Szekeres Viktor

Az augusztus erős mozis hónap lesz

Fantasy, látványos scifi, perverz játékmaci, sztriptíztáncosok, új Pixar-film, Stallone, Schwarzenegger és Bruce Willis is a hazai augusztusi mozis kínálatban.

Hányszor voltál moziban júliusban?
  • Egyszer sem
  • Egyszer
  • 2-3-szor
  • 4-5-ször
  • Többször
Amerikában a nyári hónapok jelentik a mozis nagyüzemet, itthon szokás szerint nyáron volt a legnagyobb pangás a mozis premierek terén. A lassú júniusban és júliusban olykor csak heti 1-2 új filmet lehetett látni, szemben a tavaszi 7-8 premieres hetekkel. Más kérdés, hogy bár a filmek, s így a választási lehetősége száma csökkent, a bevételek nőttek, hiszen jöttek ész nélkül a folytatások/előzmények (Prometheus, Denevérember, Pókember, Jégkorszak, Madagaszkár, Sötét zsaruk), s mint már évek óta tudjuk, azok jobban érdeklik a nézőket, mint az eredeti történettel rendelkező, mindenféle előzmény nélküli filmek (Az orvvadász, Pride, Míg a világvége el nem választ, King Curling, Börtönregény, Nővér, Egy őrült szerelem balladája).


Nos, augusztusban már viszonylag jók az arányok, mert bár akad több adaptáció, lesz folytatás és feldolgozás is, azonban a filmek többsége újszerűnek tűnik. Csütörtöktől, azaz augusztus másodikától három új film közül választhatunk, melyek közül kettő is hollywoodi kommersz lesz, így a mozik biztos számolhatnak nagyobb bevétellel. Adam Sandler a Jack és Jill után ismét egy gagyi komédiával jelentkezik sajnos, az Apa ég! (That's My Boy) már Amerikában is megbukott - mi lesz akkor nálunk? Viszont nagy siker odakint a Merida, a bátor (Brave), ami nem meglepő, hiszen Pixar-filmről van szó, kérdés, hogy itthon a folytatásos sikereket követően (Jégkorszak 4, Madagaszkár 3) mennyire fog érdeklődni a közönség az újabb animáció iránt? A hét harmadik premierje a Cirko Filmtől jön, a Nyitott ajtók, ablakok (Abrir puertas y ventanas) kellemes argentin komédia egy Buenos Airesben nyaraló testvértrióról.


Augusztus kilencedikétől ugyancsak három új filmet nézhetünk meg, tehát akik értenek a logisztikához, azok akár egy délutánra is bezsúfolhatják az újdonságok megtekintését. Főleg, hogy három hollywoodi produkcióról van szó, így azok is megpróbálkozhatnak a tömbösítéssel, akik nem mernek európai, ázsiai vagy dél-amerikai alkotásokra jegyet venni. A sikerkönyv alapján készült horroros fantasy, az Abraham Lincoln, a vámpírvadász (Abraham Lincoln: Vampire Hunter) Amerikában csúnyán elhasalt és a ciki kategóriába soroltatott, a sztriptízes Magic Mike (Magic Mike) viszont hatalmas siker, már 100 millió dollár fölött jár, pedig csak 6 millióból készült Steven Soderbergh rendezésében. A héten a női nézőkre utazva még láthatjuk a friss Amit még mindig tudni akarsz a szexről (Hope Springs) című komédiát is, olyan színészekkel, mint Meryl Streep, Tommy Lee Jones és Steve Carell (Illetve a kilencedikétől ismét elkezdik játszani a Bogyó és Babóca: 13 mese című hazai animációs filmet, de ez nem újdonság, már láthattuk tavalyelőtt is, tehát nem tartozik szorosan a bemutatók közé.)


Újabb mozis hét, ismét csak három premier. Augusztus 16-tól az Intercom Az emlékmás (Total Recall) adaptációját fogja adni, mely inkább az eredeti irodalmi műre építkezik, mintsem a Schwarzenegger-féle remek scifire. A Budapest Film meglepetésre szinkronnal fogja bemutatni az új Alan Chabat-filmet, a Marsupilami nyomában (Sur la piste du Marsupilami) című családi komédiát - a színész-rendezőtől korábban láthattuk már a RRRrrrr!!!-t és az Asterix és Obelix: A Kleopátra-küldetést, el lehet képzelni, hogy ez milyen lesz. És ugyancsak ekkor kerül bemutatásra a francia-belga A szerelem három évig tart (L'amour dure trois ans), amely egy romantikus komédia egy frissen elvált férfiról.


