Gyurkity Péter

Megfeleződhet az okostelefonok ára

Mégpedig 2012 végéig, legalábbis a Microsoft reményei szerint. A cég új készülékeket mutatott be a Windows Phone 7 alatt, a Nokia pedig súlyos milliókat költ az átállás előnyeit hirdető kampányra.

A szoftvercég mozgalmas napokon van túl, a Worldwide Partner Conference (WPC) alatt ugyanis több fontos bejelentés, illetve elképzelés is elhangzott részükről. A Windows Phone részleg első embere többek között arról beszélt, hogy az okostelefonok átlagos ára megfeleződhet mintegy másfél éven belül, emellett pedig több új megoldásról is lerántották a leplet.


Jelenleg az okostelefonok nagyjából 200 dollár körüli átlagáron találnak nap mint nap gazdára, vagyis a vásárlók a legtöbb esetben ezen a szinten számíthatnak kiadásokra, amennyiben be akarnak ruházni egy-egy ilyen készülékre. Ez a Microsoft szerint nem sokáig lesz így, jövő év végére ugyanis az átlagos ár 150 dollár alá csökkenhet, sőt akár megközelítheti majd a 100 dollárt, amely tulajdonképpen a mai szint fele lenne.

Ők egy univerzális, azonos ökoszisztémát képzelnek el az asztali és mobil (hordozható) készülékek világában, ahol a felhasználó nagyjából ugyanazt az élményt kapná, platformtól és kütyütől függetlenül, bár ez biztosan nem jelenti azt, hogy a WP7 táblákon is megjelenne, ahogy azt az Android teszi - ők inkább a hagyományos PC-k esetében megszokott funkciókat szeretnék viszontlátni a táblákon, legyen szó a különböző hálózatokhoz történő csatlakozásról, avagy USB-kulcsok használatáról.


A cég emellett több új készüléket is bemutatott a rendezvény alatt, amelyek kivétel nélkül a WP7 Mango kódnevű verzióját futtatják majd. Ezek a ZTE, az Acer, valamint a Fujitsu jóvoltából érkeznek majd (utóbbi vízálló megoldás), de a Samsung is készül valami újjal, amely elsőként hordoz magán elülső kamerát - részleteket nem osztottak meg a megoldásokról, a megjelenés várható időpontját sem tudni. Megemlítették viszont, hogy immár 22 ezer külső alkalmazás található a saját online szoftverboltjukban, itt egyes források szerint némi tisztogatást hajtottak végre, hogy kiszűrjék a másolatokat (korábban 25 ezret is emlegettek a jól értesültek).

A Nokia brit lapértesülés szerint mintegy 80 millió fontot költ az ősszel induló kampányára, amely a platformváltás előnyeit hangsúlyozná a vásárlóknak, bár ezt a gyártó nem hajlandó kommentálni. Ettől remélnek sikeres rajtot, jóllehet a WP7 eddig nem tudott tekintélyes szeletet kiharapni magának a piacból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Globalmaster #12
    Sanyicks igazat beszélt -írt. És nem mondta, hogy anyaghasználatban, összerelésben elmaradna a Nokia a többi gyártótól. Ő is csak a rendszert véleményezte.
  • DjDano #11
    Sanyix egy radikálidióta, mind politikailag mind más téren, tehát tudni kell helyén kezelni azt amit ír.

