Berta Sándor

ARM processzorokra épülő szervereket tervez a Dell

A konszern azt tervezi, hogy olyan szervereket kínál az ügyfeleinek, amelyek az ARM CPU-ira fognak épülni. Amennyiben az üzlet valóban beindul, úgy ez komoly elismerés lenne a brit processzorgyártó számára.

Azzal a Dell vezetői is tisztában vannak, hogy az ARM csak nagyon nehezen vetheti majd meg a lábát az Intel által uralt piacon, ennek ellenére a társaság meg akarja adni az esélyt a brit cégnek. Forrest Norrod, a Dell szerver platform divíziójának ügyvezető igazgatója egy brit IT-portálnak elmondta, hogy nagyon gondosan tanulmányozták az ARM processzorain alapuló szerverek lehetőségét, mivel a gyártó által kínált architektúra - bizonyos felhasználási területeken - komoly előnyöket kínál a fogyasztás területén. "Számos olyan ügyfelünk van, akik nagyon érdeklődnek az ARM CPU-in alapuló szerverek iránt és már volt néhány munkánk ezen a területen" - tette hozzá a vezető.

A Dell egyelőre kivár és arra kíváncsi, hogy az ARM miként tud érvényesülni a piacon, az architektúra sikere ugyanis egyáltalán nem garantált. Ennek ellenére a társaság már számos olyan intézkedést hozott, amelyeknek köszönhetően bármikor felveheti a kínálatába az ARM processzoraira épülő szervereket. Egy C-sorozatú mikroszerver-rendszer négyszer vagy akár nyolcszor annyi ARM CPU-t tartalmazhat, mint ahány Intel chipet, s ez bizony komolyan elgondolkoztatta a számítógép-gyártót.

Norrod rendkívül objektíven értékelte a jelenlegi helyzetet, az előnyök mellett kitért a hátrányokra is. Elmondása szerint a legnagyobb problémát jelenleg az ARM processzorok hiányzó szoftveres támogatottsága jelenti. Ugyan a mobil világban már hatalmas fejlesztői közössége alakult ki, de az üzleti szektorban egyaránt hiány van olyan használható Linux-disztribúciókból és Java-programokból, amelyek működnek az ARM architektúráján. Amíg a cég ezeket a hiányosságokat pótolja, addig az Intel és az AMD kihasználhatja az időt arra, hogy javítsanak termékeik energiahatékonyságán, így a szerverpiacon a konkurenciaharc még intenzívebbé válhat majd a közeljövőben.

A Dell egyébként a közelmúltban jelentette be, hogy átszervezésbe fog és a jövőben nem csak konfigurációkat akar szállítani a piac szereplőinek, hanem egyéb IT-eszközöket is. Emellett cél a forgalom hosszú távú, 5-7 százalékos növelése és elsősorban az európai, illetve kínai terjeszkedés. A közvetlen értékesítést a viszonteladókon keresztüli eladások válthatják fel a közeljövőben. Emellett fontos, hogy a társaság a jövőben az okostelefon- és a tábla PC-piacon is az Apple konkurensévé váljon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lmisi #1
    A nincs linux distrora két link:
    Debian
    Ubuntu
    Na két perc alatt 2 link, talán a dell-nek google, vagy egyéb keresőt kellene használnia a pontatlan nyilatkozatok helyett. Ha meg olyan ARM megvalósítást akarnak használni amit a fentiek nem támogatnak, akkor talán sacc/kb rá kell uszítani 2 programozot aki megoldja 1 nap alatt demo szinten és 1/2 hét halatt tényleg használhatóan, siránkozás helyett.
    Anno annakidején egy IBM alkalmazott néhány óra alatt portolt linuxot, hogy bemutassa főnőkeinek érdemes az IBM-nek Linux-al foglalkoznia