MTI

Bővít az elektronikai alkatrészeket gyártó Fonyton

A termékeit exportpiacokra szállító, elektronikai alkatrészeket és részegységeket gyártó fonyódi Fonyton cégcsoport termelésbővítést tervez és fejleszt, mert főbb partnerei, zömében autóipari cégek, már túljutottak a válságon - mondta Lukács Sándor ügyvezető.

A csoport idei tervei 25-30 százalékos árbevétel-növekedésről szólnak, az emelkedő adóterhek miatt a tavalyihoz hasonló, illetve néhány százalékkal több nyereség elérése mellett - mondta az ügyvezető. Tájékoztatása szerint az árbevétel 2010-ben 858 millió forint, 2011-ben 1,088 milliárd forint volt. Két éve 21 millió, tavaly 64 millió forintos adózás utáni eredménnyel zártak. A Fonyton az idén 300 millió forintos befektetéssel csaknem kétezer négyzetméterrel növeli a raktárbázisát, ehhez 100 millió forintos uniós támogatást nyert. A tervek szerint az építkezés első ütemét idén őszre befejezhetik, a teljes beruházás jövőre készül el, 35-40 fős létszámbővítést lehetővé téve.

Az év első négy hónapja a terveknek megfelelően alakult, és az ügyvezető reményei szerint nem okoz törést ebben a tendenciában az év hátralevő része sem. "Az elektrotechnikai iparban a 10 százalékos profit már igen jó, de szép eredménynek számít a fonyódi üzem 5-8 százalékos profitrátája is a nemzetközi összehasonlításban" - fogalmazott Lukács Sándor.

A húsz éve piacon levő Fonyton, amely egykor a Philips gyártóbázisa volt, ma részben elektronikai, illetve optikai szenzor technikát gyárt többféle iparág, főként a szolgáltató-, a logisztikai- és az autóipar számára. A cégcsoport másik ága professzionális elektronikai részegységeket állít elő, ebben szintén meghatározók az autóipar (BMW, Mercedes, Peugeot, Opel, Skoda stb.) megrendelései, de gyártanak termékeket a háztartási eszközöktől kezdve az épületgépészeti eszközökig többféle terület számára.

A vállalkozás 2008-ban volt a mélyponton, akkor az utolsó negyedév elvitte az egész évi nyereségét, de a sokkot sikerült viszonylag hamar kihevernie, és az elmúlt két évben stabilizálódott a termelése. A Fonyton cégcsoport az 51 százalékban osztrák, 49 százalékban magyar tulajdonú CMS Manufactoring Kft.-ből, az olasz tulajdonú Datalogic Hungary Kft.-ből, valamint az őket kiszolgáló (számvitel, üzem- és üzletvitel) Fony-Sat Kft.-ből áll. Az előbbi társaság külső megrendeléseket teljesít, az utóbbi saját termékeket állít elő. A cégcsoport előnye a flexibilitás; alapvetően kisszériás termékeket gyárt professzionális szinten. A dolgozói létszáma másfél éve stabilnak mondható, 250-300 között mozog a megrendelésektől függően, jelenleg 280 fő - mondta az ügyvezető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!