MTI

Felbukkant az Apple iWatch feltételezhető szabadalma

Az Appleinsider blog szerkesztői rábukkantak az Apple iWatch feltételezhető szabadalmára - írja a TechChrunch.

Az Apple számos olyan technológiai szabadalommal rendelkezik már, amelyeket feltétezhetően valamiféle "viselhető számítástechnikai" eszközöknél kíván majd alkalmazni, de az a szabadalom, amelyre az Appleinsider bukkant rá, a feltételezések szerint konkrétan azt az új "karóra-okostelefon" terméket fedi, amelyről iWatch név alatt egyre gyakrabban foglalkozik a sajtó. A szabadalom egy olyan, az alkaron viselhető számítástechnikai eszközt fed, amelynek flexibilis képernyője egy rugós karperechez hasonlóan fogja körül a csuklót, és teljes felületén körkörösen folytonos képi megjelenítést biztosít.


A karperec egymáshoz érintkező felületei alapján a készülék felismeri, hogy hol helyezkedik el a képernyő eleje és a vége, és azok egymáshoz illesztésével körkörösen folytonos képet ad. A szabadalmi leírás szerint a készülék mind csuklóra hajlítva, mind laposra kiterítve használható lesz. A karperec-eszköz funkcionalitásai között a szabadalom olyanokat említ, mint például "zeneszám lejátszási lista összeállítása", "híváslista", vagy "üzenetek írása a készülék teljes felületét kitöltő virtuális billentyűzettel". Az ajánlott felhasználási módok között említésre kerül még a "navigációs input" is. Az eszköz akkumulátorának üzemidejét napenergia és kinetikai energia hasznosító egységek növelnék meg.

A karperec kivitel mellett a szabadalom említést tesz egy a hagyományos karórához jobban hasonlító megoldási lehetőségről is. Az Apple iWatch a Bloomberg hírügynökség, a New York Times és a Wall Street Journal egymástól független értesülései szerint már gyártásban van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #21
    Nálam ez bekerül a bukott Apple termékek kategóriába. Kizárt hogy valaha vennék ilyet!
  • kvp #20
    Nezzuk inkabb mire jo. Jo arra, hogy kihajtva kijelzokent hasznalja valaki. Csuklon viszont csak a felso 1/3 - 1/4 hasznalhato mert tul vicces korben ovasni a csuklonkrol. Ha meg folyamatosan korbefut a szoveg, akkor mindenki latni fogja mi van rajta. A megoldas egyetlen elonye, hogy igy a kijelzo tarolast megoldjak, mivel a mostani flexibilis kijelzok maximalis hajlasi szoge eleg nagy, tehat csak ugy siman feltekerni nem lehet oket akarmekkora helyre.

    Hasonloan hasznos lenne egy fixen a karra rogzitheto rendszer, rendes erintokijelzovel. Ez persze azt jelenti, hogy nem erne korbe, cserebe lehetne eleg kemeny ahhoz, hogy rendesen lehessen rajta gepelni. Ezt hivjak csuklo szamitogepnek, de ahhoz, hogy tenyleg hasznalhato legyen, legalabb a fel alkart vegig kell, hogy erje. Ezt lehetne levenni a dokkolo szijrol es ket kezben hasznalni tablet/telefonkent.

    A szabadalmakkal egyebkent az a gond, hogy ha valaki nem jegyzi be, de publikalja a sajat otletet, akkor azt mas mar nem tudja szabadalmaztatni. Ha megis sikerulne, akkor csak be kell mutatni a szabadalmi birosagon a korabbi targyat/otletet amit masoltak (es a publikalast bizonyitani) es mar el is toroltek a szabadalmat, amibol tobbet senki nem fog profitalni, csak ha felhasznalja azt egy eladott termekben. Jelenleg is ez a helyzet, csak neha eleg sokaig tart amig egy ilyen eljaras lefut. Jellemzoen az apple es a microsoft szokott perelni, mig a google peldaul tobbnyire a szabadalmak visszavonasat kezdemenyezoket tamogatja anyagilag.
  • narumon #19
    Mint ahogy csuklóra kapcsolható telefon meg okos óra is létezik. Mondom vagy beszéljük meg akkor, hogy mindegyik egy kalap - mert ennek nincs értelme, hogy szerinted az egyik nem innovatív a másik PONTOSAN UGYANAZÉRT meg igen.
  • Bagoly81 #18
    okos óra létezik
  • Madve #17
    Mert szerinted az apple volt az első aki tabletet gyártott? Azért mert nem voltak polgári használatban elterjedve, az nem azt jelenti, hogy nem léteztek. Igazad van, nincs értelme olyan helyen innovációt keresni, ahol max. csak nyomokban fordul elő, mint a mogyoró a sima tejcsokiban.
  • narumon #16
    "Na azért ne soroljunk már egy scifit meg egy cég foglalkozáskörébe tartozó koncepciót egy kategóriába! "

    Akkor innentől ez megint kettős mérce? Mert amikor az apple kihozta az ipadot akkor mindenki a Star Trekre mutogatott.
    Hosszútávon rohadtul unalmas, hogy bármi amit apple csinál az szar és lopás - bármi amit más csinál az igazi innováció, még ha pont ugyanolyan a háttértörténete akkor is.

    Amikor a Sony 2010-ben (tehát a Nokia után 2 évvel) kihozta a saját koncepcióját erre a témára akkor nem láttam a nagy fikázókat, hogy ez mekkora lopás.... áh hagyjuk.
  • Papichulo #15
    "Tehát ha van egy jó ötleted, akkor védesd le, ne sírj 10 év múlva hogy megloptak"

    A gond csak annyi, hogy otletet nem lehet levedetni, csak megvalositast...
  • Madve #14
    Morph patent - Akkor ezek most ütik egymást?
  • Madve #13
    Na azért ne soroljunk már egy scifit meg egy cég foglalkozáskörébe tartozó koncepciót egy kategóriába! Maradjunk annyiban, ha 5 éve technikailag ott tartottunk volna, ahol most, akkor ez már nem csak rajzolt koncepció lenne. Most meg Elop óta az innováció el lett felejtve a Nokiánál. Gyakorlatilag az összes lumia még mindig az Elop előtt kitalált n9-es burkolatában virít...
  • amitakartok #12
    Pontosan.