Gyurkity Péter

A Nokia az Apple mellé állt a Samsunggal szemben

Úgy tűnik, hogy a korábbi pletykáknak megfelelően a két gyártó valóban összefog a piacot vezető rivális ellen, legalábbis a bíróságon, ahol együtt küzdenek az általuk rossznak tartott üzleti praktikák ellen.

Az Apple és a Samsung jogi téren folytatott küzdelme már jó ideje zajlik. Itt ugyan tavaly fontos győzelmet értek el, amely 1 milliárd dolláros kártérítést jelentett számukra, ezt azonban néhány nappal ezelőtt a bíróság megfelezte, és azt is megtagadták, hogy betiltsák a Samsung készülékeinek amerikai forgalmazását - az indoklás szerint nem támasztották alá kellően azon véleményüket, miszerint a kifogásolt jellemzők a forgalom növekedésének motorját jelentették.

Hírügynökségi értesülések szerint a Nokia az Apple álláspontjához közeli anyagot nyújtott be a fellebbviteli bíróságon, amelyben arra figyelmeztettek, hogy a jelenleginél jóval könnyebben kellene zöld utat engedni az ilyen és hasonló kifogásoknak. Ez már csak azért is meglepő, mert nem olyan rég a két cég még egymás ellen harcolt, a finn gyártó szerint azonban most maga az amerikai szabadalmi rendszer forog veszélyben, már amennyiben nem tesznek semmit a Samsung praktikái ellen (itt ugyebár bizonyos okostelefonok és az azokban alkalmazott technológiák lemásolásáról van szó). Az ügy az Apple fellebbezésével folytatódik.


Ezalatt az almás cég igencsak jól szerepel a tengerentúlon, a friss adatok szerint ugyanis kissé növelni tudták befolyásukat, a gyártók listáján pedig továbbra is övék az első hely. Az őket követő Samsung szintén javított október és január között, míg a mögöttük álló másik három gyártó (HTC, Motorola, LG) messze elmarad a piaci részesedés tekintetében (októberhez képest a háromból kettő, december és január között pedig mindhárom rontott).

A mobil platformok versenyében természetesen vezet az Android (valószínűleg inkább ez fáj jobban az Apple vezetésének), az iOS azonban itt is javított, immár az amerikai piac 37,8 százalékát birtokolják az aktív előfizetők száma alapján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • levente68 #49
    Érdekes, hogy a legjobb szándékot magamra erőltetve sem tudok mást mondani, mint hogy ismét hülye vagy és hülyeséget beszélsz.

    Persze, az is hülye, aki tőled mást vár.

    A lényeg: messze nem nekem válaszolt és a nagy kamuzás, amit a szeretett céged a hozzád hasonló mosott és moslék agyúnak 'reinvented' címszó alatt ad be, az nem azt jelenti. Kezdjük ott, hogy az első 'reinvented'-nek a seggeteken át feltolt dolog az a telefon újrafeltalálása volt...

    Mi meg - akik már akkor jóval komolyabb kütyüket használtunk az első szerencsétlen fostenger szifonnál - csak néztünk, kik mit meg nem képesek zabálni egy hype során...


    Szóval, maradjunk annyiban, amit írtam és amire NEM válaszolt senki, idézem a gyengébbek kedvéért:

    "Amúgy, részemről nem igaz, hogy "az Apple azért lett fikázva, mert csak eladhatóvá tette a tapogatós telefont, holott már létezett előtte is", hanem mert megpróbálta azokat saját érdemként elkönyveltetni a világgal hazugságokkal és megtévesztéssel, az én gyomromat az forgatta, nem az, hogy valóban jó dolgokat csináltak.

    ...

    Motorola a legjobb példa, amit ismerek, számos dolgot kitaláltak anno, amit aztán más, leginkább Nokia aratott le és sokan hitték, hogy Nokia találmány az.

    Az óriási különbség ott van, hogy Nokia nem hazudta és még csak nem is sugallta azokat sajátjának.

    Ilyen amúgy a színes kijelző esete is, sokan vannak, akiket, ha megkérdeznél, Nokia-ra tippelnének, no meg a kamera esetén is.

    De soha nem hazudták, hogy ők 'reinvented', érthető a bajom?"


    Ideje lenne... de nyugi, én nem reménykedem már régen a benned még felfedezhető értelemről, ami ennek alapfeltétele.


    Tehát, a lényeg, hogy a Nokia is rengeteg dolgot szépen ’átvett’ hasonlóan mindenkihez, csak legalább nem hazudoztak és ködösítettek, ahogyan Apple teszi/tette sokszor. Abban mindenképpen hasonlítanak, hogy az elért vezető helyüket bizony mások megoldásainak másolásának köszönhetik, így nem csodálkozhatunk a cikk tartalmán, bár hogy bármelyikük miért nézi ugyanazt, amit ők is megléptek ezerszer, olyan kritikusan, azt sose tudjuk meg, hehe
    Amit viszont látnak, hogy a fejükre nő az a ’kis senki’ cég, akit annyira lenéznek…

    A jó és trendi dolgok átvétele valóban igaz a Samsung-ra is, bár a két cég nagyban különbözik, hiszen míg az egyik jól megvolt és ma is meglenne a másik nélkül, addig Apple mindig is mások megoldásaira és gyártókapacitására szorult 100%-ban. Tudjuk, persze, megvásárolhatná, bla-bla, nem olyan egyszerű az, nézd meg, mennyire nem tud még ma sem a Samutól elszakadni és néhány dologban, amit már nem velük gyártat, be is szopja… Pedig óriási pénzeket költött erre, amik még tulajdont nem is hoztak, csak kis injekciók…

