Berta Sándor

Szoftverrel jósolják meg a bűncselekményeket Santa Cruzban

Santa Cruzban szoftver számolja ki, hogy hol történhetnek betörések és rablások. A módszer ugyan furcsának tűnhet, de a helyi rendőrkapitány-helyettes szerint kifizetődő.

Az amerikai városban közel két éve a vezetők mellett egy algoritmus készíti fel az aznapi szolgálatra a rendőröket. Az alkalmazott programba minden fontos adatot betáplálnak, majd az kiszámolja, hogy mely órákban melyik városrészekben követhetik el a legnagyobb valószínűséggel a különböző bűncselekményeket, például a betöréseket vagy a rablásokat. A gyilkosságokkal kapcsolatos információkat ugyanakkor kizárták a rendszerből. Santa Cruzban úgynevezett veszélyterületek vannak, ezeket 15 darab egyenként 150 x 150 méteres négyzetekre osztják fel, majd hozzárendelik a járőrökhöz. A koncepció az adatelemzéseken alapul és a neve Predictive Policing, azaz jóslásos rendfenntartás. Az eljárást két professzor dolgozta ki, George Mohler számítástechnikai szakember és Jeffrey Brantingham bűnözési helyzetekre specializálódott antropológus. A megalkotott szoftver hasonlóan működik, mint a földrengéseket és az utórengéseket előrejelző rendszerek.


Steve Clark, Santa Cruz rendőrkapitány-helyettese 2011-ben véletlenül hallott az ötletről és együttműködést ajánlott a két kutatónak. A város ellátta őket a korábbi nyolc év bűnözési statisztikáival és számos más adattal, amelyek szerepet játszhattak a bűncselekmények elkövetésében. Ilyen adat volt, hogy milyen volt az adott napon és órában az időjárás, továbbá az is, hogy a helyszín közelében voltak-e parkok és buszvonalak. "Eleinte nagyon sokan szkeptikusan fogadták a dolgot, köztük voltam én is. Azonban a számok magukért beszélnek, a megoldás működik. Az előrejelzett zónák területén az esetek 66 százalékában történt gyanús eset. Én már 10 százalékkal is elégedett lettem volna" - jegyezte meg Steve Clark.

Az első évben a betörések 11, az autólopások 8 százalékkal csökkentek, míg a letartóztatások száma 56 százalékkal nőtt. A kezdetekhez képest sok dolog megváltozott, a rendőrkapitányság fő termében már egy hatalmas monitor foglalja el a fél falfelületet, itt látható a 15 veszélyes terület. Minden rendőrt okostelefonnal és táblagéppel szereltek fel, így akár járőrözés közben is hozzáférhetnek a legfrissebb adatokhoz és előrejelzésekhez. A cél az, hogy a rendőrök minél több időt töltsenek a veszélyes területeken. A legfontosabbak nem a letartóztatások, hanem a bűncselekmények megakadályozása és az elrettentés.


Az eredményeknek gyorsan híre terjedt. Clark hetente átlagosan két telefonhívást kap más városok rendőrkapitányaitól. Mohler és Brantingham időközben céget alapítottak, s PredPol néven értékesítik a szolgáltatást. A program tavaly készült el, és csak az Amerikai Egyesült Államokban eddig több mint egy tucat város rendőrkapitánysága vezette be a módszert, köztük van Los Angeles, Boston és Chicago. Clark nemrég Nagy-Britanniában volt és a kenti rendőrséget segítette a rendszer bevezetésében. Egyébként az IBM is hasonló szoftvert fejleszt Memphis és Charleston rendőrségével közösen.

2011 októberében kiderült, hogy az amerikai belbiztonsági minisztérium a Future Attribute Screening Technology (FAST) projekten dolgozik, amely az etnikai hovatartozás, nem, kor és egyéb jellemzők alapján próbálja kiszűrni a lehetséges bűnelkövetőket. Maryland és Pennsylvania szövetségi államokban is egy szoftver segítségével akarják jelentős mértékben lecsökkenteni a gyilkosságok számát, s Washingtonban is ezt a megoldást alkalmaznák, igaz, más célból: így akarják előrejelezni, hogy melyik rab követhet el a jövőben gyilkosságot. A programot jelenleg két városban (Baltimore és Philadelphia) tesztelik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • csimmasz #10
  Igen látom, de itt azt írja 30 napos adatok kerülnek ki, a hírben pedig minden nap a friss adatok alapjan dobja ki a gép hova menjenek járőrözni.

  Nem látom hogyan tudná lekövetni a bűnöző az az napi járőr utvonalakat.
 • Omega #9
  A legnagyobb súllyal gondolom az etnikai információk befolyásolják a korrelációt. Nálunk egy ilyen elemzés kizárt, mert visítoznának a cigány- és zsidóvédők, az USA-ban is gondolom hasonló problémák hátráltatták ennek a megoldásnak a terjedését.
 • Cat #8
  "A rendőrségi statisztikát honnan veszi hozzá?"

