Berta Sándor

A MegaUpload felszámolása csak a kezdet volt

Amerikai lapértesülés alapján a MegaUpload elleni eljárások megindítása csak az első lépés volt a különböző fájlmegosztó portálok elleni küzdelemben.

Alfred Perry, a Paramount Pictures szerzői jogokkal foglalkozó munkatársa a New York-i On Copyright rendezvényen közölte, hogy további lépések várhatók a fájlmegosztó szolgáltatások üzemeltetőivel szemben. Az amerikai filmstúdiók különösen öt fájlmegosztó oldal ellen akarnak fellépni. Az érintett öt honlap a FileServe, a Wupload, a Putlocker, a Depositfiles és a MediaFire.

"A Top 5-be tartozó fájlmegosztók évente több mint 41 milliárd oldalletöltést generálnak. Ez azt jelenti, hogy a Föld minden lakójára jut öt oldalletöltés" - jelentette ki Alfred Perry. A Paramount Pictures munkatársa bemutatott egy grafikát is, amelyen a MegaUpload logója át volt húzva, ugyanakkor a többi öt honlap logója még jól látható volt. A menedzser hozzátette, hogy a FileServe, a Wupload, a Putlocker, a Depositfiles és a MediaFire is felelős a szerzői jogsértésekért.


A szerzői jogi szakértő azt ugyanakkor nem volt hajlandó elárulni, hogy már folyamatban van-e eljárás az érintett szolgáltatások, illetve azok üzemeltetői ellen, miként arról sem árult el részleteket, hogy terveznek-e ellenük jogi lépéseket. Csupán az vehető biztosra, hogy a filmipar folytatja a megkezdett kampányát. Tom Langridge, a MediaFire társalapítója ugyanakkor a Cnetnek küldött levelében tagadta, hogy a cége megsértette volna a jelenleg hatályos amerikai szerzői jogi törvényt.

A MegaUpload vezetőjét január 20-án három társával együtt az új-zélandi hatóságok vették őrizetbe. Az amerikai hatóságok szerint a MegaUpload a világ egyik legnagyobb fájlmegosztó portáljaként működött, ahol a forgalom jelentős része szerzői jog által védett tartalom illegális terjesztésére irányult és amely így működésével legkevesebb 500 millió dolláros kárt okozott a jogtulajdonosoknak. Az Egyesült Államok időközben hivatalosan is kezdeményezte az új-zélandi hatóságoktól Kim Schmitz MegaUpload-alapító kiadatását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lu #34
    Meg szerintem senki nem ment tovabb a megaupload es megavideo linken tulra ezek szerint. Mint irtad, ott a Megabox es a Megamovie is (meg meg nehany mega oldal), ez utobbinak a teszt fazisa ment. Ha jo volt az ertesulesem nyaron indult volna el legalis szolgaltataskent. Szerintem is inkabb itt az volt, hogy nem akartak, hogy legalis uton is elinduljon. Lehet nem kaptak volna belole penzt...
  • boond #33
    Indok kell a megaupload bezárására?

    Ez elég indok?

    Megaupload:

    "Újabb csavarként nyilvánosságra került a Megaupload decemberben elindított új projektje, ami egy jogtiszta közösségi zenehallgató oldal lenne, a Megabox. A többek között az Amazonnal közösen felépíteni tervezett oldal a bevételeinek 90 százalékát a zenészeknek adná tovább, a kiadókat teljesen kihagyva a rendszerből. A gyorsan kipattant összeesküvés-elméletek szerint a zenepiar azért szállt most rá a Megauploadra, és próbálja elpusztítani, hogy ne rontsa az üzletét a legális Megaboxszal."

    forrás:
    http://index.hu/tech/2012/01/24/forr_a_levego_a_fajlcserelok_korul/
  • lordsithlord #32
    Megjegyezném, ha senki nem készít semmit, akkor nem is lesz mit ellopni egymástól

    Egyébként azért z nem ilyen egyszerű. A Megaupload nem a semmiből csinált pénzt. Ők adtak egy szolgáltatást (tárhelyet adtak bérbe a fájlok feltöltőinek). Ergo ők az infrastruktúrájuk bérbeadásából szereztek pénzt.

