Berta Sándor

Előre­jelezhetik a földrengéseket a tenger alatti kábelek

A meglévő infrastruktúra hasznos adatokat szállíthat, ráadásul mindez olcsón valósulhat meg.

Amerikai szakemberek az Illuminating seafloor faults and ocean dynamics with dark fiber distributed acoustic sensing című anyagukban azt írták, hogy minden egyes tenger alatti kábel felhasználható szeizmikus szenzorként is. A tapasztalatok azt mutatták, hogy 20 kilométer hosszú tenger alatti kábel gyakorlatilag 10 000 olyan mérőállomásnak felel meg, amelyet a tengerfenéken helyeztek el.

A Kaliforniai Egyetem (Berkeley), a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium (Berkeley Lab), a Monterey-öböl Akvárium Kutatóintézet (MBARI) és a Rice Egyetem munkatársai közösen vettek részt a projektben. Nathaniel J. Lindsey, a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) szakértője és az elkészített tanulmány egyik szerzője azt nyilatkozta, hogy rendkívül nagy igény van a tengerfenék-szeizmológiára. Minden olyan eszköz, amelyet az óceánban használni lehet és akár csak 50 kilométerre van a partoktól, rendkívül hasznos.

Az elvégzett kísérletben a kutatók a MBARI 52 kilométer hosszú tenger alatti kábelét alkalmazták, amely egy a Kalifornia partjai előtt elhelyezett mérőállomáshoz vezet. Az alapötlet az volt, hogy a tengerfeneket érő rezgések minden egyes kábelt kitágítanak és elmozdítanak. Ezért egy olyan berendezést használtak, amely rövid lézerimpulzusokat küldött be a kábelbe és mérte a visszaérkező jeleket. Az interferometriának köszönhetően két méter kábelenként mérhettek egy értéket, ezáltal a 20 kilométer kábel körülbelül 10 000 mérőállomást jelentett.

Jonathan B. Ajo-Franklin, a Rice Egyetem geofizikusa hangsúlyozta, hogy a rendszerek reagálnak a nanométeres vagy akár több száz pikométeres elváltozásokra is. Emiatt a csapat a használt eszközzel többek között mérni tudta egy olyan 3,4-es erősségű földrengés jeleit, amelynek az epicentruma 45 kilométerre a szárazföld belsejében volt és képesek voltak korábban ismeretlen tektonikus dolgokat is feltérképezni. Lindsey rámutatott, hogy az optikai kábelen alapuló szeizmológia előnye, hogy lehetővé teszi a meglévő távközlési kábelek használatát anélkül, hogy sokezer mérőműszert kellene elhelyezni. Elegendő csak a berendezést rákötni a kábel végére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!