Berta Sándor

Televíziók operációs rendszere is lehet a MeeGo

MeeGo Smart TV Working Group néven új munkacsoport alakult, amelynek a televíziókon való működésre szeretné optimalizálni a Linuxon alapuló operációs rendszert.

Az új munkacsoport tagja az Amino Communications, az Intel, a JetHead Development, a Locatel, a MIPS Technologies, a Nokia, a Nokia Siemens Networks, a Sigma Designs, a Telecom Italia, a Videon Central és az Ysten. A testületet a Linux Foundation támogatásával hívták életre, az alapítvány szintén támogatja a MeeGo fejlesztését. A MeeGo Smart TV Working Group szeretne kidolgozni egy televíziókra épülő MeeGo-ökoszisztémát, és szabványosítaná az operációs rendszerrel használható szoftvereket. A cél annak elérése és biztosítása, hogy a felhasználók a tévékészülékükön keresztül internetezhessenek.

A MeeGo előnye, hogy netbookokon, tábla PC-ken, televíziókon és beltéri egységben egyaránt alkalmazható, s emiatt egy meglehetősen rugalmas platformnak számít. Az Intel már a tavaly szeptemberi IFA kiállításon bemutatta a MeeGo egyik, Atom platformot támogató változatát. Ezzel párhuzamosan Paul Otellini, a processzorgyártó vezérigazgatója ismertette a konszern stratégiáját, amelynek lényege, hogy az Intel először a televíziók, utána pedig az okostelefonok piacát is szeretné meghódítani.


A Nokia ugyan a Microsofttal a közelmúltban kötött megállapodás miatt némileg háttérbe szorítja a MeeGo fejlesztését, azonban a finn cég nem akar teljesen kihátrálni a projekt mögül. Az Intel csalódott a Nokia lépése miatt és új partnereket akar bevonni az operációs rendszer fejlesztésébe, illetve terjesztésébe. Mivel tavaly november óta az AMD is részt vesz a MeeGo fejlesztésében, így akár az is könnyen előfordulhat, hogy a két rivális processzorgyártó ezúttal együttműködik. Az AMD lépése egyébként egyáltalán nem meglepő és nagyon logikus döntés, hiszen a cég szerint a nyílt forráskódú operációs rendszer egyaránt kitűnő lehetőségeket kínál a gyorsan növekvő mobil platformok kiaknázására és a saját APU-fejlesztései számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!