Berta Sándor

Amerikai ügyészségi vizsgálat kémkedő mobil alkalmazások miatt

Az elmúlt hónapokban nyilvánosságra hozott tesztek felkeltették az amerikai ügyészek érdeklődését is, akik most azt vizsgálják, hogy az okostelefonokra telepített programok valóban kémkednek-e a használóik után.

A The Wall Street Journal cikkében kiemelte: az ügyészekben erős a gyanúja annak, hogy a mobil szoftverek egy jelentős része tényleg kémkedik a mobiltelefon-tulajdonosok és azok szokásai után. Emellett azt is vizsgálják, hogy a korábbi két felmérés során a fejlesztők mindenben együttműködtek-e a szakemberekkel, s valóban minden adatgyűjtésről tájékoztatták-e őket és a felhasználókat, illetve miért volt szükség az információgyűjtésekre?

A mobil alkalmazások képesek arra, hogy tájékoztassák a fejlesztőiket vagy egy szolgáltatás üzemeltetőjét a mobiltelefon-tulajdonosok aktuális tartózkodási helyéről, a felhasználói szokásairól, érdeklődési köréről. A szakemberek ezeket az adatokat egyrészt saját céljaikra is felhasználhatják vagy akár eladhatják reklámügynökségeknek. Utóbbiak így ezeknek a birtokában készíthetik el a személyre szabott reklámokat és azokat az illető mozgási útvonalának közelében helyezhetik el.

Az ügyészi vizsgálat számos céget és fejlesztőt érint. Egyikük a Pandora internetes rádió, amely közleményben tájékoztatta az amerikai tőzsdefelügyeletet (SEC) az ellene folyó vizsgálatról. Az ügyészek szeretnének betekinteni a vállalat bizonyos dokumentumaiba, amelyekből kiderülhet, hogy a szolgáltatás milyen célokra gyűjtött adatokat. Az ügyészek ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nem a Pandora a valódi célpont, a rádióadó szerint ezért a hatóságok más fejlesztők ellen is vizsgálatot indítottak.

Anthony Campiti, a Pumpkin Maker nevű iPhone-alkalmazás fejlesztője is elmondta, hogy kapott megkeresést ebben az ügyben, s az ügyészek szintén tájékoztatást kértek tőle a szoftverről. Az Apple nem kommentálta a fejleményeket, míg Ginger McCall, az Electronic Privacy Information Center egyik vezetője reményét fejezte ki, hogy a vizsgálat komoly változásokat hozhat a cégek adatgyűjtéseiben.

A The Wall Street Journal még tavaly decemberben vizsgált meg 101 népszerű mobil programot és a szerkesztők megállapították, hogy közülük 56 kémkedik valamilyen szinten a felhasználók után. Az emberek többsége e funkciókról azonban mit sem tudott. A szoftverek által továbbított információk között vannak személyes adatok, például eszközazonosítók, sőt, adott esetben még az illető pontos tartózkodási helyzetére vonatkozó koordináták is. A fájlok leggyakrabban kíváncsi reklámcégekhez kerülnek. Idén februárban Manuel Egele, a Bécsi Műszaki Egyetem kutatója és három kollégája is hasonló vizsgálatot végzett, ami azzal az eredménnyel zárult, hogy a vizsgált 1407 iPhone-alkalmazás 55 százaléka kémkedik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pasi29uk #4
    Mobil Telexgépet kell gyártani... :)
  • KRTuning #3
    Nesze neked ájfón, meg okostelefon generációk. Erre kelletek mind.
  • okosan gyerekek #2
    még jó, hogy nem gondolod komolyan! :)
  • Amergin #1
    De nem értitek meg, hogy mindezt csakis azért teszik, hogy nektek prolik, NEKTEK sokkal jobb legyen??