  Innen:
  Nyilvanossa tettek az orszag bunugyi terkepet
 • csimmasz #7
  azér én megnézném azokat a bűnözőket akik mielőtt elindulnak bűnözni előtte lefuttatják a rendőrökéhez hasonló algoritmust hova menjen ahol nem lessz rendőr aznap.
  A rendőrségi statisztikát honnan veszi hozzá?
  A nagyon profi, szervezett bűnbandákra valóban nincs hatással mert azok egyszerüen találnak belső embert aki súg nekik mindenféle hekkelt saját soft nélkül, de nem is ellenük készült ez a rendszer, hanem a casual esetek ellen.
  Gondolom még mindig ocsóbb ez a rendszer mint fölvenni több rendőrt hogy ugyan ekkora emelkedés legyen a statisztikákban.

 • MANOWAR #6
  Ez mind szep dolog, bar inkabb tunik ez az egesz kez-kezet moss dolognak... de azert azt is vegyuk szamitasba, hogy "Population in 2011: 60,049." ami ugye nemsok sem az ottani Yard-nak sem egy algoritmusnak.
  Moikboy +1
 • vakondh #5
  "A legfontosabbak nem a letartóztatások, hanem a bűncselekmények megakadályozása és az elrettentés."

  Náluk! Nálunk:

  A legfontosabbak nem a letartóztatások, hanem a büntetések kiszabása.
 • kvp #4
  "Ja persze-persze, a bűncselekmények megelőzése és az "elrettentés" nálunk nem lehetséges"

  De igen, lehetseges. Csak eppen egy normal allamban erre csak az alamnak maganak van joga. Amerikaban is, csak ott jut valamennyi penz a rendorsegre is. Tehat a gardaval nem az a baj amit csinalnak, mert az mukodik. A gond az, hogy a demokracia szabalyai szerint elobb nekik kellene hatalomra jutni es akkor joguk is lenne azt csinalni amit csinalnak. Tehat a sorrend a rossz, persze csak a jelenlegi torvenyek szerint, amit megint csak akkor tudnak megvaltoztatni, ha elobb hatalomra jutnak.

  A szoftverrol meg csak annyit, hogy egy statisztikai terkep alapjan ott jaroroznek, ahol atlagban tobb buncselekmeny tortenik es ezt a terkepet valos idoben frissitik. Amit rajonnek a bunozok az algoritmusra, gyakorlatilag dobhatjak ki az egeszet, csak mindenki arra szamit, hogy az atlagos bunozok tul butak hozza, hogy megertsek mirol van szo.
 • Amergin #3
  "A legfontosabbak nem a letartóztatások, hanem a bűncselekmények megakadályozása és az elrettentés."
  Akkor -teszem hozzá én tettetett naivitással- a Magyar Gárdát nem tiltani kellene, mikor például Ózdon "járőrőzik", hanem a rendőrségnek vegzálás helyett még segíteni is kellene őket. Ehelyett a gyarmati törvényhozása lex Gárda törvényt fogad el... Amit szabad Jupiternek, nem szabad azt a kisökörnek!
  Ja persze-persze, a bűncselekmények megelőzése és az "elrettentés" nálunk (ki tudja milyen okból?) nem lehetséges...valószínűleg azért mert ez Abszurdisztánban "rasszizmus".
  Vagyis inkább annak van nyilvánítva "valakik" által...
 • god25 #2
  A Person of interest c. film valósággá válik. Érdekes jövő lesz, ha a Nagytestvér tényleg abszolút mindent látni fog.
 • moikboy #1
  Nincs ebben semmi meglepő: a bűncselekmények probabilisztikus előrejlezése egy egyszerű regressziós probléma: az paraméterek (napi időjárás, parkok és buszvonalak közelsége, napszak stb.) adott értéke mellett meg kell becsülni egy kétdimenziós valószínűségi változó sűrűségfüggvényét, amely azt mondja meg, hogy a város egy adott pontján mekkora valószínűséggel követnek el bűncselekményt.
  Az elmúlt 30-40 évben kiváló tanulóalgoritmusokat dolgoztak ki az ilyen jellegű problémákra, amelyek nagy mennyiségű adatból állítanak fel elég jó becsléseket – furcsa, hogy csak most kezdik el alkalmazni ezt a metodológiát a bűncselekmények előrejelzésére... (szemben pl. a tőzsdei árfolyamokkal)
  Apropó, a Stanford Egyetem egyik professzora (Andrew Ng) épp most tart a Coursera.org-on egy kurzust a gépi tanulásról. Aki fogékony a témára, annak érdemes beiratkoznia; izgalmas téma, Matlabos házikkal és viszonylag egyszerű ellenőrzőkérdésekkel.