    Ami ugye kiverte a biztit Apple-nél, pontosabban Jobs pucunál, az a Samsung sikeressége volt a Jobs szerint csakis őket illető dolgok felhasználásával. Az is csak akkor, mikor igen megkésve felébredt a nagy hatalmi mámorból… Onnantól aztán mindenki tolvaj lett szerinte. Csak hát, ki is ő? Hát a főtolvaj, aki ezt büszkén híresztelte is anno. Márpedig, még ha lopásokról beszélnénk is: tolvajtól lopni nem szégyen! Sajnálom… :o)
    El is ülnek szépen ezek a dumák, ma már legalább nem kell azt olvasni egy napon, hogy az Android milyen ultrafos és mennyire szarabb az iOS-nél és hogy az Apple-től lopták, háhá…

    Nézzük úgy, hogy Apple összeszedegetett jó dolgokat, kicsit valóban tupírozta is némelyiket és tényleg megmozgatta a PDA-k posványát. (Ne feledjük, hogy a mai napig nem sikerült az összes korai hibát kijavítani, minden hiányt megoldani a nagy 'reinvented' telefonban! Tudjuk, persze, hogy ezek nem is hibák, meg nem is kellenek, de most a bibliátok kántálását kihagyjuk…)
    Az általuk kiötlött dolgok alkatrészein mindenféle gyártó logo-ját megtalálhatjuk, sokáig legfőképpen Samsung-ét, míg Samu cuccban hiába keresel nagy mennyiségben idegen logo-t.
    Samu notiban pl. semmilyen idegen alkatrész nincs, ők az egyetlen cég a világon, akik maguk képesek azt legyártani teljesen.
    Tiszta röhej látni egy közönséges DVD meghajtón az LG és az Alma logo-t egy külön ezért gyártott matricán (nem külön gyártott meghajtón…)…, nem beszélve arról a hozzáállásról, ahogyan szerelhetetlenné próbálják tenni a szarjaikat, de csak idióta megoldások tömkelegét láthatjuk pár jó megoldással fűszerezve.


    Samu meg dobja ki a jobbnál jobb eredményeket elérő telefonokat, míg Apple már nem diktál, csak kapkodja a fejét és sok kamu híren kívül semmi nem mutatja, hogy az egyébként jó ökoszisztémájuk képes lenne a mai tempót felvenni, holott az indítása az új generációs postWinMo PDA-knak valóban nekik köszönhető.
  • Linkout #48
    Mókás, hogy a NOKIA 2007-ben gyakorlatilag kinevette és nem vette komolyan az iPhonet, mert az nem állta ki a nem tudom milyen töréstesztet.

    Csakhogy az embereket ez nem érdekelte, azóta minden telefon egy nagy kijelző ami el tud törni ha elejted. A NOKIA is...
  • a_n_d_r_e_w #47
    Zsak a foltjat
    Szanalmas ez az egesz, ahogy kapalozik az, aki totalisan onhibajabol lett a "vilag" urabol egy utoso senki. Persze most hirtelen jo lett az appple, meg az oracle is, nemkicsit visszas, ahogy becsicskulnak.
  • M2 #46
    "Igazából nem az a lényeg, hogy ki csinál meg valamit először, hanem hogy ki csinálja meg először jól."

    Jééé, ezt is megértük, hogy NEXUS6 magyarázza el levente68-nak az Apple 'reinvented' lényegét!?
  • tacky #45
    Macropus Rufus válaszára jött a Samsung!és egy olyan oprendszer ½fejlesztése½amit más mobil cég nem bir használni vagy lincelszeni az nem sok szart ér...a vitta meg onnan jön hungi hogy az applenek pofátlan szabadalmi kérelmei vannak és ha valaki csak egy kicsit is foglalkozik vele vagy utána olvass az tudja miért...
  • narumon #44
    Például?
  • hungi #43
    Rosszul viszonyultok az okostelefon témához: a mai viszonyok között le kell szarni a brandet, hiszen mindegyik telefon ugyanazokat a technológiákat licenszelik: ARM procik, WIFI, BT, TP kijelzők,... stb.
    Fejlesztés? Hol itt a fejlesztés? Már úgy értitek a doboztervezés = fejlesztés? Mióta?
  • levente68 #42
    Ajjaj, ott nagy a baj....

    Nem is teszek kísérletet a javításodra.

  • csimmasz #41
    Én nem húznám le az Apple t mert ugyan ugy mint a szakácsok akiknek ugyan azok az alapanyagok állnak a rendelkezésükre mégis az egyik fasirtot csinál a darálthúsból míg a másik tatár beefsteak et.

    De túl sem kéne értékelni, az meg aztán végkép nevetséges hogy a népszerűségen mérjük a fejlesztés mértékét.

    Az apple össze hozott egy komplett szisztémát, telefonnal iOS el iTunes al, de azért ne adjunk már nekik Nobel díjat.
  • Papichulo #40
    Honnan jon kepbe a Samsung?

    Utoljara!
    Ez volt az eredeti kerdesed: "az apple a mobiltelefon piacon mit is tudod fel mutatni mint fejlesztés???"

    Ha szamodra az egyik legsikeresebb mobil operacios rendszer nem eleg fejlesztes a mobiltelefon piacon, akkor szerintem legkozelebb probald meg pontosabban megfogalmazni a kerdeseidet!