Berta Sándor

Csak az IE-t fogja támogatni a Windows RT

A Mozilla Alapítvány és a Google is támadta a Microsoftot amiatt, mert következő operációs rendszerének ARM processzoros táblagépekkel kompatibilis változata kizárólag az Internet Explorert támogatja majd.

Úgy tűnik, hogy a közeljövőben újabb fejezet íródik a böngészőháború nagykönyvébe. Az elmúlt években viszonylagos nyugalom volt ezen a területen, a fejlesztők sorra hozták ki az új verziókat és nem igazán voltak komolyabb viták. A nyugalomnak azonban vége, mert Harvey Anderson, a Mozilla jogásza blogbejegyzésében támadta a Microsoftot, mert a négy változatban érkező Windows 8 ARM processzoros tábla PC-ken futtatható verziója, a Windows RT kizárólag az IE használatát fogja támogatni. A szakember ezt a 2004-es időszakhoz hasonlította, amikor a Microsoft monopolhelyzetbe került a böngészők területén.

Anderson attól tart, hogy mivel az ARM processzorok fokozatosan elterjednek, nem csak a táblagépekben, hanem a PC-kben is, így ez a korlátozás komolyan befolyásolhatja a böngészőpiac jövőjét. A Mozilla két böngészőváltozaton is dolgozik, mindkettő kompatibilis az új operációs rendszerrel. Az ott használt API-t azonban nem lehet ARM platformon használni, így a Windows Classic módban az IE mellett aligha lehet majd más böngészőt futtatni. Anderson szerint mindez visszatérés ahhoz a sötét korszakhoz, amikor az emberek nem választhattak a böngészők között. Ezzel a lépéssel a cég akadályozza a szabad versenyt és az innovációt, hiszen a Firefox, a Chrome és a többi program kizárólag a Metro felületen fog működni, de ott is hátrányba kerülhetnek az IE-vel szemben.

A Mozilla jogásza azt írta, hogy ugyan próbálta felvenni a kapcsolatot a Microsoft fejlesztőivel és vezetőivel, de erőfeszítéseik nem vezettek eredményre. A szervezethez időközben csatlakozott a Google is, amely szintén értetlenül áll a korlátozások előtt és amely bírálta a szoftverfejlesztő céget. A Microsoft könnyen bajba kerülhet, hiszen 2010-ben hasonló helyzetben a piaci verseny megsértésével vádolta meg az Európai Bizottság, és akkor a vállalat kénytelen volt bevezetni a böngészőválasztást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • skinnyman #58
    "Ha majd az Ipad reszsedese eleri a 90%-ot a piacon"

    Ez azért szerintem nem veszélyeztet senkit :)
  • kakamatyi123 #57
    >Különbség van piacvezető és monopolhelyzet között. Kb. mint a futóversenyen: >nem mindegy, hogy valaki azért nyer, mert gyorsabban fut mint a többi, vagy >mert mindenki mást diszkvalifikáltak.

    A hasonlat jo, kerdes hogy mekkora piaci reszesedesnel valasztod el a kettot...

    Ha majd az Ipad reszsedese eleri a 90%-ot a piacon, vajon neki is bongeszovalaszto kepernyot kell majd tenni a safari ele?
  • asgh #56
    "Szoval ahol egy ceg (MS) monopolhelyzetben van (Win32 desktop), ott utalni kell, ahol egy masik ceg (Apple) van jelenleg monopolhelyzetben (IOS tablet ), az viszont rendeben van, sot mas ceg ne is probalkozzon... mert mi ertelme???:)"

    Különbség van piacvezető és monopolhelyzet között. Kb. mint a futóversenyen: nem mindegy, hogy valaki azért nyer, mert gyorsabban fut mint a többi, vagy mert mindenki mást diszkvalifikáltak.
  • Papichulo #55
    "iPad only...."

    iOS-rol volt szo es az iPad-en is azt hasznal. Lassuk be, hogy hulyeseg volt az eredeti felvetes. Nem csak Safari van!
    btw, iPhone version: http://itunes.apple.com/us/app/dolphin-browser/id452204407

    "Azt hittem csak 1 bongeszo, de ezek szerint linkgyujtemeny, ami kapcsolatban van piaval, droggal, meg minden szir-szarral...Arrol nem beszelve, hogy mi van, ha 1 16 eves tolti le? Beperelik illegalis letoltesert?"

