Hunter

Gates a WC forradalmasításán dolgozik

A számítógépek világának forradalmasítása után Bill Gates új célt tűzött ki maga, illetve a világ elé, a WC forradalmasítását.

A Bill és Melinda Gates Alapítvány bár még csak nemrégiben indította útjára a "WC újra feltalálása" elnevezésű programot, máris 3 millió dollárral díjazta nyolc egyetem kutatóit, akik a porcelán trón újratervezésén fáradoznak. Bár a verseny elsőre kissé komolytalannak tűnhet, valójában igen nagy kihívásokat támaszt a résztvevők számára. Egy olyan gazdaságos alkalmatosságot kell kifejleszteni, amit nem kell bekötni a csatorna-, vagy bármilyen víz-, illetve elektromos hálózatba.

A program a világ népességének azt a 40 százalékát célozza, aminek nincs lehetősége vízöblítéses toalett használatára. A fejlődő világban emberek milliárdjai élnek megbízható WC-k nélkül, ami jelentős higiéniai, ezáltal egészségügyi problémákat eredményez.

Az alapítvány Globális Fejlesztési Programjának elnöke, Sylvia Mathews Burwell múlt hónapban szólalt fel a 2011. évi AfricaSan konferencián Kigaliban. "Az elmúlt 200 évben egyetlen felfedezés sem járult nagyobb mértékben az életek megmentéséhez és az egészség megóvásához a WC feltalálása által előidézett higiéniás forradalomnál" - mondta Burwell. "Azonban nem sikerült eléggé elterjednie, csupán a világ egyharmadát érte el. Új szemléletre, új ötletekre van szükségünk. Röviden, újra fel kell találnunk a WC-t"


Michael R. Hoffman találmánya

Az egyik legígéretesebb rendszer napelemeket használ az eszköz elektromechanikus rendszerének energiaellátásához, amiben az elektródák kémiai reakciókat generálnak, megtisztítva a kagylót, továbbá széndioxiddá és hidrogénné alakítva a szerves hulladékot, amit egy üzemanyag cellában tárol el az éjszakai energiaellátáshoz. "Ugyanolyan szinten tudjuk megtisztítani a szennyvizet, mint a víztisztító üzemek" - nyilatkozott a New York Times-nak Michael R. Hoffman, a napelemes illemhelyet fejlesztő kutató, a Caltech környezeti tudományok professzora, akit 400.000 dollárral jutalmaztak az elvért.

Hoffman megoldása 5.000 dollárba kerülhet, ez az összeg azonban jelentősen csökkenhet, amint a prototípus sorozatgyártásba kerül, tette hozzá a professzor, aki szerint a működtetési költségek naponta mindössze néhány centbe kerülnek, ellentétben a hagyományos megoldásénál, ami egyre nagyobb összegeket emészt fel. A győztes prototípus, vagy prototípusok tesztelését és sorozatgyártásuk beindítását is az alapítvány fogja finanszírozni.

Frank Rijsberman, az alapítvány elnöke szerint a vegyészmérnökök segítségével több jövőbeli WC-t fognak kifejleszteni. Ahelyett, hogy a hónapokon át komposztálnák az ürüléket, ahogy azt a legtöbb víz nélküli megoldás teszi, az új változatok gyorsan felhevítik az ürüléket, megölve a kórokozókat. Ez az elve egy másik támogatott projektnek, ami Dél-Afrika közösségi mosdóiban jelenhet meg. "Kémiai úton dolgozzuk fel, elégetve az ürüléket, a keletkező energiát pedig a vizelet elpárologtatásához használjuk fel" - mondta dr. Katherine Foxon vegyészmérnök, aki jelenleg a durbani KwaZulu-Natal Egyetemen tanít.

Még a kiterjedt szennyvíz hálózatokkal rendelkező országok is tesztelnek olyan WC-ket, amik bár öblítenek, elvezetik a vizeletet, mielőtt az a csatornába kerül. "Az emberi metabolizmusból származó legtöbb tápanyag a vizeletben választódik ki és a víztisztító üzemeknek kell megbirkózniuk a lebontásukkal" - mondta Tove A. Larsen, a Svájci Szövetségi Vízügyi Tudományok Intézetének vezető tudósa. A svájci megoldás külön tároló tartályokba vezeti el a vizeletet, leegyszerűsítve a szennyvíz kezelést. Az összegyűjtött vizeletet külön kezelhetik, majd műtrágyaként újrahasznosítják. Larsen ugyancsak közreműködik a Gates Alapítvány törekvéseinek megvalósításában.


Bill Gates és Katherine Foxon

"Olyan WC-kre van szükségünk, amik olcsók és több mint kétmilliárd szegénységben élő ember használhatja" - összegzett Peter P. Rogers, a Harvard környezeti tudományok professzora, aki régóta kutatja a víz- és energia forrásokat, és tisztában van a projektek előtt magasodó kihívásokkal. "Sok potenciálisan jó megoldást látok, ezek azonban gazdaságilag még nem életképesek. Ennek ellenére érdemes hajszolni a megoldásokat, ezek ugyanis rengeteg ember életkörülményein javítanának"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #100
    "Egy gödör, és pár deszka. Na, ha ezt képtelenek összetákolni maguknak, akkor rohadjanak is bele a kolerába!"

    Azért azt elképzelem ahogy egyszerre 5 millió indiai vagy afrikai neki kezd ilyet ásni, hogy elvégezze a napi szükségletét.
    A gond az, hogy még a számokkal sem vagy tisztában, de királynak érzed magad fikázásban.
  • vision5 #99
    kvp: van egy másik járható út is és ez a pazarlás csökkentése
  • vision5 #98
    Érdekes, a pottyantós wc elég régóta létezik, nem igényel vizet és csatornázást. Maximum egy kis meszet.
  • csomi #97
    Te jo isten, te tenyleg ennyire sotet vagy?
  • KaszaN #96
    Egyeseknek mennyi ideje van.
  • Julius Caesar #95
    A 90-es évek közepéig az átlag magyar csak minden másnap tusolt. És mi még a jobb féle vagyunk.
  • shaba23 #94
    A macskafélék azért ásták el, hogy a nagyobb ragadozók ne találjanak a nyomukra, nem higiéniai okokból.
  • ugh #93
    tudod ezert kell eleasni (as godor majd belekullant aztan betemet) es a foldben levo bakteriumok elintezik a tobbit .
    az iylen fertozes hullamok azert vannak mert az emberek nagy resze baszik kezetmosni es ez nem feltetlenul a csoro orszagokbol jovokre jellemzo mert pl az angolok vagy hollandok nagyresze sem mos kezet szaras utan, ezt konkretan tapsztaltam.
    kibaszott nagy talalmany ez az elasos dolog,tenyleg. a macskafelek kb 15 millio eve ezt cs.
    :D
  • gkalcso #92
    Ha nem vigyázunk, kiborul a bili. Gates van valami ötlete?
  • ugh #91
    ja bocs nem ez hanem ez