Berta Sándor

Az Apple boltjaiért versengenek az amerikai városok

Versenyt futnak egymással a tengerentúli metropoliszok azért, hogy hol legyenek a kaliforniai vállalat legújabb üzletei. Az egyes települések különböző engedményeket tesznek a cégnek.

New York vezetői nagyon komoly kedvezményeket nyújtanának az óriáscégnek, ha ott nyitna meg még egy új egységet. A város akár arra is hajlandó lenne, hogy a szokványos bérleti díjnak csupán a harmadát szedje be. A metropoliszban egyébként már két helyen van Apple-bolt, a Grand Central Station és a Fifth Avenue közelében. New Yorkban a bérleti díjat négyzetméterenként 60 dollárra csökkentették. Összehasonlításul: egy hasonló frekventált helyen található étteremnek négyzetméterenként 200 dollár jelenleg és továbbá a bevételének egy bizonyos százalékát is be kell fizetni a város kasszájába. Utóbbi alól az Apple mentességet élvez.


Az ABC és a Cnet szerint a példát más amerikai települések is követik, s még ennél is nagyobb engedményeket tettek, illetve tehetnek azért, hogy náluk is legyen Apple-üzlet. Salt Lake City öt esztendőre teljes egészében elengedte a bérleti díjat, mert így akarta rávenni a céget arra, hogy nyisson még egy boltot Utah állam fővárosában. A stratégia bevált.

Az Apple Store hálózat biztosítja, hogy a társaság közvetlen kapcsolatban legyen fogyasztóival, ezért világszerte 13 országban összesen 363 áruháza van és ezekben hetente átlagosan 22 000 vásárlót szolgálnak ki. A vállalat idén 40 további üzletet akar nyitni többek között Ausztráliában, Németországban, Franciaországban, Spanyolországban és Kínában. E beruházásokra az Apple több mint 900 millió dollárt különített el.Közép-Európa első Apple Centere 2005 augusztusában Budapesten, az Andrássy úton nyílt meg, 2008 novembere óta pedig Debrecenben is Apple márkabolt működik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bikbukkfa #10
  Az egész hírnek annyi értelme van h 25x szerepelt az alma szó... ingyenreklám még ha a fele igaz is a hírnek :)
 • asgh #9
  "Van aki annyira betegesen tech függő,hogy nem bír élni net nélkül,meg tech cuccok nélkül. :DD Szánalmas."

  Írod ezt egy netes tech fórumon. LOL
 • szgege #8
  Futurisztikus életérzéssel huzzák le az emberekről a pénzt. :DDD Ez semmi más csak sznobizmus. Van aki annyira betegesen tech függő,hogy nem bír élni net nélkül,meg tech cuccok nélkül. :DD Szánalmas.
 • Papichulo #7
  "Magyarországon meg kettő is van(/volt)!?"

  Magyarorszagon nincs es soha nem is volt Apple Store, kizarol APR-ok vannak.
  A hivatalos online store viszont mukodik MO-rol is: store.apple.com/hu/
 • Narxis #6
  Nem semmik ezek az Apple boltok. Tényleg érezni a futurisztikus életérzést.
 • Globalmaster #5
  New Yorkban jelenleg csak 2 hivatalos apple bolt van? :O Magyarországon meg kettő is van(/volt)!? WTF...
 • Ferrer #4
  Only in the US..
 • asgh #3
  Nem az apple termékeket is árusító viszonteladókról van szó, hanem a közvetlenül az Apple által üzemeltetett Apple Store-ról. Azért éri meg alacsonyabb bérleti díjjal odacsábítani az Apple Store-okat, mert érezhetően megnő tőlük a környék forgalma.
 • mad mind #2
  Érdekes ott is a városvezetés. Az reklámérték, hogy van almabolt a városban? Tele van New York híresebbnél híresebb éttermekkel, épületekkel, múzeumokkal, luxusmárkákkal, de amíg nincs három almabolt nem vagyunk elég híresek?
 • Venom T #1
  Debrecenben már azóta meg is szűnt.
  Már ha azt a sufnit azonosítja valaki "márkaboltként" ami a Piac utcán volt. :)

  Amúgy a városvezetésnek mi haszna van abból, ha nem szed bérleti díjat öt évig, vagy mentesíti a forgalmi adó befizetésétől az Apple-t?
  Reklám szempontjából szerintem k*rvára zéró értékű.
  Vagy von olyan ember aki azért költözik egy városba mert van ott hivatalos Apple márkabolt? :D