Augusztus 23-tól csodák csodájára négy új filmet láthatunk, bár a Csingiling és a szárnyak titka (Tinker Bell: Secret of the Wings) a 3D ellenére is inkább videós/DVD-s produkció a legkisebbeknek, de itthon úgy tűnik, hogy bízik eladásának sikerében a Fórum Hungary. Szerencsére lesz mivel kompenzálni, hiszen végre láthatjuk a Ted (Ted) című komédiát, mely Amerikában már 200 millió dollár bevételt kalapozott össze. És megnézhetünk két további francia alkotást is: a Mozinet a Szerelem a hatodikon (Les femmes du 6ème étage) című vicceskedést kínálja, mely a 60-as években játszódik és egy konzervatív házaspár életét dúlja fel benne két spanyol cseléd. Míg a Parlux az Államérdekből (L'exercice de l'État) szinkronos premierje mellett döntött. A Versailles készítőjének új, meglehetősen furcsa, de érdekesnek tűnő filmje egy politikus odüsszeiájáról.


A hónapba még augusztus 30-tól is belefért egy mozis hét kezdete - ismét csak három filmmel. Stallone, ha már a 80-as évek hangulatát nem sikerült, visszahozza kedvenc akciószínészeit és a remegő kamerát, hogy még véletlenül se lássunk semmit az akciókból a The Expendables - A feláldozhatók 2-ben (The Expendables 2), de szerencsére akik igazán jól akarnak szórakozni, azok a 30-i mozis a héten láthatják az idei Woody Allen-filmet, a Rómának szeretettelt (To Rome with Love), benne olyan színészekkel, mint Penélope Cruz, Ellen Page, Jesse Eisenberg és Alec Baldwin, sőt, még a rendező is szerepel. A havi premierek sorát a Havanna, szeretlek! (7 días en La Habana) zárja, melyet hét rendező (Benicio del Toro, Julio Medem, Gaspar Noé és még mások) 2011-ben Havannáról forgatott kisfilmjei alkotnak.


Melyik augusztusi hazai mozis premier<br> érdekel legjobban?
  • Ted
  • The Expendables 2
  • Abraham Lincoln, a vámpírvadász
  • Apa ég!
  • Merida, a bátor
  • Az emlékmás
  • A többi közül valamelyik
Természetesen a fentiek csak tervezett bemutatók, az utolsó utáni pillanatban is történhet változás. Szeptemberben pedig ismét jönnek a folytatások, a Bourne- és a Step Up-sorozat a negyedik részével kerül mozikba, a Resident Evil-széria pedig az ötödikkel, de láthatjuk a Sammy nagy kalandja második részét is. Szerencsére eredeti alkotásokat is megnézhetünk, mondjuk a Looper - A jövő gyilkosát vagy az Üss vagy fuss!-t, de persze a regényadaptáció Lawless is jónak ígérkezik, ráadásul kivételesen a horrorok rajongói is kapnak egy odavetett csontot a magyar forgalmazóktól, ugyanis a Fórum Hungary bemutatja a Démoni doboz című filmet. (Bár ki tudja, ha megbukik Amerikában, akkor még el is tűnhet szeptember közepéről.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Aldo Moro #9
    "a remegő kamerát, hogy még véletlenül se lássunk semmit az akciókból" Ez mekkora egy demagóg szöveg.

    Amúgy köszi, hogy alá van írva a képeknek, hogy melyik filmből van.
  • BoneHeart #8
    pár nő példát vehetne a csajról
  • shamanist #7
    Nekem is itt mondták:
    Ha a böngésződ keresője a google, csak simán húzd bele a képet és jönni fog a film cím is...


    uff
  • Zombee #6
    Démoni doboz... már megint szellemes horror...
  • WoodrowWilson #5
    Az az Államérdekből.
  • niof #4
    Engem a pucér csajos film érdekelne, hogy melyik az. Betegnek tűnik...
  • xido #3
    mondjuk a 6 szavazhatóból 4 elég korrekt...
  • brueni #2
    annyira bonyolult lenne egy-egy cím a képekhez ????