke. A bitcoin használatával ők is tetemes bevételtől esnének el, persze a hitelezés még mindig megmaradna, viszont azt is csak értelmesen tudnák csinálni.
    Ez egy újabb gyönyörű példája annak, hogy egy jól megírt kód mekkora infrastruktúrát tud megspórolni, méghozzá úgy, hogy közben a jelenlegi rendszert felülmúló lehetőségeket nyújt. Ez a jövő. De emiatt a jövő nagyon-nagyon sok embernek nem érdeke.
  • kvp
    #2
    Lehet legalisan is csinalni, mint pl. a paypal. Viszont a bitcoin-os csapat pont arra megy ra, hogy kovethetetlenne tegye a penz aramlasat, ami nemzetbiztonsagi szempontbol nem elonyos szinte egyetlen allamnak sem. Amig csak helyi szinten megy, addig sok helyen legalis (pl. Magyarorszagon is), de a nemzetkozi tranzakciokat az erintett allamok szabalyozzak.
  • Richard Donkies
    #1
    Veszélyben a FED pénznyomtatási monopóliuma, készül a bünti a renitenseknek.