Gyurkity Péter

Augusztusban jönnek a Tegra 4 eszközök

Az nVidia a negyedéves és év végi eredmény ismertetésével egy időben jelezte, hogy az év elején bemutatott Tegra 4 csak a nyár folyamán kerül ki partnereikhez, az első ilyen eszközök pedig augusztusban futhatnak be.

Az üzleti eredmény ismertetésével egy időben maga Jen-Hsun Huang, a cég vezérigazgatója beszélt a várva-várt új fejlesztések piaci megjelenéséről. Elmondása szerint ők maguk júliusban kezdenek hozzá a chipek értékesítéséhez, ez pedig azt jelenti, hogy az első eszközök augusztus-szeptember folyamán jelenhetnek meg a boltok polcain.


A legújabb iPadnél erősebb táblágépek özöne jöhet

Ahogy arról januárban mi is írtunk, a CES alatt bemutatott Tegra 4 révén jelentős előrelépést ígérnek a teljesítmény és a funkcionalitás terén, ehhez pedig szigorú energiatakarékosság, illetve hatékonyság társul majd. Marad a harmadik generációnál megismert 4+1 felállás, ez azonban az első Cortex-A15 magokra épülő négymagos processzor, amelynek GeForce grafikus vezérlője immár 72 feldolgozóegységre támaszkodik. A nagy dinamikatartományú fényképezés (high dynamic range, azaz HDR) révén nem lesz gond a eltérő fénysűrűségű témák megörökítésével, legyen szó állóképekről avagy videóról, ebből pedig mind a processzor, mind pedig a GPU kiveszi a részét.

Az (opcionális) ötödik generációs Icera i500 chipset révén globális 4G/LTE elérést vehetünk igénybe, ez az illetékesek szerint 40 százalékkal hatékonyabb az eddigi megoldásoknál, közvetlen elődjénél pedig éppen négyszer gyorsabb. Érdemes megemlíteni továbbá, hogy az összecsukható kivitelben érkező Shield konzol 5 hüvelykes kapacitív érintőképernyője mellett szintén Tegra 4 chipre épül, a jelek szerint a nyár előtt erre is hiába várnánk.

Az első körben nyilván a cég hagyományos partnerei, úgy mint az Asus jelentkeznek majd új fejlesztéseikkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • a_n_d_r_e_w #4
    Qualcommot rebesgetnek a kovetkezo nexus7-nel, a tablazatban meg a 2 magos Exynossal hasonlitjak a tegra4-et, es nemsokara startolnak azokbol is a 4-8 magosak, az augusztus keso lesz elegge. Raadasul a Qualcomm is frissitette az S4-eket idenre...
  • Skyline #3
    Beindult a para mert az Adreno 320 fossá veri a Tegra 3-at...:)
  • skinnyman #2
    Hat ez igy viszont keso lesz h a kovetkezo Nexus 7 megkapja, az valszeg juliusban mar kaphato lesz, sot, ha I/O-n os osztogatni akarnak belole, annal is egy 2 honappal elobb meg kene lennie...
  • zola2000 #1
    Akkor legalább a tegra3 leesik az olcsó kategóriába.

    (egyékbént érdekes ez a dolog, a legdurvább grafikájú android cím az epic citadel simán elfut egy teljesen régi-olcsó adreno200as gpun hvga 320x480 felbontással 20-30 fps között van)