    Ez a folyamatosan aggodo szulok erdekeben van, hogy tudjak mit szabaditanak esetlegesen a gyermekukre. Nem tudtad, hogy az internetet a porno miatt talaltak ki? :)
  • cateran #54
    iPad only....Bar ezen besirtam:
    You must be at least 17 years old to download this app.
    Frequent/Intense Profanity or Crude Humor
    Infrequent/Mild Mature/Suggestive Themes
    Frequent/Intense Alcohol, Tobacco, or Drug Use or References
    Infrequent/Mild Cartoon or Fantasy Violence
    Infrequent/Mild Realistic Violence
    Infrequent/Mild Sexual Content or Nudity
    Azt hittem csak 1 bongeszo, de ezek szerint linkgyujtemeny, ami kapcsolatban van piaval, droggal, meg minden szir-szarral...Arrol nem beszelve, hogy mi van, ha 1 16 eves tolti le? Beperelik illegalis letoltesert?:D
  • Papichulo #53
    "bezzeg az, hogy iOS alatt egyszerűen nem lehet mást használni, mint Apple Safari-t"

    WTF???

    http://itunes.apple.com/us/app/dolphin-browser-for-ipad/id460812023
  • kakamatyi123 #52
    >ipadra már van egy rakás program
    >Szóval akkor mi értelme van egy 0-ás program ellátottságú elavult rendszernek a >többi mellé? Max akkor lett volna értelme ha futnának az asztali programok, de >így.

    Szoval ahol egy ceg (MS) monopolhelyzetben van (Win32 desktop), ott utalni kell, ahol egy masik ceg (Apple) van jelenleg monopolhelyzetben (IOS tablet ), az viszont rendeben van, sot mas ceg ne is probalkozzon... mert mi ertelme???:)

    Lol, ezekkel a szakmai ervekkel nem lehet vitatkozni:)

    A voros nok minek sminkelik magukat, ugyis rondak, a barnak, na azok aztan a szepek:) Egyaltalan, minek szuletnek vorosek, semmi ertelme...:)

    Huhh, az egod gondolkodasmodja nem kicsit begyepesedett es rogeszmes....
    Gondolom az elet mas teruleten is feketen/feherben latattja veled ezt a sokszinu vilagot, a nok ezt hogy birjak elviselni?:)

    Felreertes ne essek, en nem allitom hogy a Windows vagy a Linuk kerneljenel nem lehet jobbat irni, pl. stabilitas szempontjabol... lasd pl. IBM AIX...

    Viszont szakmailag megalapozatlan kategorikusan kijelenteket tenni csak azert hogy alatamaszd az egod erzelmi reakcioit, nos baratom, ez komoly onismereti hianyossagokrol arulkodik...:)




  • Zoli007 #51
    És hogyan írják meg, ha az ARM-es Win8 alatt a külső fejlesztők nem férnek hozzá a Win32-höz, csak a WinRT-hez?
  • sanyicks #50
    Csak részben érzelmi alapon ;)
    Nézzük:
    -ipadra már van egy rakás program
    -a windows kernel egy híg fos, mindig is az volt, bár fejlődik de nem eléggé, mert nincs ösztönzés rá
    - windows többi része is általában elég gagyi
    - a win egyetlen előnye, a monopolhelyzet, hogy megvették az oktatatást, a nagyobb piacokat, így erre van a legtöbb program. Csak hogy az elbaszott win8 RT-n ezek közül egy sem fog futni.

    Szóval akkor mi értelme van egy 0-ás program ellátottságú elavult rendszernek a többi mellé? Max akkor lett volna értelme ha futnának az asztali programok, de így.

    És igen x86 tablet= laptop billentyűzet nélkül, tehát drága, gecisokat fogyaszt, és még a billentyűzet is lemaradt róla ;)
  • Ferrer #49
    Még szerencse, hogy ARM architektúrán linuxot is lehet futtatni. Firefox, Chrome, Opera, használjátok egészséggel :)