    Ha már jogvédelemről van szó, érdekes azt felvetni, hogy vajon miért éppen a MU volt az elsődleges célpont, mikor sok tárhely sokkal egyértelműbben sérti a szerzői jogokat (lsd. Affiliate programok, ahol még fizetnek is, ha fájlokat feltöltesz és azokat letöltik, ergo még pénzelik is a jogsértőket). Érdekes, hogy az ilyen oldalak a MU elleni akciók után is simán működhetnek tovább, miközben olyan oldalak, amiknél már hónapok óta nincs megosztási lehetőség, csak fájlt tárolhat rajta a tulaj, a TOP célpontok közé tesznek...
  • gombost #31
    A kiadok fognak masolt cuccokkal kereskedni? Effektive egymastol fogjak lopni a cuccot? Ezt nevezed te logikus gondolkozasnak? Neked surgos segitseg kell baratom.
  • FoodLFG #30
    júj!júj! Nem lesznek filmek. Mind éhen halunk! Eljő a sötétség! o.o
    http://youtu.be/yFOmRrO-ogU

  • metaljesus #29
    Látom a logikus gondolkozás nem az erősséged. Hadd vezessem le neked röviden:
    Megaupload üzleti modell nagyon jó, semmiből csinál pénzt -> mások is elkezdik ezt csinálni, és a másolt cuccokat töltik fel, hogy szintén sok pénzt csináljanak -> annyira jó a modell, hogy a kiadók is inkább ezzel foglalkoznak filmkészítés helyett -> mindenki másolt cuccokkal kereskedik, és senki nem gyárt filmeket, stb. -> a modell megbukott.

    Azon lehet vitatkozni, hogy a megaupload csak a tárhelyet meg a sávszélt biztosította, de nyilvánvaló hogy mire ment ki a dolog. Ugyanúgy, ahogy a piacnál is, de ott könnyen meg lehet fogni a "feltöltőket" (amúgy ott is csak az akarat hiányzik).
  • zola2000 #28
    Én amilyen adatot magamnak szeretnék tárolni, azt feltöltöm magamnak a gmailre (email piszkozatba), vagy a google docsra, ha azt akarod hogy ne lássa a google, akkor valamivel titkosítod a feltöltés előtt (pl a jelszavas rar viszonylag jó)...

    de ha fejleszt valaki valami ingyenes játékot mondjuk rpg makerben, akkor nem tudom hogy fogja megosztani, ha megszűnnek ezek az oldalak ... illetve ha valaki olyan dolog után érdeklődik amit az országában még csak nem is forgalmaznak (pl érdeklődés hiányában), azoknak is rossz lenne a warez eltűnése ... vagy felerősödne a legális kiadás.
  • gombost #27
    Nem nagyon megy a matek, mi? Hat mar hogyne lenne fenntarthato. Nezz mar utana, mennyi penzt keresett az ember! Nem azert bukott meg, mert nem volt jo a modell, hanem mert a kiadoknak/forgalmazoknak a bogyeben volt.
  • Lucy in the Sky #26
    Dropbox nálam ugyanez. Minimum nyugtalanító a helyzet.
    MU-t is sokan használták full legal tartalom tárolására, oszt' ők pont le vannak szarva. Tény hogy csurig volt warezzal meg filmekkel, de ez az ágyúval verébre metodika baromi gusztustalan, főleg h lehetne ezt másképp is. Mondjuk elkapni az üzemeltetőt, aztán végignézni a tartalmakat. Persze a tettenérés volt a lényeg, rásütni minél több kártérítést minél több érintettre, arra meg ez a legbiztosabb módszer...
    A legdurvább hogy a nettó ártatlan károsultak talán nem is tudnak kit perelni, az akciót kibulizó kiadók egy nagy behatárolhatatlan halmazt képeznek, ráadásul gondolom hivatalosan ez egy szövetségi "tisztogató" művelet volt feljelentés (és feljelentő) nélkül, akkor meg elég kilátástalan a dolog.
  • FoodLFG #25
    jaja fosszar az összes. A torrent 5x kényelmesebb és gyorsabb is.
    Amikor 1.5MB/s* el jön a cucc, na olyat még nem láttam ezeken az oldalakon. :D

    *és csak azért 1.5M, mert nem bír többet a szar d-link wifi routerem.