Szekeres Viktor

Már itthon is lehet filmeket nézni az iTunes-on

Szeptemberben a zenerajongók örülhettek az itthon is megnyíló iTunes-nak, mostantól pedig már filmeket is lehet agyba-főbe letölteni.

Fogsz letölteni az iTunes-ról?
 • Igen.
 • Nem.
A hazai netes világban az év egyik legnagyobb hírének számított, hogy az Apple szeptember végén megnyitotta idehaza az iTunes Music Store-t, a cég online zeneboltját. Ez azt jelentette, hogy már itthonról is volt arra lehetőség, hogy legálisan zenéket töltsünk le az Apple-től, ehhez mindössze az iTunes programját kellett telepíteni, valamint egy netes vásárlás-kompatibilis bankkártya adatai segítségével egy Apple ID-t kiváltani.


Persze nem csak mi lettünk kedvezményezettek, hiszen az Európai Unió további iTunes-szal legálisan nem rendelkező országaiban, Bulgáriában, Cipruson, Csehországban, Észtországban, Litvániában, Lettországban, Máltán, Lengyelországban, Romániában, Szlovákiában és Szlovéniában is megnyílt a zeneletöltés lehetősége. Ráadásul a felhasználási feltételekből, valamint a skandináv országokban megjelent filmkölcsönzés és -vásárlási lehetőségekből arra lehetett következtetni, hogy nálunk is csak hetek vagy hónapok kérdése az, hogy filmeket lehessen tölteni az iTunes kínálatából.

Bár a hivatalos bejelentés az Apple részéről még nem történt meg, a filmletöltési lehetőség október 27-én aktiválódott. Elsőként az iPhone-ok iTunes alkalmazásában tűnt fel a Movie Store ikonja, de a keresőt használva már számítógépen is el lehetett jutni a filmek adatlapjaira. Aki tehát regisztrál, az kedvére válogathat a videótékában és a megvásárolható filmek között. A filmek árai euróban vannak megadva - a jelenleg a 300 forintos árfolyamot is meghaladós csúcseurónak köszönhetően könnyedén átszámolhatóak az árak forintra.

Egy nem akciós kölcsönzés régi filmeknél 900 forint (3 euró), friss alkotásoknál pedig annyi, mint egy mozijegy, azaz 4 euró (1200 forint), a vásárlás pedig, ha eltekintünk az éppen aktuális akcióktól, akkor régebbi filmek esetében 8-10 euróba kerül (2400-3000 forint), premierfilmeknél pedig 14 euróba (4200 forint). A kölcsönzés egyébként 30 napra szól és a lejátszani elkezdett filmet 2 napon belül végig kell nézni, különben csak a kölcsönzői díj ismételt felszámításával nézhetjük tovább. A hagyományos felbontású filmeket felár ellenében HD-felbontásban is meg lehet vásárolni, illetve ki lehet kölcsönözni, és egyelőre a kínálat természetesen csak eredeti nyelvükön nézhető filmeket tartalmaz magyar felirat nélkül. A sorozatok szerelmesei már nem örülhetnek annyira, mint a filmőrültek, hiszen a frissen leadott sorozatepizódok nálunk nem vehetők meg és kölcsönözhetők ki.


A megvett iTunes-os filmeket, amíg elérhetőek az online áruházban, nem kell saját gépén tárolnia a felhasználóknak, hiszen a fiókunkba maximum 5 számítógépről vagy egyéb platformról belépve bármikor újra letölthetjük őket - igaz, másolásvédett formátumban, vagyis azok hivatalosan csak iTunes-on játszhatóak le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zetortraktor #6
  i, mint irónia? Nézd meg, mire válaszoltam.
 • endrev #5
  zetotraktor, barominagy bukta az iTunes, tényleg. Hol élsz te?! :D Szeretnék én ekkora buktában részvényes lenni!

  Mindazonáltal majd akkor fogok filmet kölcsönözni onnan, ha szinkronosak lesznek.
 • zetortraktor #4
  Nem hiszem, ezért is akkora bukta az iTunes.
 • Krumplipuska #3
  " ha eltekintünk az éppen aktuális akcióktól, akkor régebbi filmek esetében 8-10 euróba kerül ( 2400-3000 forint)"
  Hö hö hö,mennyit spórolunk,hiszen a legtöbb csatornán szinte csak régi filmeket vetítenek :)
 • Gerygrey #2
  Ha mar penzt adok egy filmert, elvarnam, hogy barmin lejatszhato legyen. A haloszobaban a TV-re csak egy wifis WDTV Live van kotve, amivel elerem a szamitogep vinyojan levo filmeket. Ha jol ertem, az iTunes-on megvett filmet nem tudnam ott nezni, csak a torrentrol letoltotteket... Fasza. (persze, majd rohanok venni egy Apple TV-t, ami meg MKV-t nem hajlando lejatszani)

  Egyebkent ennyiert akkor se kene egy film, ha meg a telefonomon is le tudnam jatszani a villamoson ulve.
 • willcox #1
  Van olyan elmebeteg, aki ezekért a DRM-es szutykokért hajlandó egy fillért is adni?