    RiSeForMuSiC: A Nokia most is normális telefonokat gyárt, anyaghasználatban összeszerelés minőségében veri a HTC-t és Samsungot is! Ahol probléma van az a Symbian (viszonylagos) versenyképtelensége és a hardver gyengesége, de ez az új MeeGo és WP7-es telefonokkal egy csapásra megoldódik majd.
  • sanyicks #10
    Akkor viszont hülye vagy, mert minden területen hasonló képpen csinálja az m$ :)
    Zárt dokumentálatlan szarok, inkompatibilitás, magához láncolás: lásd doc, directx, directcompute, stb. Bármi ami nyílt és nyilvános az szerintük szar, majd rögtön lemásolják csak éppen dokumentálásás nélkül, zártan, és azt tolják minden áron a birodalmukban...
  • llaszlo #9
    Sok baromságot láttam már antifanboyoktól leírva, de ez az elsők között van. Jót röhögtem ezen a baromságon. LOL Ezt magadtól szülted vagy valami hülye segített benne?
    Nem vagyok MS fan, nem is használok jelenleg MS termékeket.
  • Bagoly81 #8
    ugyolvastam a legfontosabb a 4g szabvány amit még besem vezettek,plusz még nemis biztos hogy 4g lesz(de ez tölük függ akik a modemeket gyártják). de trollkodásra valot sem szedhet sokkal többet. , amugymeg maxanyi lesz az eredménye hogy nem 40e lesz egy telo hanem 45, de szerintem ez pont nemérdekli a vevőket ha kell megveszik, a másik okfejtése itt pár embernek erről a troll nortell? szabadalomról, hogy itt nem a google volt az első szempont hanem a kínai ocojánosok nehogy könyebben betörjenek a zsíros bodonhöz.
  • sanyicks #7
    MÉG 1 dolcsi, de nem sokáig, most vettek egy csomó szabadalmat trollkodásra.
  • Bagoly81 #6
    nemrég, egy cikkben arrol volt szó. hogy 1 dolcsi a jutalés MS-nek, szoval az 200 forint szerintem nemfelezi le a mobiltelefonok árát, viszont abban láthatunk rációt arra, hogy a nokiát megkérve csinálhat belépő szintű wp7 et, aminek elképzelhető, hogy lesz skere, ennek hatására, pedig a többi gyártó is kijöhet olcsó winmobillal igy viszont már lehet olcsó, jah még egy dolog miatt lehetne még, kijönnek ujabb fejlesztésekkel, és ergó a mostani mobil procikat le akciózva, tudnak olcsó telefonokat gyártani, hiszen már lesznek hozzávaó alkatrészek, hiszen a gond most az, hogy nincsnek olcsó alkatrészek, mert tul magasak a követelmények.
  • sanyicks #5
    De egyébként kezdem látni a logikát benne!
    Hogyan feleződhet meg BIZONYOS okostelefonok ára?
    Ugye mint láthatjuk az m$ a szabadalmi trollkodással elég nagy összegeket akaszt le az androidos gyártókról, és még többet fog amilyen fos a rendszer.
    Az ebből befolyó pénzből pedig minden wp7-es telefon gyártásáért fizetni fognak a gyártónak, hogy az nyomott áron adja azt majd el.

    Így az androidot megdrágítják, a wp7-es telefonoknak pedig lenyomják az árát az androidos licenszdíjakból. Mineki a wp7-et veszi ezért, és teljesül az m$ vágya, szépen lassan kiszorítja az androidot, és eltejeszti a saját szarját, persze ahogy szorul ki az android egyre kisebb lesz a szabadalmi pénze az m$-nek, de sebaj addigra már elterjednek a wp7 only directx-et használó mobilos programok, így olyan helyzet áll elő mint pc-n: ha akarsz sem válthatsz mert a programok nagy részét az m$ már magához láncolta.
  • Gerygrey #4
    Micsoda hír...

    1999-ben vettem 150.000 Ft-ért egy akkoriban brutálisnak számító 400 MHz-es Celeron konfigot 128 mega RAM-mal... 2005-ben 120.000 Ft-ért vettem egy használt, Windows Mobile-os HTC Universalt, ami kb azt a teljesítményt hozta, mint ez a 99-es asztali gép. 2011 nyarának végén ennyiért egy vadonatúj androidos Samsung Galaxy S-t kaptam :)

    Ugyanazért az árért ötévente sokszor durvább cuccot kapsz, és akkor még nem számoltunk azzal, hogy a 99-es százezer forint az infláció miatt kb kétszer annyi péz, mint a 2011-es százezer.
  • RiSeForMuSiC #3
    Szerintem Nokiának kampány helyett normális telefonok fejlesztésére kellene költenie a zsét. Ha ma okostelefont akarnék venni, a Nokia nem jutna eszembe mint lehetőség.